; ;
Gemt

Online markedspladser sælger i stor stil farligt legetøj - Krav om mere ansvar for platformene

17. juni 2020

Nu kan Legebranchen sammen med andre nationale brancheforeninger og den fælles europæiske legetøjsbrancheforening Toy Industries of Europe dokumentere, at fire store online markedspladser har formidlet salg af masser af ulovligt legetøj - typisk fra helt ukendte sælgere i Asien. Legetøjet var i de fleste tilfælde direkte farligt for børn at lege med.

Legetøj, der så let som ingenting kan gå i stykker, og som helt små børn kan putte i munden og komme galt afsted med. Eller figurer som indeholder store mængder ulovlige kemikalier.

Det er nogle af de fund, som organisationen Toy Industries of Europe - TIE, der repræsenterer anerkendte europæiske legetøjsvirksomheder, nu kan afsløre i samarbejde med nationale brancheforeninger i EU, herunder også Legebranchen i Danmark.

I en omfattende undersøgelse viste det sig, at 97 % af det legetøj, ovennævnte samarbejdspartnere har købt via fire store online markedspladser - Amazon, Wish, Aliexpress og ebay - ikke var i overensstemmelse med EU-lovgivningen. 76 % af legetøjet blev betragtet som direkte farligt for børn.

Alt var ulovligt
Legebranchen i Danmark har deltaget i projektet ved at afdække, hvordan situationen er på det danske marked for køb af legetøj over onlinemarkedspladserne Wish og Aliexpress.

I forhold til de produkter, som blev købt og leveret til Danmark, var 100 % af legetøjet ulovligt, og 56 % udgjorde en alvorlig sikkerhedsrisiko.

Problemerne med legetøjet varierede fra kvælningsrisiko fra små legetøjsdele, der let løsnede sig, over skadelige kemiske niveauer, der var flere hundrede gange over EU's tilladte grænser, til risiko for personskade fra skarpe flader på legetøjet.

Ulovlige varer er en del af forretningsmodellen
”En helt grundlæggende årsag til, at problemet overhovedet eksisterer, er, at de platforme, der aktivt driver onlinemarkedspladserne, ikke tager ansvar for de varer, der sælges over deres platform. Det er simpelthen blevet en del af deres forretningsmodel, at platformen fungerer som afsætningskanal for disse ulovlige varer, der frit kan sælges til europæiske forbrugere af useriøse og helt ukendte leverandører - typisk fra Asien” siger Betina Schiønning, der er sekretariatschef for Legebranchen, og tilføjer:

”Troværdige danske legetøjsvirksomheder gør deres yderste både etisk og økonomisk for at sikre, at det legetøj, der sælges til danske børn, er lovligt og ufarligt at lege med. Derfor finder vi det dybt beklageligt, at der endnu ikke gennem effektiv lovgivning er grebet ind over for de store platformes omsiggribende aktiviteter i forhold til salg af ulovligt legetøj.”

Platformene skal pålægges et ansvar
Betina Schiønning understreger, at forbrugerne skal kunne handle trygt online:

”I en tid, hvor online-handel bliver mere og mere udbredt, nytter det ikke, at useriøse sælgere uden kendskab og vilje til at overholde europæisk lovgivning kan få adgang til de europæiske forbrugere gennem populære platforme. Derfor skal disse platforme pålægges et ansvar for at sikre, at legetøjet ikke er farligt for børn. Det har været forsøgt at få platformene til at påtage sig ansvar for sikkerheden ad frivillighedens vej. Det har været en fiasko, så det er min vurdering, at alene en direkte lovgivningsmæssig forpligtelse vil give dem incitamentet til at tage forholdsregler for at sikre, at useriøse sælgere ikke får adgang til deres platforme.”

Legebranchen arbejder aktivt for, at disse online markedspladser skal tage del i ansvarskæden på lige fod med andre virksomheder, der gør legetøj tilgængeligt for europæiske børn og forbrugere.

Enigt Folketing har strammet håndhævelsen
Målet er, at der i forbindelse med blandt andet EU’s kommende Digital Service Act bliver indført et tydeligt ansvar for disse aktive online markedspladser.

”I dansk kontekst er vi heldigvis allerede nået så langt, at et enigt Folketing har vedtaget en håndhævelseslovgivning. Den gør det muligt at blokere for, at disse online markedspladser kan få adgang til at sælge til danske forbrugere, hvis onlinemarkedspladserne systematisk sælger eller formidler salg af farlige varer. Blokeringen kan fjernes igen, når markedspladserne har godtgjort, at de har indrettet et compliance-system, der fremover burde forhindre et sådant omfangsrigt salg af farlige produkter,” fortæller Betina Schiønning.

Bør være underlagt de samme regler som importører og distributører
Hun sætter sin lid til denne værgeforanstaltning, indtil der vedtages en egentlig ansvarslovgivning i EU. Lovgivningen skal grundlæggende anerkende online markedspladsers rolle i forsyningskæden:

”Online markedspladser kan nemlig sammenlignes med en importør eller en distributør. Derfor bør de også være underlagt de samme regler og ikke have kæmpe forretninger kørende uden at tage ansvar for produktsikkerheden, mens velrenommerede legetøjsvirksomheder investerer stærkt i sikkerheden af deres produkter. Den slags free-riding for udvalgte aktører er heller ikke fremmende for hverken europæisk økonomi eller en fair konkurrence,” konkluderer Betina Schiønning.

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Chefkonsulent