Digital opplæringspakke i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt, og mentoropplæringspakken (DIGOP)

Er du ansatt i kommunehelsetjenesten og er du hjelpepleier, helsefagarbeider eller arbeidstaker uten formell kompetanse og trenger mer kompetanse i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt? Opplæringen foregår dels digitalt, men også gjennom refleksjonsgrupper med veiledning av mentor på arbeidsplassen.

Studiested
Digital undervisning
Studiet varer
5-6 måneder
Studieform
Nettbasert
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
Fleksibel
Pris
Kursavgift
Søknadsfrist
14. apr. 2024

Om utdanningen

Møte mellom mennesker + digitale læringspakker = kompetanseheving

Den digitale opplæringspakken er tilrettelagt for helsefagarbeidere, nyutdannede sykepleiere og andre ansatte uten formell kompetanse innen kommunehelsetjenesten, som sykehjem og hjemmebasert omsorg, og fokuserer på grunnleggende kompetanse lindrende behandling og omsorg ved livets slutt. Opplæringen, som varer i 5-6 måneder, integrerer selvstudium med mentorledede gruppesamlinger.

Deltakerne vil utdype sin forståelse av behandling og omsorg for pasienter med begrenset levetid, inkludert støtte til pårørende. De vil utvikle etisk bevissthet som er essensiell i møtet med de komplekse utfordringene i lindrende omsorg. Gjennom refleksjon og dialog, vil deltakerne anvende ny kunnskap og forbedre praksis på arbeidsplassen.

Opplæringen styrker faglige og personlige ferdigheter og fremmer en dypere forståelse av det etiske ansvaret som helsepersonell. Programmet avsluttes med et kursbevis som anerkjenner deltakernes forbedrede kompetanse.

 

Gjennomføring

Det er tre bærende elementer i opplæringspakken: selvstudier, egenrefleksjon og gruppesamlinger med mentor etter hvert emne. Det er fire fagemner i opplæringspakken, som tar 3-4 uker per emne å gjennomføre.

Opplæringspakken er fleksibel, og det er opp til hver deltaker å velge ut læringsmaterialet de vil jobbe med for å nå læringsmålene i hvert emne. Læringsmaterialet består av:

  • Fagtekst
  • Lenker til fordypning
  • Filmer
  • Caser
  • Quiz - test deg selv
  • Refleksjonsspørsmål
  • Kilder til fordypning

Det blir gjennomført en introduksjonssamling der gruppen blir kjent. Der får du også innføring i den digitale opplæringspakken.

Modell utviklet av Lucie Furulund, Høgskolen i Innlandet

 

Søknadsfrist og opptak

Vi har 6 terminer der det er mulig å melde seg på "Digital opplæringspakke i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt" og "Mentoropplæringspakken". Påmeldingen gjelder begge. Påmeldingen vil være åpen i følgende perioder:

  • 1.-14.desember
  • 1.-14.februar
  • 1.-14.april
  • 1.-14.juni
  • 1.-14.august
  • 1.-14.oktober

Påmeldingen til opplæringspakken er individuell, og ved registrering må navnet på en kontaktperson oppgis. Denne personen er kontaktledd for alle henvendelser relatert til påmeldingen. Vi ønsker oss i tillegg en liste med oversikt over de påmeldte. Listen er ment som kvalitetssikring for lisenser, og sendes av lederen/kontaktpersonen til Heidi Holten Arnesen og Lucie Furulund. Malen kan du få ved å henvende deg til Lucie Furulund.

Hva koster det?

For å få tilgang til opplæringspakken, kreves det at deltakere, både kandidater og mentorer, har en lisens. Lisensprisen er for øyeblikket 500 norske kroner pluss merverdiavgift, og denne kostnaden faktureres arbeidsgiveren etter påmelding. 

Roller og ansvarsfordeling

USHT (Utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester) og kommunene har selv ansvar for å rekruttere personell som har behov for opplæring, og organisere dem i grupper. Det anbefales at hver gruppe består av 5-6 ansatte, og at minst halvparten av disse er helsefagarbeidere. For små kommuner er det mulig å danne grupper på tvers av kommunegrensene for å tilrettelegge for samarbeid og effektiv opplæring.

I tillegg til å velge ut deltakere, oppnevner USHT/kommunene også mentorer som skal gjennomgå egen opplæring. Disse mentorene vil deretter lede gruppesamlinger, støtte læringsgruppene og veilede de ansatte som deltar i opplæringspakken.

Mentoropplæringspakken

 

Dette studiet tilhører: Fakultet for helse- og sosialvitenskap

Ta kontakt

Har du spørsmål om opplæringspakken kan du ta kontakt med:

Bilde av Lucie Furulund
Høgskolelektor