Wat te doen bij brandschade

Niemand zit te wachten op brandschade. Gebeurt het toch? Dan is het fijn om te weten wat je kunt en mág doen van je verzekeraar. Onze claimbehandelaar Kimberly van den Heuvel vertelt je hier alles over. Zo weet je wat je te doen staat, verloopt je schademelding zo soepel mogelijk en blijft vervolgschade beperkt.

Brand in huis, wat nu?

Een woningbrand waarbij zowel je huis als waardevolle spullen in vlammen opgaan. Je hoopt er nooit mee te maken te krijgen. Maar stel het overkomt je toch, wat zijn dan de te nemen stappen? Kimberly van den Heuvel licht ze toe:

  1. Breng iedereen in veiligheid
    "Bij een brand telt iedere seconde. Focus op wat echt belangrijk is. En breng jezelf en eventuele huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid. Een vooraf besproken vluchtplan helpt hierbij.
  2. Informeer de hulpdiensten
    Eenmaal veilig buiten bel je direct het alarmnummer 112. De brandweer komt vervolgens zo snel mogelijk ter plaatse om de brand te bestrijden. En schakelt met Salvage; een onafhankelijke stichting opgericht door de gezamenlijke Nederlandse brandverzekeraars. Zij roept een aangesloten coördinator op die gedupeerden vaak binnen 1 uur op locatie opvangt, bijstaat en geruststelt. En informeert de verzekeraar over het voorval.
  3. Informeer je verzekeraar
    Neem ook zelf zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. En bespreek wat er gaande is. Je verzekeraar schakelt aan de hand daarvan (in de meeste gevallen) een schade-expert in.
  4. Regel een tijdelijk onderkomen
    Bij impactvolle brandschade is de kans groot dat je woning onbewoonbaar is. In dat geval ga je samen met de schade-expert op zoek naar een tijdelijk onderkomen. Bij familie, vrienden, in een hotel of vakantiewoning bijvoorbeeld.
  5. Verzamel waardevolle informatie en spullen
    Is de brand geblust? Heeft de brandweer de locatie vrijgegeven? En ben je bekomen van de schrik? Dan ga je over tot het identificeren van je spullen. Samen met de schade-expert doorloop je de woning. Jullie brengen de totale brandschade in kaart door alle verloren en beschadigde bezittingen te noteren op daarvoor bedoelde lijsten. De daaropvolgende dag komt er een schoonmaakploeg langs. Voor het opruimen, afvoeren en schoonmaken van al je spullen. Kom je tijdens jullie ronde door het huis nog belangrijke documenten, sieraden, geld of andere waardevolle bezittingen tegen? Neem die dan met je mee. De schoonmakers weten immers niet wat je ondanks eventuele beschadigingen toch graag wil bewaren.
  6. Zoek woonruimte voor langere tijd
    Gemiddeld duurt het tot 1 jaar voordat een woning na een grote brand hersteld of herbouwd is. In dat geval stem je met de verzekeraar of schade-expert af wat de mogelijkheden zijn om die periode te overbruggen. Bij de zoektocht naar een alternatieve woonruimte wordt rekening gehouden met de gezinsgrootte, benodigde voorzieningen en reisafstanden naar school en/of werk. Zodat gedupeerden zich op hun gemak voelen en hun dagelijkse leven snel weer op kunnen pakken. Want een brand meemaken is al ingrijpend genoeg."

Brandschade herstellen of vergoeden

Een woningbrand gaat helaas vaak gepaard met veel rook-, roet- en brandschade. In het ergste geval raak je zelfs alles kwijt. Van den Heuvel neemt ons mee in de te nemen stappen op weg naar het herstellen of vergoeden van je verwoeste spullen en/of woning.

  • Aanschaffen van eerste levensbehoeften
    "Gedupeerden bezitten vaak alleen nog de kleding die zij op dat moment dragen. De verzekeraar maakt daarom zo snel mogelijk een voorschot over. Met dit bedrag kunnen eerste levensbehoeften worden aangeschaft. Zoals kleding, etenswaren en verzorgingsproducten.

  • Vergoeden van verwoeste spullen
    Ga aan de hand van de eerder opgestelde inventarisatielijsten na of je nog bonnen of aankoopbewijzen hebt van de beschadigde en verloren spullen. Op basis hiervan stelt je verzekeraar de waarde van je spullen vast, zodat dit bedrag uitbetaald kan worden. Ontbreken de bonnen of aankoopbewijzen? Dan schat de expert de waarde van je spullen in op basis van jouw informatie.

  • Afstemmen van wensen
    Na een woningbrand waarbij er 1 of meerdere kamers, of zelfs de gehele woning is afgebrand, willen bewoners vaak hun woning in een andere staat terugbouwen. Met een extra uitbouw of verdieping bijvoorbeeld. Of door de plaatsing van een dakkapel of grote raampartij. Dit soort wensen doorvoeren is natuurlijk mogelijk. Maar weet wel dat de extra kosten voor eigen rekening zijn. En er veel bij komt kijken: van de benodigde bodemonderzoeken tot aan vergunningsaanvragen. Stuk voor stuk zaken die je moet afstemmen met je verzekeraar en een architect.

  • Ver- of opbouwen van je woning
    Weet je na afstemming met je verzekeraar precies waar je aan toe bent? Dan is het verbouwen of opnieuw opbouwen van je huis de volgende stap. Schakel hiervoor een specialist in. Via het netwerk van je verzekeraar bijvoorbeeld. Zij kunnen je in contact brengen met een betrouwbaar bouwbedrijf. En dat kan, vooral in de huidige tijd met lange wachttijden, flinke vertraging voorkomen."

Verzekeren tegen brandschade

Soms is een brand simpelweg niet te voorkomen. Met onze Inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis hiertegen. En met de Woonhuisverzekering is schade aan jouw woning verzekerd.