EU:n jäsenmaat pääsivät sopuun koronapassista – näin sertifikaatti voi muuttaa matkustamista unionin alueella

Esitys niin sanotun koronapassin käyttöönotosta on vielä hyväksyttävä Euroopan parlamentissa. Jäsenmaat ovat sitoutuneet saamaan passiin liittyvät puitteet valmiiksi kesään mennessä.

Matkustajat tutkivat lentoaseman näyttötaulua Franz-Josef-Straussin lentoasemalla Saksan Münchenissa viime viikolla.

Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät keskiviikkona muodollisesti esityksen niin sanotun koronapassin käyttöönotosta, uutisoi muun muassa Reuters. Passien lanseeraamisella EU ottaa askeleen kohti turismin uutta käynnistymistä ensi kesänä.

Uutistoimiston mukaan koronapassi myönnettäisiin ihmisille, jotka ovat saaneet koronarokotuksen, sairastaneet viruksen aiheuttaman taudin tai esittävät todistuksen negatiivisesta koronatestin tuloksesta. Passin myötä heille sallittaisiin muita helpompi matkustaminen EU:n sisällä.

EU:n turismiteollisuus on kärsinyt kuluneen vuoden aikana pahoin koronaviruksen vuoksi asetetuista matkustusrajoituksista.

Reutersin diplomaattilähteiden mukaan passin yksityiskohdista neuvotellaan toukokuun aikana. Jäsenmaiden kerrottiin sitoutuneen siihen, että passiin liittyvät puitteet saataisiin muotoiltua valmiiksi kesään mennessä.

Ennen kuin koronapassista tulee todellisuutta, Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä esitys. Sen odotetaan pääsevän sopimukseen omasta kannastaan myöhemmin huhtikuussa.

Viimeisten keskustelujen jäsenmaiden lainsäädäntöelinten, lähettiläiden sekä unionin johdon välillä odotetaan käynnistyvän toukokuussa.

Keskiviikon päätöksestä laaditun asiakirjan mukaan EU-maat tekevät yhteistyötä varmistaakseen, että ”teknologiset ratkaisut ovat olemassa”. Tarkoituksena on, että uudet digitaaliset sekä paperiset sertifikaatit voidaan ottaa käyttöön heti, kun koronapassi on hyväksytty.

Jäsenmaiden sopimuksessa on otettu huomioon myös huoli rokottamattomien mahdollisesta syrjinnästä passin käyttöönoton myötä.

Vaikka jäsenmaille olisi pakollista hyväksyä passissa EU:n alueella myyntiluvan saaneet rokotteet, tietyt EU-maat voisivat myöntää passin myös kansalaisilleen, jotka ovat saaneet esimerkiksi venäläisen Sputnik-rokotteen tai kiinalaisen Sinovacin. Muut EU-maat voisivat päättää omilla tahoillaan, hyväksyvätkö ne passeja, joissa mainitulla rokotteella ei ole myyntilupaa unionin alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?