Misschien ben jij een van de tienduizenden sportievelingen die volop aan het trainen is voor de 20 km door Brussel later deze maand. Maar wist je dat op jouw rugnummer de naam van een bedrijf zal prijken dat enorm schadelijk is voor het klimaat? TotalEnergies, dat nog steeds massaal in olie en gas investeert, is namelijk een van de grootste sponsors van het evenement. Lees hieronder waarom we dat niet kunnen aanvaarden.

Het Franse bedrijf TotalEnergies heeft de voorbije decennia enorme winsten gerealiseerd met de ontginning en verkoop van gas, olie en steenkool. Om deze winstgevende activiteit te kunnen voortzetten, bedient het bedrijf zich van allerlei strategieën om elke echte klimaatactie te vertragen.

TotalEnergies wist het al in de jaren 70

Uit documenten blijkt dat de oliegroep al sinds 1971 volledig op de hoogte was van het oorzakelijk verband tussen de verbranding van fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis. Naar analogie van de tabaksindustrie heeft Total decennia lang bewust wetenschappelijke bewijzen voor de klimaatcrisis geminimaliseerd en klimaatsceptische studies gefinancierd. Het bedrijf heeft deze lijn volgehouden, tot de klimaatcrisis echt niet meer ontkend kon worden. Sindsdien bedient het bedrijf zich van andere tactieken, die minstens even verwerpelijk zijn. Via intensief lobbywerk blokkeren ze ambitieus klimaatbeleid.

De hand in fossiele energie, nog altijd

TotalEnergies spitst zijn communicatie vandaag de dag in hoge mate toe op zijn zogenaamde klimaatdoelstellingen en hernieuwbare energie. In werkelijkheid zet het bedrijf nog steeds massaal in op fossiele brandstoffen. Zo vertegenwoordigen de fossiele energiebronnen nog 90% van de activiteit en 75% van de investeringen van het bedrijf. Het nieuwe klimaatplan van TotalEnergies staat heel ver af van het Akkoord van Parijs en de aanbevelingen van het Internationaal Energieagentschap.

TotalEnergies is momenteel betrokken bij het EACOP-olieproject in Uganda en Tanzania. Dat project is op alle vlakken problematisch en vereist de aanleg van een verwarmde pijplijn over 1.500 km (de langste ter wereld). Het is voor heel de regio een kolossale menselijke en ecologische ramp. De landbouwactiviteit van meer dan 100.000 mensen wordt rechtstreeks belemmerd. Door het project worden soorten die op de rode lijst van de Internationale Unie voor behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen (IUCN) staan met uitsterven bedreigd. Bovendien dreigen de twee grootste zoetwaterreserves in Oost-Afrika, het Victoriameer en het Albertmeer, vervuild te raken.

Tegen de achtergrond van de bloedige invasie in Oekraïne door Poetin blijft TotalEnergies overigens zorgvuldig vasthouden aan fossiele activa in Rusland. Het is nu de laatste grote westerse energieleverancier die dat doet. Op die manier maakt het bedrijf het Russische regime rijk en neemt het dus het risico om oorlogsmisdaden te financieren.

Verbod op sponsoring van evenementen

De fossiele industrie gebruikt reclame en sponsoring om de publieke opinie te beïnvloeden en elke echte klimaatactie die haar florerende business zou schaden, te dwarsbomen.

Culturele en sportieve organisaties, zoals de 20km door Brussel (maar ook de Koningin Elisabethwedstrijd, de Antwerp 10 Miles, …), dragen waarden uit die positief zijn voor onze samenleving. Op basis van hun maatschappelijke opdracht mogen zij zich niet als propagandamiddel laten gebruiken door bedrijven die het klimaat schaden.
Het partnership tussen TotalEnergies en de 20km door Brussel bedraagt 50.000 euro per jaar. Dat bedrag zou ook opgehaald kunnen worden via samenwerking met lokale ondernemingen die actief zijn in de circulaire en duurzame economie.

Met onze partners Grootouders voor het Klimaat, Youth for Climate, IEW, Amnesty International en INEOS Will Fall hebben we een open brief geschreven naar de organisatie van de 20km door Brussel en de Koningin Elisabethwedstrijd, twee evenementen die gesponsord worden door TotalEnergies. Daarna hebben we de organisatoren ontmoet. We verwachten van hen dat ze dringend hun verantwoordelijkheid nemen. We zullen de toekomstige beslissingen nauwgezet opvolgen en verdere stappen overwegen.

Greenpeace eist overigens een totaalverbod op reclame en sponsoring van de fossiele industrie en van producten die fossiele brandstoffen verbruiken. Samen met 20 andere ngo’s hebben we een petitie gelanceerd (een Europees burgerinitiatief). Als we in heel Europa 1 miljoen handtekeningen inzamelen, is de Europese Commissie verplicht om zich over dat onderwerp te buigen.

Ik doe mee!
Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp