Direct naar artikelinhoud
Moskee Beringen

Staatsveiligheid: "Diyanet is de lange arm van Erdogan"

De Fatih Camii-moskee in Beringen.

In het rapport van de Staatsveiligheid over Diyanet in België wordt de Fatih Camii-moskee in Beringen één keer vermeld. Er is geen bewijs voor het verspreiden van radicale islam en spionage van Gülenisten. Dat blijkt uit het rapport, dat De Morgen kon inkijken. Er wordt wel besloten dat de moskee deelneemt aan AKP-propaganda. Minister Liesbeth Homans (N-VA) blijft dan ook bij haar punt: "Dit is genoeg om de erkenning in te trekken."

De belangrijkste dreiging die volgens de Staatsveiligheid uitgaat van Diyanet, het door Turkije gesubsidieerd netwerk van moskeeën waartoe ook die in Beringen behoort, is het uitdragen van AKP-propganda en de polarisatie van de Turkse gemeenschap. Hier wordt de Fatih-moskee in Beringen genoemd. Daar kwam begin maart de ex-minister van Energie voor de AKP, Taner Yildiz, spreken in het kader van het aankomende referendum voor de grondwetswijziging in Turkije.

De Turkse staat en Diyanet staan volgens de Staatsveiligheid wel voor een gematigde vorm van soennitische islam. "Turkije bestrijdt actief de extremere vormen van islam onder Turkse onderdanen, zowel binnen als buiten het land." Al verdient dit punt nuance, luidt het. "Het kan gebeuren dat er omwille van bepaalde omstandigheden gelegenheidsallianties worden afgesloten met wat naar onze normen geldt als een extremistische stroming of groepering."

Invloed op diaspora

Tegelijk zegt de Staatsveiligheid wel dat Diyanet "de lange arm van Erdogan" vertegenwoordigt in het buitenland.

Ze stelt vast dat Diyanet "één van de belangrijkste middelen is van Turkije om invloed uit te oefenen op haar diaspora". Turkije zou Belgen van Turkse oorsprong immers in de eerste plaats zien als Turken. "Onder de AKP (de partij van president Erdogan) zag Diyanet een sterke toename in middelen, met een budget van 1,75 miljard euro, en werden er buiten Turkije grote bouwprojecten van moskeeën aangevat."

Volgens de Staatsveiligheid vertegenwoordigt Diyanet 'de lange arm van Erdogan' in het buitenland

Adil Sahin

Het rapport kwam er na artikels in deze krant over Turkse imams die als politieke spionnen werkten. Leden van Diyanet zouden info vanuit de moskeeën verzamelen en naar Ankara sturen. De informatie over België zou op acht pagina's staan, die zijn opgemaakt door Adil Sahin. 

Sahin is de voormalige imam van de Fatih-moskee in Beringen. Hier ziet de Staatsveiligheid dus wel een link met het bespioneren van Gülenisten. Of de imams zelf ook hebben gespioneerd, is niet bekend.

Homans houdt vast

Minister van Inburgering Homans zei gisteren dat het rapport haar genoeg munitie geeft om de erkenning van de Fatih-moskee in te trekken.  Ze heeft de procedure al opgestart. De Staatsveiligheid reageerde daarop dat ze nooit de moskee geviseerd had. "De Veiligheid van Staat stelt enkel vast dat elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken", stond in een persbericht dat de Staatsveiligheid uitstuurde.

Maar Homans blijft bij haar punt. Ze wijst vooral naar de passage waarin staat dat een ex-AKP-minister kwam spreken in de moskee. "Dat is aanzetten tot polariseren, wat niet strookt met één van de belangrijkste criteria voor de erkenning van de moskee, namelijk de integratie bevorderen."

'Er wordt gesproken over spionage, over de lange arm van Erdogan, over inmenging van buitenlandse politici in de nationale politiek: dat kan allemaal niet door de beugel voor mij'
Minister Homans

Bovendien is de algemene teneur van het rapport duidelijk. "Er wordt gesproken over spionage, over de lange arm van Erdogan, over inmenging van buitenlandse politici in de nationale politiek: dat kan allemaal niet door de beugel voor mij."

Homans heeft nog bijkomende informatie opgevraagd over de andere twaalf erkende Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. "Het kan dat daar ook nog stappen worden ondernomen, maar ik wacht nog op die rapporten."

Over de tegenspraak van de Staatsveiligheid wil ze alleen nog kwijt: "Als hun specialisten me een rapport bezorgen waarin één moskee bij naam wordt genoemd, moeten ze ook niet uit de lucht komen vallen als er dan iets gebeurt."