Isännöitsijä: tarkista nämä asiat sähkökatkojen varalta

Nämä asiat jokaisen isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen kannattaa tarkistaa sähkökatkoihin varautumisessa.

1. Tarkista talotekniikan toimivuus sähkökatkon varalta

Käy läpi kiinteistön toimivuuden kannalta tärkeät järjestelmät. Testaa tarvittaessa jo etukäteen niiden palautuminen sähkökatkosta. Laitteet on testattu asennusvaiheessa sähkökatkosta palautumisen varalta, mutta tätä testausta ei välttämättä ole tehty säännöllisesti sen jälkeen.

Tarkistettavia järjestelmiä ovat esimerkiksi:

  • Lämmitysjärjestelmät
    • Parin tunnin sähkökatko ei vaikuta merkittävästi asuntojen lämmitykseen, mutta on tärkeää varmistaa järjestelmän palautuminen katkon jälkeen.
    • Kaukolämmön osalta antaa esimerkiksi paikallinen lämpöyhtiö voi antaa lisätietoja.

      Sähkökatkot vaikuttavat kerrostaloissa eri tavoin riippuen kiinteistön iästä ja talotekniikasta. Siksi tilanteeseen varautuminen voi vaihdella taloyhtiöittäin. Kuva: Adobe Stock.

  • Veden jakelu
    • Veden jakelu kerrostaloissa voi keskeytyä pumppujen pysähtyessä. Asukkaille on tärkeä tiedottaa etukäteen varautumisesta ja veden säilömisestä kotona.
  • Ilmastointi
    • Parin tunnin sähkökatko ei vaikuta merkittävästi asuntojen ilmanlaatuun, mutta on tärkeää varmistaa järjestelmän palautuminen katkon jälkeen.
  • Hissit
    • Hissien toiminta pysähtyy sähkökatkossa. Sähkökatkon konkreettisimmat vaarat kerrostaloissa liittyvätkin siihen, että asukkaita voi jäädä hisseihin jumiin ja avun tulo kestää hissihuollon ja pelastuslaitoksen ruuhkautumisen vuoksi.
  • Sähkölukot.
    • Useissa asuinkerrostalojen sähkölukitusjärjestelmissä on myös mekaaninen lukkopesä sähkökatkojen varalta. Jos siis asukkailla on käytössään esimerkiksi elektromekaaninen avain, myös sisäänpääsy onnistuu. Ulos pääsee aina.
  • Sähköverkkoon kiinnitetyt palovaroittimet.
    • Sähköverkkoon kiinnitetyissä palovaroittimissa on paristot varavoimana, joka kestää lyhyen sähkökatkon.

Sopikaa myös taloyhtiön hallituksen ja/tai kiinteistöhuollon kanssa, kuka tarkistaa laitteiston toimivuuden katkon jälkeen ja mihin ilmoitetaan, jos laitteisto ei käynnisty automaattisesti. Kannattaa esimerkiksi varmistaa, välittyvätkö järjestelmien automaattihälytykset huollolle asianmukaisesti. Näin toimintamalli on selvänä taloyhtiöissä jo etukäteen ja vältetään isännöinnin asiakaspalvelun ruuhkautumista, jos katko koettelee useampaa isännöitsijän asiakastaloyhtiötä samaan aikaan.

Lisätietoa eri järjestelmien toiminnasta saat laitetoimittajien lisäksi esimerkiksi Energiateollisuuden tietopaketista kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta.

2. Tiedota asukkaille/käyttäjille

Tiedota asukkaita sähkökatkojen mahdollisuudesta, niiden ehkäisemisestä sähköä säästämällä sekä katkoihin varautumisesta. Tärkeää on tiedottaa esimerkiksi hissien välttämisestä, jos sähkökatkoja voi olla tulossa.
Pohjaa tiedotteeseen saat esimerkiksi energia-alan ja asumisen järjestöjen yhteisestä mediatiedotteesta tai Isännöintiliiton Mappi-jäsenpalvelusta.

3. Käytä tilaisuus hyväksi energiatehokkuuden parantamiseen pysyvästi

Katkoja voidaan ehkäistä säästämällä energiaa. Asukkaiden kannustaminen tekemään energiatekoja esimerkiksi Astetta alemmas -kampanjan neuvoin kannattaa myös tulevaisuutta ajatellen.