Neuro-oncologie (hersentumoren)

Ons neuro-oncologie team is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van hersentumoren. Voor gliomen (tumoren die in de hersenen zelf ontstaan) is HMC zelfs een landelijk expertisecentrum. In ons team werken alle belangrijke specialisten op het gebied van hersentumoren samen.

Lees meer

Print deze pagina

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
088 979 44 31
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur

Locatie

HMC Antoniushove

Adres

Burg. Banninglaan 1
2262 BA Leidschendam

Bewegwijzering

Sluiten

Sluiten

Cijfers

Jaarcijfers

452

patiënten met een glioom onder behandeling

195

operaties bij patiënten met een glioom

70

operaties bij patiënten met hersenmetastasen

80

patiënten die een bestraling hebben ondergaan

Ankers

Over Neuro-oncologie

Ons neuro-oncologie team is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van hersentumoren. Voor gliomen (tumoren die in de hersenen zelf ontstaan) is HMC zelfs een landelijk expertisecentrum. In ons team werken alle belangrijke specialisten op het gebied van hersentumoren samen.

Wat is een hersentumor?

Een hersentumor is een gezwel in de hersenen. Zo’n gezwel (tumor) kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Wij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van alle soorten hersentumoren. Voor gliomen is HMC een landelijk expertisecentrum.

Welke soorten hersentumoren zijn er?

Er kunnen verschillende tumoren voorkomen in de hersenen:

  • Er zijn tumoren die in de hersenen zelf ontstaan (gliomen)
  • Er zijn tumoren die ontstaan in het hersenvlies (meningeomen). Een menigeoom kan dus overal voorkomen waar hersenvlies is. Bijvoorbeeld rond de hersenen en het ruggenmerg.
  • Er zijn hersentumoren die komen door uitzaaiingen (metastasen) vanuit andere plekken in het lichaam. Bijvoorbeeld uitzaaiingen vanuit de longen, borst of darmen in de hersenen.

Meer informatie over de verschillende soorten hersentumoren vindt u op deze pagina.

Hoe gaat de diagnose van een hersentumor?

Bij uw eerste bezoek aan de polikliniek Neurologie heeft u een gesprek met een neuroloog. Deze arts onderzoekt en behandelt ziekten van de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren.

De neuroloog luistert naar uw klachten, stelt een aantal vragen en onderzoekt u. U krijgt bijvoorbeeld een test voor uw ogen, motoriek, gevoel, spraak of geheugen. Dit onderzoek kan erop wijzen dat u misschien een hersentumor heeft. Ook geeft het onderzoek meer informatie over de plaats van de tumor in de hersenen.

Denken we dat u misschien een hersentumor heeft? Dan verwijzen we u naar de afdeling Radiologie voor het maken van een CT-scan of een MRI. De neuroloog bespreekt de uitslag van deze onderzoeken met u.


neuroloog M. Kerkhof | HMC“HMC is een van de grootste centra voor hersentumoren in Nederland. Onze kracht zit in de patiëntgerichtheid, sterke multidisciplinaire samenwerking, korte wachttijden en innovaties vanuit ons Neurocentrum.” Neuroloog/Neuro-oncoloog dr. M. Kerkhof 


Hersenoperatie binnen 2 weken

Heeft u een hersentumor? Dan verwijzen we u direct door naar ons neuro-oncologisch team. Als dit nodig is, opereren we u binnen 2 weken. Tijdens deze operatie kijken we welke soort hersentumor u heeft. Als dat kan, halen we de hersentumor meteen weg.

U heeft altijd eerst een gesprek over de operatie met een neurochirurg. Deze arts heeft zich gespecialiseerd in operaties van het zenuwstelsel en de wervelkolom. De neurochirurg vertelt u wat er gaat gebeuren en wat de risico’s daarvan zijn.

U hoeft niet direct een besluit te nemen over de operatie. Wij begrijpen dat u na het horen van de diagnose hersentumor wilt overleggen met uw naaste(n).


neurochirurg R.D.S. Nadoe Tewarie

“Bij de hersenoperatie kijken we wat er bij deze patiënt nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. Een minimaal invasieve benadering (zo klein mogelijke snede) geeft minder schade en sneller herstel. Innovatie is voor ons team belangrijk. We gaan mee met de nieuwste technieken”. Neurochirurg dr. R.D.S. Nandoe Tewarie


Wat is de rol van de verpleegkundig specialisten?

De uitslag hersentumor roept bij patiënten veel emoties en vragen op. Welke behandelingen zijn er? Wat zijn de gevolgen van deze behandelingen? En wat betekent dit voor mijn dagelijkse leven?

De verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol binnen ons neuro-oncologische team. Zij begeleiden de patiënten. Ook doen zij wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van leven ná de behandeling. Met dit onderzoek willen ze de zorg voor patiënten verbeteren.

Bijeenkomsten voor mensen met een glioom

Is bij u een glioom ontdekt? Dan kan contact met mensen die in dezelfde situatie zitten soms helpen. Op het Informatieplein Oncologie is bieden we u elke eerste dinsdag van de maand de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Een van onze vrijwilligers zal u hartelijk ontvangen. Meer over de bijeenkomsten leest u hier.

Bijeenkomsten voor partners van patiënten met een glioblastoom

Een glioblastoom is de meest agressieve vorm van een glioom. Als de patiënt een glioblastoom heeft, kan hij of zij niet meer beter worden. Dit is zwaar voor de patiënt én voor zijn of haar partner. Alle behandeling draait nu om de kwaliteit van leven van de patiënt zo goed mogelijk te houden. Ook zorgen dat de patiënt nog zo goed mogelijk kan functioneren in het dagelijkse leven, is een belangrijk doel van de behandeling. Patiënten kunnen te maken krijgen met uitvalsverschijnselen, epilepsie, veranderingen in gedrag en persoonlijkheid en andere klachten. Dit kan veel verdriet geven, ook bij partners.

Het delen van ervaringen kan veel steun geven. Binnen HMC kunt u als partner van een patiënt met glioblastoom deelnemen aan 4 partnerbijeenkomsten op het Informatieplein Oncologie. In deze bijeenkomsten staan de behoeften van de partners centraal. De verpleegkundig specialist kan u meer informatie geven over de bijeenkomsten.


neuroloog M.J. Vos | HMC“We behandelen in HMC veel patiënten met uitzaaiingen (metastasen) in de hersenen. Sinds de komst van immuuntherapie en targeted therapie groeit deze groep patiënten. Ze hebben vaak last van neurologische problemen. Als neuro-oncologen coördineren we hun behandeling.

Binnen HMC doen we naast patiëntenzorg ook veel wetenschappelijk onderzoek. Dat richt zich onder andere op epilepsie, beeldvorming, cognitie en kwaliteit van leven van patiënten met hersentumoren. Ook leveren wij een actieve bijdrage aan (inter)nationale trials op neuro-oncologisch gebied.” Neuroloog/Neuro-oncoloog dr. M. Vos


Informatie voor patiënten met afasie

Door een hersentumor of de behandeling daarvan kunnen patiënten last krijgen van taalstoornis afasie. Klinisch linguïst en logopedist Christa Docter-Kerkhof van HMC heeft met hulp van OncoWest speciaal voor deze patiënten patiënteninformatie en een moeilijke woordenlijst gemaakt.

Wetenschappelijk onderzoek over hersentumoren

  • STING (Seizure Treatment IN Glioma) studie: een gerandomiseerd onderzoek naar de behandeling van epilepsie na een eerste aanval van epilepsie bij patiënten met gliomen.
  • SAFE trial: onderzoek naar de wakkere hersenoperatie versus hersenoperatie onder algehele narcose voor glioblastoom patiënten.
  • GLOW-studie: dit onderzoek richt zich op de meerwaarde van het routinematig toepassen van whole genome sequencing (WGS) bij patiënten met een re-resectie (heroperatie) van een recidief glioblastoom (glioblastoom dat terugkomt).
  • Re-surge trial: onderzoek naar het effect van een heroperatie bij recidief glioblastoom (glioblastoom dat terugkomt).
  • RISing studie: onderzoek naar radiotherapie (bestraling) bij recidief glioblastoom (glioblastoom dat terugkomt).
  • Revisie van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) Quality of Life Questionnaire (QLQ)-BN20 voor hersentumor patiënten.
  • 7 Tesla studie: onderzoek naar de waarde van de 7 Tesla MRI bij hooggradige glioom patiënten (patiënten met een agressieve vorm van glioom).
  • PERISCOPE studie: onderzoek naar de waarde van de perfusie MRI bij hersentumoren.
  • RIGEL studie: onderzoek naar radiotherapie in IDH gemuteerde gliomen, evaluatie van de late uitkomsten.
  • DRUP studie: studie voor patiënten met tumoren bij wie het tumor-NGS profiel een actionable mutatie laat zien voor off label behandeling met reeds geregistreerde geneesmiddelen.

Naast de wetenschappelijke studies hierboven, doen we ook mee aan verschillende onderzoeken naar onder andere de kwaliteit van leven, beeldvorming en cognitie bij hersentumoren.

Veelgestelde vragen

Team specialisten

Neurochirurg M.L.D. Broekman HMC

M.L.D. Broekman

Neurochirurg

Klinisch linguïst, Logopedist C.S. Docter-Kerkhof HMC

C.S. Docter-Kerkhof

Klinisch linguïst, Logopedist

Klinisch linguïst T.M.H. Donders-Kamphuis HMC

T.M.H. Donders-Kamphuis

Klinisch linguïst

Verpleegkundig specialist L. Fritz HMC

L. Fritz

Verpleegkundig specialist

Radioloog R.E. Hagenbeek HMC

R.E. Hagenbeek

Radioloog

Neuroloog, neuro-oncoloog dr. M. Kerkhof HMC

dr. M. Kerkhof

Neuroloog, neuro-oncoloog

Radiotherapeut-oncoloog dr. M. Kiderlen HMC

dr. M. Kiderlen

Radiotherapeut-oncoloog

Neurochirurg dr. W.A. Moojen HMC

dr. W.A. Moojen

Neurochirurg

Verpleegkundig specialist C.O. Nogarede HMC

C.O. Nogarede

Verpleegkundig specialist

Internist-oncoloog H.M. Oosterkamp HMC

H.M. Oosterkamp

Internist-oncoloog

Neuroloog M.H.T. van der Vaart HMC

dr. M.H.T. van der Vaart

Neuroloog, neuro-oncoloog

Radiotherapeut-oncoloog dr. N.C.M.G. van der Voort van Zyp HMC

dr. N.C.M.G. van der Voort van Zyp

Radiotherapeut-oncoloog

Neuroloog dr. M.J. Vos HMC

dr. M.J. Vos

Neuroloog, neuro-oncoloog

Neurochirurg R. Walchenbach HMC

R. Walchenbach

Neurochirurg

Radiotherapeut-oncoloog dr. J.D. Zindler HMC

dr. J.D. Zindler

Radiotherapeut-oncoloog

Video's

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Zorgproces (verdenking op) hersentumor/glioom

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Behandeling hersentumor/glioom

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Klachten en gevolgen hersentumor/glioom