U bent hier

Geen lachertje: douanecontroles tussen het VK en de EU gaan tweede fase in op 1 april 2021

Donderdag 1 april 2021 wordt geen lachertje voor wie naar het VK uitvoert. Dan gaat de uitrol van Britse douaneformaliteiten een tweede fase in. Zo komen er volledige sanitaire en fytosanitaire controles op producten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Maar ook voor andere sectoren kan de nieuwe fase kwalijke gevolgen hebben. Ontdek hoe u onaangename verrassingen vermijdt.

“Toen de Brexit een feit werd, voerde het VK de nieuwe douaneformaliteiten gefaseerd in”, aldus Ilke Bliki, Brexit-coördinator bij Flanders Investment & Trade (FIT). “Daarmee bleef de grote chaos op 1 januari 2021 weliswaar uit, maar de échte D-day aan de grensovergangen moet mogelijk nog komen. Vanaf 1 april gaan de controles immers een nieuwe fase in. Vlaamse exporteurs moeten vanaf dan – naast de gebruikelijke douaneformaliteiten – extra certificaten toevoegen bij de export van dierlijke en plantaardige producten. Aan Britse invoerzijde moeten de goederen vooraf worden aangemeld via een elektronisch platform.”

De chaos bleef weliswaar uit op 1 januari, maar de échte D-day aan de grenzen moet mogelijk nog komen: op 1 april.
 – Ilke Bliki, Brexit-coördinator bij FIT

Uitvoercertificaten, het hoogste goed

Maar wat betekent dit concreet? Ilke Bliki: “Voor de uitvoer van bepaalde producten van dierlijke of plantaardige oorsprong zal je een gezondheids- of fytosanitair certificaat moeten voorleggen bij elke zending – groot of klein – naar het VK. Het gaat daarbij onder meer om vlees, zuivel, vis, samengestelde producten waarin producten van dierlijke oorsprong zijn verwerkt, gereglementeerde planten en sommige plantaardige producten.”

“Om het nodige certificaat te verkrijgen, dien je de zendingen te laten controleren door het FAVV, het federaal voedselagentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Vraag de controles tijdig aan – minstens 48 uur voorhand, weekends en feestdagen niet meegerekend – bij de lokale controle-eenheid of ‘LCE’ van het FAVV in jouw provincie.”
 

Vertragende factor in een tijdkritische sector (en daarbuiten)

Dat de extra controles en certificaatvereisten een ingrijpende verandering inhouden, is zacht uitgedrukt. Ilke Bliki: “Zonder het juiste certificaat komen de goederen vast te zitten aan de grens. Een dergelijke kink in de toeleveringsketen is ondenkbaar voor bederfbare goederen. Bedrijven die producten van dierlijke of plantaardige producten vervaardigen of verhandelen, doen er dan ook goed aan om hun hele supplychain grondig te evalueren, zowel aan Europese als Britse zijde én zowel aan leveranciers- als klantenzijde.”

“Wie is verantwoordelijk voor welke administratieve stap, en tegen welke deadline? Hoeveel extra tijd is er precies nodig voor de nieuwe logistieke flow? Wat betekent dit voor just-in-time-productie of -logistiek? Het zijn stuk voor stuk vitale vragen om momenteel te stellen in een tijdkritische sector als de voedingsindustrie. Al heeft de nieuwe douanerealiteit vanaf 1 april mogelijk ook een impact op andere sectoren. In welke mate de extra controles vertragingen aan de grens kunnen veroorzaken, is immers moeilijk te voorspellen.”
 

Heldere afspraken, geoliede supplychain

Naast de nieuwe administratieve verplichtingen zijn er nog belangrijke tips voor een vlotte export naar het VK vanaf 1 april. Ilke Bliki: “Kijk goed de ‘incoterms’ in je contracten na en – vooral – praat! Maak heldere afspraken met je klanten, leveranciers, logistieke dienstverleners en andere partners aan weerszijden van het Kanaal. En ga daarbij grondig na of iedereen in je supplychain zijn verantwoordelijkheden goed kent. Zo neem je het zekere zoveel mogelijk voor het onzekere.”


 


Vraag: zitten er nog douaneveranderingen aan te komen?

Het antwoord is ‘ja’. Sinds de Brexit op 1 januari 2021 begon het VK immers douaneformaliteiten in te voeren in drie fases:

  1. Sinds 1 januari gelden er douanecontroles op accijnsgoederen – zoals alcohol en tabak – en risicovolle dieren en planten.
  2. Vanaf 1 april worden de controles strenger: ook bij export van dierlijke en plantaardige producten zijn dan gezondheids- of fytosanitaire documenten en voorafgaande kennisgeving verplicht.
  3. Vanaf 1 juli dient u voor alle soorten goederen een volledige douaneaangifte te vervullen en worden alle goederentypes gecontroleerd in de ‘Border Control Posts’.

Over de volgende douaneveranderingen zal FIT in de aanloop naar 1 juli 2021 communiceren op onze website en in ons exportmagazine Wereldwijs.
 


Meer weten over de extra douanecontroles door de Brexit?

Neem contact op met FIT via brexit@fitagency.be voor praktisch advies.
Bekijk de lijst met veelgestelde vragen op de website van het FAVV voor meer gedetailleerde inzichten over de sanitaire en fytosanitaire controles.
 

4 maart 2021