Viimeksi julkaistu 27.11.2021 17.52

Kirjallinen kysymys KK 159/2021 vp 
Juha Mäenpää ps 
 
Kirjallinen kysymys puolustusvoimien kuorma-autokaluston hankinnasta

Eduskunnan puhemiehelle

Koronapandemia ja sen aiheuttamat talouden heikentyneet näkymät ja työllisyyden heikot näkymät haastavat yhteiskuntamme miettimään, miten voimme tukea työtä ja kasvua kansallisilla päätöksillä.  

Maan hallitus on asettanut tavoitteekseen saavuttaa 75 %:n työllisyysaste. Kotimaisen työllisyyden edistäminen lienee hallituksen kärkitavoite. Jokainen säilytetty tai synnytetty uusi työpaikka on tärkeä sekä kansallisesti katsottuna että myös alueiden elinvoimaisuuden näkökulmasta. Jokaiseen mahdollisuuteen parantaa työllisyyttä ja tukea kotimaista teollisuutta on syytä tarttua.  

Puolustusvoimat on parhaillaan valmistelemassa raskaiden "siviilikuorma-autojen" hankintaa. Kyseessä on merkittävä, saatujen tietojen mukaan n. 200 kuorma-auton hankinta neljän vuoden aikana. Puolustusvoimat on aiemmin, kokonaisharkintaan perustuvan arvioinnin seurauksena toteuttanut kuorma-autohankintoja Karjaalla sijaitsevalta Sisun kuorma-autotehtaalta suorahankintana. Viimeisin hankinta toteutettiin Hansel Oy:n toimesta jolloin tarjouksen jätti 4 eri automerkkiä ja Sisu oli ainut, joka karsittiin pois. Kuitenkin "siviilimarkkinoilla" Sisu menestyy hyvin maastollisesti kaikkein vaativimpien ja raskaimpien kuljetusten keskuudessa, ja "siviiliasiakkaiden" mukaan autojen hintaerot ovat pieniä.  

Aikaisemmassa Hansel Oy:n kilpailutuksessa tarjousten jättämisen reunaehdot oli rakennettu siten, että tarjoukseen oli sisällytettävä raskaat ja kevyet kuorma-autot huoltoineen, mikä käytännössä rajasi kotimaisen valmistajan ulos kilpailusta. Sisu valmistetaan ja varustellaan tehtaalla käytännössä "siviilimarkkinoillekin" asiakkaan toivomusten mukaan valmiiksi asti. Tällöin korkean jalostusasteen vuoksi auto on valmis jo tehtaalta lähtien, eikä siihen tarvitse enää tehdä muutoksia ja päällisrakenteita, kuten muilla merkeillä. Näiden puolivalmiiden ja valmiiden autojen hintakilpailutus ja niiden vertailu on siten perin hankalaa. Kotimainen kuorma-autovalmistus on myös merkittävä kotimaisen huoltovarmuuden kannalta. 

Nyt kyseessä olevan hankintaerän vaikutukset olisivat alueellisen työllisyyden kannalta merkittävät. Tilaus varmistaisi nykyisen henkilöstön työllisyyden vuosiksi eteenpäin ja mahdollistaisi myös paikallisesti tarkasteltuna merkittävän määrän lisähenkilötyövuosia. Puolustusvoimien "siviilikuorma-autojen" suorahankinta Sisu-autolta loisi ja varmistaisi kymmeniä henkilötyövuosia. Määrä on merkittävä Raaseporin seudulle, jota tehtaiden sulkeminen lähiseudulta on koetellut kovasti.  

Kuorma-autojen hankkimista kotimaasta suorahankintana tukee moni seikka. Työllisyys- ja rakennemuutosperusteiden lisäksi suorahankintaa tukevat ainakin huoltovarmuusnäkökulmat sekä hankintaprosessin nopeus. Poikkeusoloissa kuorma-autojen toimintakyky on täysin kotimaisen toimijan varassa. Silloin tarvitaan monipuolista alan kotimaista osaamista mukaan lukien ajoneuvotekniikan edelleen kehittäminen, jota tarvitaan myös korkeatasoisen ajoneuvotekniikan opetuksenkin näkökulmasta. Suorahankinta on kilpailuttamismenettelyä nopeampi prosessi, millä on tässä tapauksessa merkitystä sekä hinnan että kriisiajan tarpeiden osalta.  

Laista löytyy useita mahdollisuuksia suorahankinnan tekemiselle — poikkeusmahdollisuuksista ei ole säädetty turhaan, vaan lainsäätäjä on halunnut varmistaa kokonaisedun mukaiset päätökset tilanteissa, joissa poikkeaminen avoimesta kilpailusta on perusteltua. 

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa on 27 julkisiin hankintoihin liittyvää tavoitetta. Julkisiin hankintoihin liittyviä erilaisia kehittämistarpeita ei voida edistää pelkästään lainsäädännön keinoin. Hankintojen vaikuttavuuden edistämiseen tarvitaan yhteistyötä ministeriöiden välillä sekä kuntasektorin ja tarjoajien kanssa. 

Laki huoltovarmuuden turvaamisesta, Valtioneuvoston päätös huoltovarmuuden tavoitteista (1048/2018), Valtioneuvoston päätös kansallisesta julkisten hankintojen strategiasta (10.9.2020) sekä Kansallinen julkisten hankintojen strategia 2020 tukevat ja antavat mahdollisuuden ja selkeät perusteet sille, että tässä hankinnassa voi halutessaan ohjata ajoneuvohankinnan huoltovarmuusperustein kotimaiselle valmistajalle.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo toteuttaa puolustusvoimien kuorma-autokaluston ajankohtaiset hankinnat, 
toteutetaanko hankinnat kotimaista työtä tukevalla suorahankintamenettelyllä vai avoimena kilpailuna Euroopan laajuisesti,  
mihin seikkoihin hallituksen hankintapäätös perustuu ja miten valmistelussa on analysoitu hankintapäätöksen vaikutuksia työllisyyteen, huoltovarmuuteen sekä hankinnan hintaan,  
miten hallitus on edistänyt kuorma-autohankinnan toteutumista tarkoituksenmukaisimmalla tavalla,  
onko hallitus huomioinut koronapandemian talousvaikutukset ja ottanut ne huomioon hankinnan valmistelussa ja  
aikooko hallitus ottaa hankintapäätöksessä hankinnan hinnan lisäksi huomioon myös sen laajemmat kotimaiset työllisyysvaikutukset sekä kokonaistaloudelliset, huoltovarmuudelliset ja puolustusvalmiutta tukevat tarpeet? 
Helsingissä 19.3.2021 
Juha Mäenpää ps