Ruoka murroksessa - Just food Podcast

Just food -hankkeessa käynnistyi lokakuussa 2020 uusi keskustelunavaus Ruoka murroksessa -podcast, joka avaa hankalia käsitteitä ja herättelee keskustelua aiheen eri näkökulmista.

Podcastin tavoitteena on tukea monipuolista keskustelua reilusta ruokamurroksesta. Tuomme mukaan keskusteluun mielenkiintoisia puhujavieraita ruokajärjestelmän eri puolilta – tutkijoita, asiantuntijoita ja tavallisia ihmisiä.

”Tavoitteenamme on tuoda kuuluviin myös niiden tahojen ääni, jotka yleensä eivät pääse politiikkakeskustelussa ääneen, kuten vaikkapa koululaiset”

- sanoo hankkeessa vuorovaikutusvastaavana työskennellyt tutkija Kaisa Karttunen E2 Tutkimuksesta.

Osallistu keskusteluun Twitterissä @justfood_stn käyttäen aihetunnistetta #Ruokamurroksessa. Esitämme parhaat kysymykset tulevissa jaksoissamme alan asiantuntijoille. Ohjelman jaksot voit kuunnella muun muassa Spotifyssa sekä Apple Podcasteissa ja Google Podcasteissa. Kaikki jaksot ja niiden tekstimuotoisen version löydät alta.

Jakso 13 - Miten kasvipohjaiset tuotteet muuttavat ruokajärjestelmäämme?

Jaksossa 13 katsomme siirtymää reiluun, kestävään ja ilmastoviisaaseen ruokajärjestelmään kasvipohjaisten tuotteiden ja niitä tuottavien yritysten näkökulmasta. Kasvipohjaisten tuotteiden valikoima on meillä Suomessa huikea. Miten ne muuttavat ruokajärjestelmäämme? Studiossa asiasta keskustelemassa Just foodin erikoistutkija Annika Lonkila Suomen ympäristökeskuksesta, Meeat Food Tech Oy:n toimitusjohtaja Mikko Karell sekä kasvipohjaisista tuotteista vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi Valiolta.

Lue podcast tekstimuodossa.

Seuraava jakso ilmestyy loppukeväästä 2023, pysy kuulolla!

Jakso 12 - Yritykset yhteiskuntavastuun eturintamalla ruokamurrosessa

Podcastin 12 jaksossa keskustellaan ruokamurroksesta murroksen keskellä. Korona ja sota Ukrainassa ovat muuttaneet ruokajärjestelmäkeskustelua nopeammin kuin kukaan osasi ennustaa. Toisaalta myös yritykset ja elintarviketeollisuus ovat murroksessa samalla kun vastuukysymykset nousevat yhä tärkeämpään rooliin. Studiossa keskustelemassa Ari Paloviita Jyväskylän yliopistosta ja Nina Elomaa SOK:sta, jaksoa juontaa Hanna Jensen.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 11 - Ilmastoviisas kouluruoka

Tiesitkö että ruokaympäristön viihtyvyys ja ruokarauha voivat vaikuttaa myös ruoan ilmastovaikutuksiin? Ruoka murroksessa podcastin 11 jaksossa keskustelemme ilmastoviisaasta kouluruoasta. Kuulet myös mitä mieltä oppilaat itse ovat kasvisruoka-liharuoka keskustelusta ja miten oppilaita osallistetaan kouluruoan kehittämiseen. Studiossa kokemusasiantuntijoina Otaniemen lukion oppilaat Unna Aittola ja Ida Aulaskoski sekä tutkimusavustaja Riina Tykkyläinen Jyväskylän yliopistosta. Podcastia juontaa Hanna Jensen.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 10 - Luonnon monimuotoisuus toimii puskurina

Kymmenennessä jaksossa puhumme luonnon monimuotoisuudesta erityisesti maatalousympäristöissä. Biodiversiteetin tutkiminen on melko haastavaa, mutta tutkimusta tehdään koko ajan enemmän ja enemmän. Myös meistä jokainen voi tehdä paljon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi, vaikka kauneus onkin katsojan silmässä. Mikä käyttämättä jäänyt asia pellolla voikin olla varsinainen monimotoisuuden hotspot? Maanpäällisestä ja -alaisesta monimuotoisuudesta keskustelemassa Terho Hyvönen Luonnonvarakeskuksesta ja Eija Hagelberg Elävä Itämeri säätiöstä (BSAG).

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 9 - Ruokaturva ja huoltovarmuus meillä ja muualla

Yhdeksännessä - erikoisjaksossamme - puhumme muuttuneesta maailmantilanteesta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Millaisia vaikutuksia tilanteella on ruokajärjestelmämme toimintaan ja toimijoihin? Mitä nyt pitäisi tehdä? Kestävien ruokajärjestelmien tulevaisuutta pohtivat Kaisa Karttunen E2 Tutkimuksesta ja Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 8 - Elintarvikeyritykset ympäristövastuullisuuden edistäjinä

Kahdeksannessa jaksossa keskustelemme elintarvikeyritysten vastuullisuudesta. Ympäristövastuu ei voi olla pelkkää sanahelinää. Mitä mahdollisuuksia yrityksillä on edesauttaa vastuullisuutta ja miten sitä voidaan mitata? Keskustelemassa Jani SalminenSanna Väisänen ja Juha Nousiainen. Juontajana Hanna Jensen.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 7 - Ruokamurroksen reilut politiikkakeinot

Seitsemännessä jaksossa reiluuden pohdinta jatkuu. Tällä kertaa puhutaan politiikkakeinoista ja niiden reiluudesta. Mitä niillä oikeastaan tarkoitetaan ja miten niitä voidaan arvioida? Keskustelemassa Suvi Huttunen, Hanna Mattila ja Ville Lähde. Juontajana Hanna Jensen.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 6 - How to build a just food system in a climate change situation?

In this 6th episode Hanna Jensen talks in English with our special guest Dr Theresa Tribaldos together with Minna Kaljonen about just food system transition in a more global perspective. We also hear more about one of the Just Food project case studies about soy production in Brazil.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 5 - Maaperän päästövähennyskeskustelu käy kuumana

Jaksossa numero viisi puhutaan pelloista. Miten vähennetään päästöjä ja lisätään hiilen sitoutumista maaperään? Ratkaisut tekee lopulta viljelijä. Peltojen ilmastotekoja ohjaa ristiriitainen politiikka, mutta alalla on myös paljon mahdollisuuksia. Entä jos viljelijät ovat pian kateuden kohteina peltojen hiilensidontamahdollisuuksien ansiosta? Maaperästä, tutkimuksesta ja vähän politiikastakin keskustelemassa Johan Åberg ja Heikki Lehtonen.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 4 - Mitkä ovat ruokamurroksen haavoittuvat ryhmät?

Neljännessä jaksossa pitkän linjan ravitsemusasiantuntijat Liisa Valsta ja Arja Lyytikäinen tuovat tasapainottavia elementtejä joskus repiväänkin ruokakeskusteluun. Keskustelussa pohditaan millaisia haasteita ruokamurros tuo ruokapöytiin ja päätöksentekoon, kun tavoitteena on tasa-arvoinen mahdollisuus terveelliseen, turvalliseen ja kestävään ruokavalioon.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 3 - Murrospolkuja pitkin astellen

Kolmannessa jaksossa Jyrki Niemi ja Birgitta Vainio-Mattila puhuvat ruoka- ja maatalouspolitiikkaa, mutta hyvin käytännönlähtöisellä ja mielenkiintoisella tavalla. Keskustelun aikana selviää, miten voisimme astella erilaisia murrospolkuja pitkin kohti reilua, kestävää ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 2 - Mitä on ruokamurroksen reiluus?

Toisessa jaksossa kysytään mitä on ruokamurroksen reiluus? Miten ruokamurroksesta tehdään oikeudenmukainen ilman syyllistämistä? Asiaa puntaroivat Teea Kortetmäki sekä Aktivistimummo Seija Kurunmäki.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 1 - Matkalla reiluun, terveelliseen ja ilmastoviisaaseen ruokajärjestelmään

Ensimmäisessä jaksossa Kaisa Karttunen sekä Minna Kaljonen keskustelevat juontaja Hanna Jensenin johdolla perusasioista ja siitä, mitä matka kohti reilua, kestävää ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää käytännössä tarkoittaa.

Lue podcast tekstimuodossa.

Julkaistu 13.9.2023 klo 14.37, päivitetty 13.9.2023 klo 9.42
  • Tulosta sivu