Groep wil honderden miljoenen voor zonnepanelen uit Nederland

Nieuws
Een groep bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen wil binnen enkele jaren meerdere fabrieken voor zonnepanelen in Nederland bouwen. Voor dit ‘ambitieuze’ plan vragen ze 312 miljoen euro aan overheidsinvesteringen uit het Nationaal Groeifonds, meldt het samenwerkingsverband SolarNL. De zonnepanelen van eigen bodem moeten de afhankelijkheid van China verkleinen, betogen de deelnemers.
anp
dinsdag 7 maart 2023 om 16:51
Afbeelding
beeld anp

De groep bestaat onder andere uit onderzoeksinstituut TNO, de Hogeschool van Amsterdam en zonnepanelenproducenten als Solarge, Exasun en Energyra. Daarnaast maakt een dochteronderneming van elektrische-autofabrikant Lighthyear, die onlangs geplaagd werd door een faillissement, deel uit van het consortium.

De samenwerkende bedrijven willen dat de fabrieken uiteindelijk circulaire zonnepanelen gaan maken. Dat betekent dat materialen en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt moeten worden. Daarnaast hopen de bedrijven en organisaties dat de zonnepanelen van Nederlandse makelij toepasbaar worden op daken die nu nog niet geschikt zijn voor standaardpanelen, zoals van voertuigen.

Afhankelijkheid verkleinen

Door zonnepanelen in Nederland te maken, hoopt het samenwerkingsverband de afhankelijkheid van China te verkleinen. Nu komt nog 97 procent van de zonnepanelen in Nederland uit het Aziatische land. SolarNL vindt het geen goede zaak om zo afhankelijk te zijn van buitenlandse regimes voor de eigen duurzame energievoorziening. Het consortium wil dan ook dat de volledige productieketen voor zijn zonnepanelen binnen Europa blijft.

SolarNL verwacht voor het project in totaal 898 miljoen euro nodig te hebben. Naast de investering uit het Groeifonds mikt het consortium op nog eens 181 miljoen euro aan overige publieke investeringen. Daarnaast moet 586 miljoen euro van private investeerders komen.

Het vorige kabinet zette het Nationaal Groeifonds op om te kunnen investeren in projecten die de economie van Nederland op de lange termijn groei opleveren. In totaal gaat het om 20 miljard euro aan geld om te investeren tussen 2021 en 2025.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

Afbeelding

Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. Er zijn rijen, maar passagiers hoeven volgens haar niet lang te wachten.

Afbeelding

Steeds meer Oranjefans verzamelen zich in Emmen

Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.

Afbeelding

Koninklijk gezin weer compleet bij Koningsdag in Emmen

Het koninklijk gezin is zaterdag weer compleet tijdens de viering van Koningsdag in Emmen. Ook de 17-jarige prinses Ariane, die in Italië studeert, is erbij. Vorig jaar ontbrak prinses Alexia door haar studie in Wales.

Afbeelding

Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen.

Afbeelding

Noodglijbaan valt van Boeing vlak na vertrek uit New York

Opnieuw is een onderdeel van een Boeing-vliegtuig onderweg losgeraakt. Een glijbaan die dient als nooduitgang viel kort na vertrek uit New York van het toestel tijdens een vlucht van Delta Air Lines.