Onderzoek naar effect aanpak kinderarmoede. ‘Gelukkig krijgt ongelijkheid steeds meer aandacht’

Achtergrond
Eén op de 13 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Er is hulp, maar hoe effectief is die? Pedagogisch wetenschapper Nicole Lucassen gaat dat uitzoeken in een vier jaar durend onderzoek. Ze werd dinsdag benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderarmoede aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 1 februari 2022 om 20:17
Nicole Lucassen
Nicole Lucassen beeld Michelle Muus

Hoe effectief is de aanpak van kinderarmoede eigenlijk? Met deze vraag klopten de gemeente Rotterdam, waar 1 op de 6 kinderen in armoede leeft, en het Nationaal Fonds Kinderhulp aan bij Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze bundelden de krachten in het nieuwe Onderzoeksprogramma Kinderarmoede. Lucassen begeleidt het project sinds dinsdag samen met lector Mariëtte Lusse van de Hogeschool Rotterdam. 

Hoe bijzonder is deze samenwerking?

‘Dat wetenschap, de praktijk en het maken van beleid samen in dit programma optrekken is uniek te noemen. Veel organisaties, zowel vrijwilligers als professionals, zetten zich in voor de aanpak van armoede, maar hoe doe je dat op een manier die het best werkt? Het doel is om gaandeweg i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, meldt een verslaggever van het ANP.

De politie is met geweld overgegaan tot het opheffen van de blokkade bij het UvA-terrein

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam blokkeerden, worden opgepakt en afgevoerd door de ME.

De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.

Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam.

Pro-Palestijnse mars van studenten door centrum Amsterdam, oproep om gebouwen UvA te bezetten

Een dag na het opbreken van een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten bij de Roeterseilandcampus van de UvA, zijn er opnieuw demonstraties rondom de universiteit.

Bewoners keren terug naar het asielschip aan de Nieuwe Kade in Arnhem na een brand in februari dit jaar.

Arnhem gaat 'onevenredig' veel vluchtelingen huisvesten: 'We moeten af van die crisishouding'

De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1700 permanente opvangplekken creëren, 1000 meer dan de spreidingswet voorschrijft.

Prinses Amalia in 2022, op de eerste dag van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses Amalia stopt met terugstorten van onkostenvergoeding wegens 'verrassende omstandigheden'

Prinses Amalia stopt per 1 januari 2025 met het terugstorten van de 1,5 miljoen euro onkostenvergoeding die zij jaarlijks van het Rijk ontvangt. Haar inkomen van 3 ton blijft zij wel terugbetalen tot het einde van haar studie.