Oproep onderzoek nasleep verkeersongevallen

Jaarlijks zijn er in Nederland duizenden verkeersongevallen. In 2022 ging het om 737 dodelijke verkeersongevallen waarbij meerdere verkeersdeelnemers (bestuurders en inzittenden van vervoersmiddelen, fietsers en voetgangers) betrokken waren. Daarnaast waren er maar liefst 6.500 verkeersongevallen die leidden tot ernstige verwondingen en 15.000 die leidden tot ‘matig ernstige verwondingen

Fonds Slachtofferhulp zet zich in voor het versterken van de (rechts)positie van mensen die een misdrijf, ramp of ongeval, zoals een verkeersongeval, hebben meegemaakt en die van hun nabestaanden. Het Fonds ontwikkelt onder meer psychologische specialistische hulp op maat. Daarvoor wil het meer weten over de behoeften bij de doelgroep. In dit kader wordt er een online platform opgezet waarop deelnemers gedurende twee jaar iedere twee maanden een korte vragenlijst invullen en -indien gewenst- aan een forum deelnemen. Op dat platform reflecteren deelnemers op hun ervaringen en helpen daarmee elkaar mogelijk verder in hun proces. De onderzoekers die het online platform begeleiden, schakelen desgewenst hulp in.

Los daarvan worden er jaarlijks individuele interviews gehouden om een extra luisterend oor te bieden. Het uiteindelijke doel van dit traject is om te bekijken waar de hulpbehoefte ligt van iemand die een verkeersongeval heeft meegemaakt of iemand die door een verkeersongeval een naaste is verloren, en om uit te vinden of het huidige hulpaanbod wel passend is.

Gwendolyn van Straaten, Martin de Bruin en Sarah Bruijn

Een team van drie onderzoekers van Ipsos I&O voert het onderzoek uit: Gwendolyn van Straaten, Martin de Bruin en Sarah Bruijn. Sarah en Gwendolyn hebben eerder onderzoek gedaan onder mensen die een grootschalig incident (zoals de vuurwerkramp in Enschede en de tramaanslag in Utrecht) meemaakten. Martin voerde eerder patiëntenonderzoek uit onder mensen met een ernstige medische aandoening.

Wij zijn ons als onderzoeksteam zeer bewust van de ernst en gevoeligheid van het onderwerp. Het lijkt ons ook niet gemakkelijk om aan een onderzoek hierover deel te nemen. Maar wij zijn er ten diepste van overtuigd dat deelnemen van waarde zal zijn voor iedereen die bij een verkeersongeval betrokken is geweest of die  iemand hierdoor is verloren. Niet alleen omdat het fijn kan zijn om een luisterend oor te hebben, maar ook om hulp te krijgen en om bij te dragen aan verbetering van de  hulpverlening.  Daardoor kan een dergelijke nare ervaring ook nog iets positiefs opleveren.

We willen graag in gesprek komen met mensen die het afgelopen half jaar bij een verkeersongeval betrokken zijn geweest of die iemand aan een verkeersongeval hebben verloren. Bent u dat? Dan zouden we het graag met u hebben over hoe het nu met u gaat en over de ondersteuning die u al dan niet ontvangt. Klik HIER om uzelf aan te melden. Via deze link komt u bij een korte vragenlijst, waarin u bijzonderheden over uw situatie kunt vermelden. U wordt op basis van uw antwoorden persoonlijk benaderd om uw deelname te bespreken.

Wanneer u iemand kent die (ook) tot de doelgroep van dit onderzoek behoort, dan kunt u deze persoon dit artikel doorsturen, zodat hij of zij de vragenlijst zelf kan invullen.

Voor vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij één van de onderzoekers.

Link naar de vragenlijst

Contactpersonen

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.