Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 jan 2024

Mediteren voor beginners – 12 stappen om meditatie te leren

/
Geplaatst door
/
Comments0

Mediteren voor beginners. Waar begin je eigenlijk als je wilt starten met mediteren?

In deze blog leggen we je de basis en essentie van meditatie nog eens kort en duidelijk uit. Je leert hierbij hoe je zelf kan mediteren met ons ‘mediteren voor beginners stappenplan’.

We staan in dit blog stil bij een aantal belangrijke punten:

  • We onderzoeken wat de betekenis van mediteren precies is
  • Je komt te weten waarom mediteren zo waardevol is
  • We geven je 12 waardevolle tips over hoe je kunt beginnen met mediteren 
  • Je gaat aan de slag met je eerste meditatie voor beginners 

En nog veel meer! 🙂

mediteren voor beginners

Hoe begin je met mediteren?

Mediteren kan voor beginners soms best lastig zijn. Mediteren is in het begin moeilijk, omdat we niet gewend zijn om stil te zitten en niks te doen. Dit voelt vreemd, onwennig en oncomfortabel in het begin.

Je gedachten gaan alle kanten op, je vraagt je af wat je aan het doen bent, of je het wel goed doet en waarom je dit eigenlijk aan het doen bent. 

Beginnen met mediteren is daarom tegelijkertijd heel simpel, en heel lastig. De oefening zelf is namelijk vaak heel simpel, maar in de praktijk is het vaak lastig genoeg om het uit te voeren en vol te houden.

Ik had vroeger het idee dat mediteren zweverig was. Urenlang stilzitten in de Lotushouding, in een kamer vol met wierook. Niets voor mij, dacht ik toen… Ik ben 180 graden van mening veranderd. Ik denk dat mediteren de volgende grote ‘trend’ zal worden in de gezondheidsindustrie. En op een positieve manier. Ik denk echt dat we meditatie nodig hebben tegenwoordig en ik geloof dat het helemaal niet zweverig hoeft te zijn, dat het je juist helpt om met twee benen op de grond te staan. – Rolf

In deze gratis mediteren voor beginners video geef ik je 7 handige meditatie tips voor als je wilt beginnen met mediteren.

Wat betekent mediteren?

Meditatie is onafgebroken concentratie op een bepaald object voor een bepaalde periode.

Mediteren komt van het woord ‘meditatio’ dat ‘overdenken’ betekent. Best grappig, want meditatie zoals wij het uitvoeren is juist een beoefening in stilte, in zijn, in observeren van o.a. gedachtes en gevoelens. 

Simpel gezegd, probeer je bij mediteren de aandacht naar binnen te keren. Weg van de buitenwereld en naar binnen om te kijken wat zich daar afspeelt.

Dit kunnen gedachten, of emoties zijn. Maar ook moeilijkheden in je leven of liefde en compassie. Vooral in binnen de Mindfulness zijn deze objecten van meditatie populair.

Bij bepaalde vormen van mediteren richt je je aandacht voor langere periode op een object. Dit kan bijvoorbeeld de ademhaling zijn.

Er zijn veel verschillende soorten meditatie en meditatie heeft ook een achtergrond in verschillende tradities.

Afhankelijk van de stroming die je bestudeert en hoe meditatie daarin wordt gebruikt, zijn er daarom ook verschillende definities van meditatie.

Om het duidelijk te houden, gebruiken wij de definitie zoals eerder genoemd:

Meditatie is onafgebroken concentratie op een bepaald object voor een bepaalde periode. – Rolf

Wil je meer lezen over wat meditatie is en wat het met je doet? Lees dan ook vooral deze blog.

Wat zijn de voordelen van mediteren?

Meditatie heeft heel veel voordelen. Een van de voornaamste reden waarom veel mensen gaan mediteren is om meer rust en balans te ervaren.

Daar naast zijn er nog meer redenen om te mediteren zoals:

  • Minder stress
  • Meer emotionele balans
  • Meer compassie
  • Betere concentratie
  • Sterker immuunsysteem
  • Minder angst
  • Lagere bloeddruk
  • Beter slapen

Klinkt misschien gek, zoveel voordelen, want veel mensen hebben een beeld van mediteren wat neer komt op ‘stilzitten en niks doen’.

Maar mediteren heeft absoluut nut, omdat we een groot gedeelte van onze tijd geleefd worden. We reageren op prikkels om ons heen, in plaats van dat we een bewuste keuze maken over ons leven.

Mediteren helpt je om een rustpuntje in de dag te vinden, om je bewustzijn te trainen. Voor een moment laten we de externe wereld even voor wat het is en keren we ons naar binnen om te zien wat zich daar eigenlijk af speelt.

Dit is ontzettend nuttig en heeft dus ontzettend veel voordelen.

Wil je meer weten over de voordelen van mediteren? Lees dan zeker ook deze blog eens:

Waarom mediteren? 11 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie

Mediteren voor beginners stappenplan

Soms kan mediteren lastig, vervelend, onwennig, niet leuk, oncomfortabel of vreemd zijn. Gebruik daarom onderstaand ‘mediteren voor beginners’ stappenplan om te beginnen met mediteren en om je op de goede weg te helpen.

Stap 1: Begin vanaf waar je bent met wat je hebt

Om te beginnen met mediteren hoef je niets te kunnen. Je hoeft niet rustig te zijn, niet op een bepaalde manier te kunnen zitten, en je hoeft je gedachten niet te kunnen kalmeren.

Er zijn simpelweg geen eisen. Je hoeft niets te kunnen. Begin vanaf waar je bent met wat je nu hebt en volg de oefening.

Stap 2: Zoek een meditatie oefening uit

Mediteren is voor beginners lastig zonder begeleiding. Ik raad je daarom aan om een cursus, app, of begeleide meditatie te volgen. Dit is makkelijk en zorgt er voor dat je minder na hoeft te denken tijdens het mediteren.

Het enige wat je verder hoeft te doen is zitten en luisteren.

Stap 3: Vind een meditatie ruimte

Zoals ik in de mediteren voor beginners video ook al aangaf, is het belangrijk om een rustige meditatieruimte te creëren. Dit houdt in dat dit een ruimte is waarin je je comfortabel voelt en waarin je niet gestoord wordt.

Probeer in je meditatieruimte bijvoorbeeld niet te werken. Tijdens je werk ben je vaak druk bezig met het antwoorden van mails of andere activiteiten waarbij je je brein nodig hebt.

Na verloop van tijd gaat je brein je werkruimte associëren met de taken die je op het werk doet. Wanneer je in die ruimte stapt, schakelt je brein dus over op werk-modus.

Het is daarom beter om te mediteren in een andere ruimte. Als je de ruimte hebt om een aparte meditatie kamer te maken, dan zou dat geweldig zijn. Als alternatief hierop kun je bijvoorbeeld ook een deel van een kamer afschermen.

Stap 4: Vind een comfortabele meditatie houding

Wanneer je gaat leren mediteren zal je merken dat je fysieke lichaam een van de grootste obstakels is, een comfortabele meditatie houding is dus van belang.

Als je niet lekker zit, zul je merken dat je wordt afgeleid. Lichaamsdelen die beginnen te tintelen of te slapen. Pijn in je rug. Druk op je knieën. Jeuk op de raarste plekken. Maar ook hele subtiele fysieke bewegingen zoals je hartslag kun je voelen.

Het hoort er allemaal bij, maar toch wil je de afleiding van je fysieke lichaam zo klein mogelijk maken. Hoe meer fysieke afleidingen je hebt, hoe lastiger je je kunt concentreren.

Zoek daarom een comfortabele houding. Bijvoorbeeld de kleermakerszit. Als dat niet lukt kun je ook een meditatiekussen of meditatiebankje gebruiken ter ondersteuning.

Bekijk ook deze video over het vinden van een comfortabele zithouding.

Stap 5: Begin klein

Hoe langer je meditatie is, hoe moeilijker, dus begin klein. Begin met een meditatie van bijvoorbeeld 2 tot 5 minuten. Als dit een tijdje goed gaat en je bent in staat om dit vol te houden, kan je het uitbreiden naar 10 minuten.

We zijn gewend om constant bezig te zijn en na te denken. Bij mediteren voor beginners is een half uur lang stil zitten daarom al heel veel. Dus begin klein en bouw dit steeds verder uit totdat je bij het aantal minuten bent dat jij wilt.

Stap 6: Maak contact met de ademhaling

Er zijn allerlei verschillende soorten meditaties. Als je begint met mediteren, kan het lastig zijn om iets te vinden wat effectief is.

Mijn advies is om het in het begin zo simpel mogelijk te houden. Richt je daarom op de ademhaling.

Volg simpelweg het ritme van de in- en uitademing. Blijf met je aandacht bij de ademhaling en probeer deze te volgen als hij door het lichaam beweegt.

Stap 7: Laat spanningen en storende gedachten los

Als je tijdens je meditatie fysieke, mentale of emotionele spanningen tegen komt. Sta daar dan even bij stil. Stop ze niet direct weg, maar geef ze heel kort de aandacht die ze verdienen.

Merk op dat je aandacht was afgedwaald en breng je aandacht weer terug naar waar jij het hebben wilt.

Stap 8: Neem de tijd voordat je verder gaat met je dag

Als je klaar bent met je meditatie, spring dan niet direct op om vervolgens gelijk weer de hectiek in te duiken. Maar neem een momentje de tijd. Koester de rust en mentale vrijheid die je voor jezelf hebt gecreëerd.

Zelf vind ik het altijd prettig om aan het einde van een meditatie stil te staan bij een aantal dingen waar ik dankbaar voor ben op dat moment. Of om een belangrijke gebeurtenis in mijn leven te visualiseren.

Stap 9: Plan dagelijkse meditatie-tijd in

Belangrijk is dat meditatie een gewoonte wordt. Net als dat het in huis een rommeltje wordt als je het niet op ruimt, wordt het ook een rommeltje in je brein als je niet mediteert.

Neem daarom dagelijks de tijd om te mediteren door je sessies in te plannen.

Stap 10: Vergeef jezelf als je een sessie mist

Dat gezegd hebbende..

Al doe je nog zo goed je best om dagelijks te mediteren, er gaat een dag komen waarop het je niet lukt om je practice te doen. En dat is helemaal oke.

Vergeef jezelf voor het feit dat je een keertje gemist hebt, en pak de draad daarna gewoon weer op.

Stap 11: Breid je meditatie sessie eventueel uit

Als je een routine hebt gevonden in het mediteren, dan kun je kijken of je je sessie ietsje uit kunt breiden.

Misschien kun je een nieuw programma of een nieuwe cursus volgen die je helpt met wat diepere meditaties. Of meditaties waar jij specifiek behoefte aan hebt.

Of je kunt simpelweg de tijd van je sessie ietsje verlengen. Doe dit alleen als je denkt het ook vol te kunnen houden.

Stap 12: Geniet van de voordelen

Thuis zitten en je meditatie doen is leuk, maar je wilt er natuurlijk ook de voordelen van ervaren. Probeer de mentale rust en vrijheid mee te nemen tijdens de rest van je dag.

Mediteren heeft niet veel nut als je nog steeds ontploft als je wordt afgesneden in het verkeer. Probeer de voordelen van mediteren mee te nemen in je dagelijkse leven en er van te genieten.

Meditatie sessie voor beginners – doe je met ons mee?

Nu je genoeg hebt gelezen over meditatie voor beginners is het natuurlijk tijd om dit gewoon eens lekker te gaan ervaren. Doe je de meditatie hieronder mee?

Mocht je op regelmatige basis aan de slag willen gaan met mediteren, bekijk dan zeker eens ons Practice Platform waarop talloze meditaties te vinden zijn van verschillende lengtes! En je kunt ze van hier ook gemakkelijk inplannen in je agenda!

Practice online yoga

Veelgestelde vragen over mediteren voor beginners

Conclusie

Mediteren voor beginners kan lastig en simpel tegelijk zijn. Het is een hele nieuwe en unieke ervaring zijn, waarbij er van alles door je hoofd gaat. De oefening zelf is simpel, maar het volhouden en uitvoeren kan een uitdaging zijn.

Het helpt om je te realiseren hoeveel voordelen meditatie heeft en met behulp van bovenstaand stappenplan zorg je ervoor dat je echt met mediteren begint en het ook volhoudt.

Wat heeft er bij jou voor gezorgd dat je bent begonnen met mediteren en ook bent blijven mediteren? Heb jij nog tips voor andere mensen die willen beginnen? Deel ze dan in het reactiegedeelte hieronder. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen op weg naar de beste versie van onszelf!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter