Voorkom de winterleesdip met deze tips

De kerstvakantie: voor het ene kind het perfecte moment om eindelijk die boekenreeks te verslinden. Voor het andere reden om weinig tot niets te lezen. Dan kun je zomaar in een winterleesdip belanden. Hoe ontstaat deze dip en - misschien nog belangrijker - hoe voorkom of beperk je 'm? 

Door Redactie
Foto: Patricia Rehe

Nadat kinderen in het schooljaar veel gelezen hebben en een bepaald leesniveau hebben bereikt, zakken sommigen na de kerstvakantie een stukje terug. Dat gebeurt ook in de zomervakantie. Je ziet het vooral terug bij kinderen uit groep 3 en 4, die nog maar net begonnen zijn met lezen. Zij zijn vaak nog onvoldoende leesvaardig waardoor ze makkelijk terugzakken. Maar ook oudere kinderen kunnen een leesdip hebben en in leestempo zakken na een periode van weinig of minder lezen.  

Hoe voorkom je dat de tijd en inzet die in het lezen is gestopt niet geheel of gedeeltelijk verloren gaat in de kerstvakantie? Kidsweek in de Klas geeft zeven tips om je kind te motiveren:

1. Niet alleen een leesboek  Ga je op vakantie, kijk dan of je een informatief boek voor kinderen kunt vinden over het land of gebied waar je heengaat. Of bijvoorbeeld over de dieren die daar veel voorkomen. Denk aan reisgidsen of een atlas speciaal voor kinderen. Sommige kinderen smullen ook van verhalen over de geschiedenis, natuur en kunst van een land. Er zijn ook vakantieboeken met spelletjes, puzzels en verhalen. 

Tips: Lang geleden, Grote kunst voor kleine kenners, Doeboek geschiedenis, Bedtijd Rebelse Meisjes, Het Dikke boek van alle Bijzondere Dieren, Het Grote Kidsweek Doeboek 

2. MinigidsMet Minigidsen gaan kinderen speuren in de natuur. Deze boekjes bevatten bijvoorbeeld informatie over insecten, vogels, de zee en het strand en het bos. Kinderen kunnen zich eindeloos vermaken met het bekijken van de dingen om zich heen en het vervolgens opzoeken in een informatieboekje. 

Tips: Minigids Stoepplantjes, Vogels, Insecten, Strand & Zee 

3. Zelf lezen Ziet jouw kind dat jij veel plezier hebt aan het lezen van een boek, dan heeft het eerder een positieve kijk op lezen dan wanneer je zelf nooit leest. Goed voorbeeld doet volgen!

4. Samen kokenLaat kinderen zelf een lekker gerecht kiezen en kook of bak dit samen. Dit is natuurlijk het perfecte moment om samen een recept in te duiken. Het begrijpend lezen wordt hiermee ook gestimuleerd: je moet de stappen op de juiste manier en in de juiste volgorde uitvoeren om je recept te laten slagen! Schrijven ondersteunt het lezen, dus maak samen een boodschappenlijstje voordat je aan de slag gaat. 

Tips: Het Kinderbakboek, Het Kinderkookboek, Wereldeters

5. Leen, lees en luisterEr zijn veel boeken die ook op luister-cd zijn uitgebracht. Leen het boek bij de bibliotheek en laat het kind lekker meelezen tijdens het luisteren. Er zijn ook veel apps zoals de Vakantiebieb waar veel leuke gratis boeken te lezen zijn gedurende de zomervakantie. 

Tips: Yoleo, Een Verre Reis, Pelleflits, Luisterbieb, Spotify, Stortytel

6. Spelletjes Er zijn veel taal- en leesspelletjes te spelen. Denk aan Scrabble (junior), Woordmemory en raadspelletjes. Je kunt ook samen een leesbingo maken. Bedenk samen gekke en leuke leesplekken en verschillend leesmateriaal dat kinderen kunnen afstrepen. Op de kop op de bank lezen of op de wc: dat is toch veel leuker dan aan tafel?! Spreek ook af wat een volle kaart betekent. Misschien wel een nieuw boek als beloning? Geen inspiratie? Wij hebben alvast een leesbingo gemaakt! 

7. Samen lezenLekker samen lezen uit een spannend of grappig boek. Lees een stukje voor en laat je kind wat woorden en zinnen zelf lezen. Dit hoeft helemaal niet persé uit een leesboek, je kunt ook Kidsweek erbij pakken!