GP har chans att vinna stora Journalistpriset

Göteborgs-Postens granskande reporter Michael Verdicchio och fotografen Meli Petersson Ellafi har nominerats till Stora Journalistpriset. De kan nu bli årets förnyare med podden Systrar – där de granskade sexhandel med unga tonårsflickor.

ANNONS
|

– Det känns jättefint och hedrande, säger Michael Verdicchio.

Nomineringen till det prestigefyllda priset offentliggjordes på en presskonferens i Stockholm tidigare under fredagsförmiddagen.

– Jag känner mig jättestolt, framför allt när man tänker på alla tjejer och transpersoner som ställde upp och när man vet vad granskningen betydde för dem, säger reportern Michael Verdicchio.

Hjälp av tjejer och transpersoner

Projektet Systrar var första gången som Göteborgs-Posten gjorde en granskning i podd-format. Med hjälp av 16 utsatta kvinnor och transpersoner som gav GP tillgång till sina dagböcker, chatthistorik och dokumentation, kartlades närmare 400 sexköpare i Göteborgsområdet. Man granskade också platser där handeln sker samt ett stort rättsfall där män åtalats för att ha köpt och våldtagit skolflickor.

ANNONS

Resultatet blev en podcast i sju delar som nu lyssnats på över en halv miljon gånger. Utöver det lanserade GP specialsajten Systrar, samt en telefonsvarare där lyssnare själva kunde ringa in och dela med sig av erfarenheter och upplevelser av sexhandel. En del av vittnesmålen publicerades på specialsajten.

– Det kom samtal från hela landet. Mammor som hamnat i sexhandel som unga, tjejer som befann sig i det just nu. Och telefonsvararen lever fortfarande. Ett halvår efter att vi lanserade den så kommer det fortfarande in samtal, säger Michael Verdicchio.

Sveriges mest prestigefyllda journalistpris

Fotografen Meli Petersson Ellafi var också tidigt med i arbetet. Hon återbesökte bland annat platser där tjejer blivit köpta och utsatts för övergrepp.

Stora Journalistpriset är ett av Sveriges mest prestigefyllda priser för journalister. Hur känns det att vara nominerad i kategorin årets förnyare?

– Det är jättestort. Det är det största priset man kan bli nominerad till som journalist och det var oväntat för mig som bildjournalist. Det är hedrande och jättekul. Utan de enormt modiga tjejerna som berättar hade det inte blivit något. Stort tack till alla dem, säger Meli Petersson Ellafi.

Enligt Michael Verdicchio var det inte självklart för tjejerna att ställa upp från början. Sexhandel är traditionellt ett ämne som förknippas med skam och tabu. Många var rädda att deras historier skulle misstolkas. Idén till en podd var därför något som växte fram efter samtal med de drabbade.

ANNONS

– För mig var det väldigt viktigt att berätta historierna på ett sätt som skapade förståelse på djupet. Att göra det verkligt för lyssnarna och tvinga dem att förstå. Det var delvis därför vi gjorde det så här. Vi gjorde vår egen spinn på poddgenren, berättade allt lite som en tv-serie och försökte involvera även lyssnarna, säger Michael Verdicchio.

Fått upprättelse

Efter granskningen startades även hashtaggar i sociala medier, delvis inspirerade av Systrar, där hundratals kvinnor vittnade om sexhandel och sexuella övergrepp.

– Många av tjejerna får aldrig någon upprättelse. Men efter Systrar är det många som sagt att det här projektet blivit deras upprättelse istället. Inte bara tjejerna som medverkade, utan även folk som lyssnat. Så det känns otroligt stort att se vad vi åstadkommit ihop, säger Meli Petersson Ellafi.

LÄS MER:GP-podden ”Systrar” kan vinna stort radiopris

Stora Journalistpriset är den tredje nomineringen som Systrar fått. Nyligen kunde GP berätta att podden även nominerats till Radioakademins pris Guldörat i kategorin årets avslöjande. Dessutom är redaktören Snezana Bozinovska nominerad till Pennskaftspriset, bland annat för sitt arbete bakom kulisserna med Systrar. I november koras vinnarna för samtliga nomineringar.

LÄS MER:Världskänd streamer betalade efter sexträff med Luna, 15

LÄS MER:Stina, 14, ville bara passa in – våldtogs av äldre man

FAKTA/Stora Journalistpriset

Stora Journalistpriset delas årligen ut av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Årets nominerade i fem klasser:

Årets Avslöjande

Josefin Sköld: Hon fick inte fylla fyra, DN

Mikael Delin och Kristoffer Örstadius: Den falske officeren, DN

Henrik Evertsson: Estonia – Fyndet som ändrar allt, Dplay

Årets Berättare

Emelie Rosén och Ylva Lindgren: Gamer, P1 Dokumentär, SR

Emma Bouvin och Mikael Delin: ”Känns som att vi var på coronans ground zero i Stockholm”, DN

Bo-Göran Bodin: Att rädda ett barn, Dokument inifrån, SVT

Årets Förnyare

Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi: Systrar, GP

Caroline Englund och Erik Wisterberg: Vi spårade nätjättarnas returer – så långt åker kläderna som du lämnar tillbaka, Breakit

Emanuel Karlsten: Coronaveckan som gått

Årets Röst:

Nivette Dawod: Aftonbladets corona-chatt, Aftonbladet

Johanna Bäckström Lerneby: Familjen

Anna Lindman: Knutby, SVT

Lukas Bonniers Stora Journalistpris (kommer senare)

I de fyra förstnämnda klasserna väljer juryn först tre nomineringar i varje priskategori. Juryn tar sedan det slutliga beslutet om vinnare senare i november.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS