Terug – maar vooral vooruitkijken. Daar ging het om tijdens het symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ in de LocHal op 13 oktober. Het symposium was het slotstuk van vijf jaar natuurinclusief bouwen in de grootste Brabantse gemeenten. Tilburg was het begin- en het eindpunt van dit project van Vogelbescherming, Zoogdiervereniging en de provincie Noord-Brabant. Maar het natuurinclusief bouwen gaat verder!

Afgelopen donderdagmiddag 13 oktober vond het symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ plaats in de LocHal te Tilburg. En waar hadden we dat event beter kunnen organiseren dan in deze bibliotheek!?
Meerdere elementen kwamen samen tijdens de bijeenkomst; niet alleen was er het symposium zelf, met enkele toonaangevende sprekers uit het werkveld, maar ook zijn momenteel twee mooie exposities over stadsnatuur te zien in de LocHal. Daarnaast was het kinderboekenweek, met als thema “Gigagroen” en was er in de spoorzone volop gelegenheid voor een wandeling onder begeleiding van Tilburgse stadsecologen.

Stad als biodivers ecosysyteem, stapje dichterbij
Vanuit de organisatie haalden we uit elke pitch mooie conclusies: zo ervaarden wij tijdens het B5-project net als Marcel Steeghs van SVP dat je moet blijven proberen met het aanbrengen van vogel- en vleermuisvriendelijke verblijfplaatsen, ook als de bouwers met wie je samenwerkt nog weinig ervaring hebben met bouwen voor vleermuizen. Want alleen door te doen krijgt men die ervaring, en de resultaten zijn o zo mooi en bruikbaar voor de toekomst!

Bij Synchroon zagen we het resultaat van een ontwikkelaar die ruim op tijd de hulp inriep van deskundigen uit het groene werkveld. Met die werkwijze zijn bouwers die pas op locatie ontdekken dat ergens soorten zitten, straks verleden tijd. Synchroon kijkt vooruit en om zich heen, want hun blik gaat verder dan het gebouw alleen. We leven namelijk niet alleen in een x-aantal m2 woning, maar in een straat, een wijk, een stad…
De stad als biodivers ecosysteem, dat is ook wat ‘onze’ B5-ecologen als droombeeld voor zich zien. En ondanks dat dat soms nog ver weg lijkt, lijkt het tijdens een symposium als dit ineens een heel stuk dichterbij.

Deel je bevindingen
Wat heb jij opgestoken van deze bijeenkomst over natuurinclusief bouwen? Of wat ga je in het vervolg wellicht anders doen?
Heb je leuke, innovatieve ideeën over biodiversiteit in de stad en hoe we onze bebouwde kom kunnen inrichten voor en met de natuur?
Deel het met ons, we komen graag met je in contact.

Reacties

log in of registreer om een reactie te geven