Gå direkt till innehåll
Nära var femte svensk arbetsplats har förhöjda radonvärden

Nyhet -

Nära var femte svensk arbetsplats har förhöjda radonvärden

Den 1 juni 2018 infördes en ny Strålskyddslag som innebär att landets arbetsgivare ska ha kontroll på radonhalten på arbetsplatsen. Sveriges största radonlaboratorium Radonova har nu genomfört tillräckligt många mätningar för att ge en bild av hur situationen ser ut på svenska arbetsplatser. Preliminär statistik baserad på mätningar vid cirka 2 000 arbetsplatser visar att 19,5 procent av landets arbetsplatser har förhöjda värden av radon.

Referensvärdet för radon i Sverige är 200 Bq/m3 utryckt i årsmedelvärde. Årsmedelvärdet får man fram genom att placera ut radondosor på arbetsplatsen. Om 200 Bq/m3 överskrids har arbetsgivarenskyldighet att anmäla det till Strålsäkerhetsmyndigheten och vid behov genomföra åtgärder för att sänka radonhalten. Vid en fortsatt mätning som endast görs på arbetstid kan referensvärdet vara lägre då ventilation och andra faktorer kan sänka radonhalten under det gällande referensvärdet.

– Andelen arbetsplatser med förhöjda värden är förvånansvärt hög. Vi förstod att ett antal arbetsplatser skulle visa värden över 200 Bq/m3 utryckt i årsmedelvärde men det här är ändå fler än förväntat. Med tanke på att vi gjort mätningar vid cirka tvåtusen arbetsplatser har vi också ett relativt stort underlag att utgå från. Även om en fortsatt utredning av respektive arbetsplats i flera fall visar att radonhalten på arbetstid ligger under referensvärdet bör den här statistiken beaktas, säger Radonova Laboratories teknikchef Tryggve Rönnqvist.

Flera fall av höga värden på höga våningsplan
– Arbetsplatsmätningarna är intressanta också på så vis att de i flera fall visar på årsmedelvärden över 1 000 Bq/m3 även där mätningar gjorts på högre våningsplan utan markkontakt. När man erhåller så höga värden brukar det i de flesta fall handla om utrymmen i anslutning till marken, fortsätter Tryggve Rönnqvist.

– Med tanke på hur vanligt det är med förhöjda radonvärden och de hälsorisker som medföljer känns det som den nya lagen fyller ett viktigt syfte. Nu är vi precis i början av mätsäsongen men vi ser ändå ett tydligt och tilltagande intresse att genomföra arbetsplatsmätningar. Det är förstås glädjande att många arbetsgivare vill ta sitt ansvar i den här frågan, avslutar Tryggve Rönnqvist.

Det enskilt högsta värde som Radonova hittills uppmätt på en arbetsplats är 6 430 Bq/m3uttryckt i årsmedelvärde.

Vad är radon?
Radon är en radioaktiv gas som läcker in från marken och vissa fall kommer från byggnadsmaterial. Beroende på marken under huset och typen av byggnadskonstruktion kan skadligt höga koncentrationer av radon uppstå. Radon är en hälsorisk som näst efter rökning den vanligaste orsaken till att människor drabbas av lungcancer. Globalt beräknas varje år 230 000 människor drabbas av lungcancer som en följd av långvarig exponering för radon. I Sverige är motsvarande siffra cirka 500 människor.

Läs mer om radon och radonmätning på Radonovas hemsida»

Läs mer om radon och hälsorisker på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida»

För mer information kontakta:

Tryggve Rönnqvist, teknisk chef, Radonova Laboratories AB
tryggve.ronnqvist@radonova.com 070-659 17 08

Karl Nilsson, vd, Radonova Laboratories AB
karl.nilsson@radonova.com 070-639 01 31

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Tryggve Rönnqvist

Tryggve Rönnqvist

Presskontakt Teknisk chef Radonova Laboratories AB
Karl Nilsson

Karl Nilsson

Presskontakt VD Radonova Laboratories AB

Relaterat innehåll

The Global Leader in Radon Measurement

Med kunder i 80 länder är Radonova världens ledande företag för mätning av radon i villor, flerbostadshus och på arbetsplatser. Med rötterna i universitets- och forskarvärlden erbjuder Radonova mycket avancerad utrustning för att analysera radon i inomhusluft. Radonmätningarna genomförs med hjälp av radondetektorer, instrument och trådlösa sensorer. Radonovas mätmetoder är ackrediterade av SWEDAC och företaget placerar sig genomgående mycket högt i krävande internationella jämförelsetester.

Säkrar en hälsosam inomhusmiljö
Genom att använda Radonovas detektorer och instrument kan privatpersoner, företag och andra verksamheter snabbt och säkert identifiera utrymmen med förhöjda radonhalter. Det gör att rätt åtgärder vid behov kan sättas in för att säkra en hälsosam inomhusmiljö med låga radonhalter. Med en fast installerad radonsensor går det även att kontrollera att radonhalterna håller sig under gällande gränsvärden (vilka kan variera mellan olika länder). Genom detta bidrar Radonovas verksamhet till en bättre folkhälsa och att färre människor riskerar att drabbas av lungcancer.

Om radon och lungcancer
Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer (efter rökning). Globalt beräknas varje år cirka 230 000 människor drabbas av lungcancer, efter att de under en längre tid vistats i lokaler med förhöjda radonhalter. Lungcancer hos människor som aldrig har rökt ökar och är nu den sjunde vanligaste orsaken till cancerrelaterad död i världen.