STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Stavanger-politikerne får flengende kritikk etter å ha besluttet å fjerne 28 trær i Bokkaskogen, som ligger like ved det populære turområdet Mosvatnet nær Stavanger sentrum.

Trærne ble plantet i november i fjor på bestilling fra politikerne. Tidligere var området dekket av en asfaltert basketballbane. I 2020 tok imidlertid det politiske flertallet - med Folkets Parti FNB (FP) i spissen som forslagsstiller - initiativ til å tilbakeføre område til naturen.

Under et politisk møte i forrige uke besluttet politikerne enstemmig at de to måneder gamle trærne skulle bort - etter initiativ fra Frode Myrhol (FP) og det politiske flertallet bestående av Ap, SV, MDG, Sp, Rødt og FP.

Stavanger kommune skriver til Nettavisen Økonomi at treplantingen til nå har kostet 552.381 kroner brutto. Stavanger Aftenblad har også omtalt saken. Politisk ekspert Trond Birkedal reagerer sterkt på helomvendingen.

– Dette er amatørmessig på et høyt nivå. De må bare gjøre om på dette vedtaket med én gang. Dette nører opp under politikerforakten og er et ekte molbovedtak, sier Birkedal.

– Helt absurd

Også Erik Thoring, leder av Naturvernforbundet i Rogaland, sliter med å forstå hvorfor partier med en klar miljøprofil - som for eksempel SV og MDG - har gått med på at trærne skal fjernes etter to måneder.

– Det er helt absurd. Spesielt når du tenker på at det i samme området ble hogget rundt 400 trær i forbindelse med byggingen av Ryfast-tunnelen for ikke så mange år siden, sier Thoring.

Miljøverner Thoring reagerer på at også opposisjonspartier som Høyre og Venstre stemte for at trærne skulle fjernes uten å stille spørsmål. Høyre-politiker John Peter Hernes og Mette Vabø, som er leder for Venstre i Stavanger, sier begge til Nettavisen at de ikke forstod hva de sa ja til.

– Det var en del forvirring rundt voteringen. Jeg hadde aldri stemt for forslaget til Myrhol hvis jeg hadde visst at trærne allerede var plantet. Dette er grov sløsing med skattebetalernes penger, sier Hernes, som er tidligere leder for Høyre i Stavanger.

– I ettertid har jeg blitt gjort oppmerksom på at kommunen allerede har brukt mye penger på denne parken. Dette er ufornuftig pengebruk som ikke henger på greip, sier Stavanger Venstre-leder Vabø.

Begge partiene ønsker å ta opp saken ved neste mulighet, både i Stavanger formannskap og i Utvalg for miljø og utbygging.

Myrhol fnyser av beskyldningene

Frode Myrhol (FP) sier at det lenge har vært kjent at Stavanger-politikerne ønsket å legge til rette for uorganisert idrett og aktivitet i området, og viser til tidligere budsjettvedtak.

Hans partikollega Lars Peter Endresen (FP) fremmet forslaget om å bryte opp asfalten og tilbakeføre området til naturen i august 2020 - som ble vedtatt i Utvalg for miljø og utbygging. Likevel ble Myrhol overrasket da kommunen 15 måneder senere plantet 28 trær i området.

– Jeg oppdaget for noen uker siden at kommunen hadde plantet trær i området. Jeg ble mildt sagt sjokkert. Dette var absolutt ikke i tråd med intensjonene for området. Vi ønsker å legge til rette for basketball eller muligens en ekstra tennisbane her, sier Myrhol.

Partilederen forteller at vedtaket fra 2020 hadde gått ham hus forbi. Han går ikke med på at dette er sløsing med skattebetalernes penger, og understreker at trærne kan flyttes til et annet sted.

– Det er ikke trær det er mest behov for i Bokkaskogen. Området ligger sentralt til i Stavanger og er et satsingsområde for oss. Det er bred enighet om at disse trærne skal flyttes. Vi har mer nytte av idrett og aktivitet enn 28 ekstra trær i en allerede ganske stor skog, sier Myrhol.

– Venstre og Høyre vil ha omkamp, og sier de ikke visste hva de sa ja til?

– Hvis Høyre og Venstre hadde lest hva de stemte på, hadde de klart og tydelig kunnet lese at trærne var plantet og at de skulle fjernes.

Nøyaktig hva som skal skje i området skal opp til ny politisk behandling. Men det skal i alle fall ikke være trær der, ifølge Myrhol.

– Det har vært viktig for oss å være presise i dette vedtaket. Dermed er det ingen mulighet for at det skal misforstås flere ganger. Om det kommer asfalt eller tartandekke eller noe annet, gjenstår å se. Kommunen er i dialog med den lokale basketklubben, sier Myrhol.

MDG forsvarer vedtaket: – Useriøst av Høyre og Venstre

MDG-politiker Rune Askeland er leder for Utvalg for miljø og utbygging, som stemte for å bryte opp asfalten i august 2020. Askeland sier han forstår at det er forvirrende at Stavanger Formannskap overkjører vedtaket fra hans utvalg, men at flere i det politiske flertallet var misfornøyd med resultatet. Dermed skal trærne flyttes.

– Det er satt av totalt 1,5 millioner kroner til dette prosjektet. Formannskapet må være forberedt på at det kan komme til å koste mer penger nå som vi allerede har brukt 550.000 kroner, sier Askeland, som sier at han håper at noen av trærne kan beholdes samtidig som kommunen legger til rette for uorganisert idrett for barn og unge.

– Hvorfor synes MDG at dette er en god idé - det virker jo som at det er stikk i strid med deres egen naturpolitikk?

– Jeg kan forstå at vi blir kritisert for å vedta noe for så å snu. Men vi er ikke imot å lage flotte uteområder for barn og unge. Og det blir jo det komplette kaos når noen få partier nå vil snu igjen. Jeg gleder meg til dette området er ferdig utviklet, sier Askeland.

– Men dere ønsker altså å fjerne 28 trær fra dette området?

– Ikke et eneste tre vil gå tapt. Vi ønsker å flytte noen av trærne. Det er kjempeviktig å ivareta naturverdiene i området. Mosvatnet har mistet flere hundre trær i årene som har gått, og vi vil tvert imot øke vegetasjonen her i området, sier Askeland.

I likhet med FP-Myrhol, tror ikke MDG-Askeland noe på at Venstre og Høyre ikke forstod hva de stemte på.

– Det er helt useriøst av Venstre og Høyre. Skal folk liksom tro på at Høyre og Venstre sitter i salen og ikke aner hva de stemmer på? I så fall skal de be om timeout for å diskutere og lese seg opp. Ingen ba om noen form for pause eller utsettelse. Jeg kjøper ikke forklaringen deres.

– Dette er et maktspill

Mange hevet øyenbrynene da det ble klart at den brede koalisjonen bestående av Ap, SV, Rødt, Sp, FNB og MDG skulle samarbeide etter kommunevalget i 2019. Venstresiden hadde ikke klart å ta makten uten støtte fra Frode Myrhols FNB - som senere skiftet navn til Folkets Parti FNB.

Naturvernforbundets Erik Thorning mener vedtaket må svi for de grønne partiene i flertallet.

– Jeg er helt overbevist om at dette er et maktspill. FP og MDG er de største motpolene du kan se for deg. Her har ordføreren, MDG og SV latt seg presse av Myrhol, som tvinger gjennom vedtak som må såre MDG langt inn i sjelen, sier Thorning.

Også politisk kommentator Trond Birkedal mener helomvendingen kommer som følge av en maktkamp mellom Folkets Parti og MDG.

– Ja, helt klart. Dette er jo stikk i strid med hva MDG står for. De har ikke så mye troverdighet i denne byen fra før, og trenger desperat noen grønne seiere før valget om halvannet år.

– Hvordan har Ap-SV-Rødt-Sp-FP-MDG-konstellasjonen klart seg siden valget i 2019?

– I det daglige har det gått greit, og det synes nok velgerne også. Flertallet har blant annet fått gjennom gratis SFO for førsteklassinger, som er veldig populært. Men på målingene får ikke partiene noen uttelling. Høyre har gått frem, og akkurat nå ligger det an til et skifte. Myrhols parti er nærmest utradert på målingene sammenliknet med i 2023, sier Birkedal.

FP-Myrhol peker på at MDG har stilt seg bak vedtaket nå og i tidligere diskusjoner, og sier at å fjerne trærne fra området slett ikke er en del av en maktkamp mellom partiene. Også MDG-Askeland fnyser av kritikken.

– Vi snakker om et enstemmig vedtak som Venstre og Høyre også har vært med på. Det foregår ikke et maktspill mellom MDG og FP om lek- og aktivitetsparker. Begge partier vil prioritere dette. Det finnes andre konfliktslinjer som kanskje er mer åpenbare for innbygger hva gjelder bompenger, for eksempel. Men både vi og FP støtter planting av bytrær, sier Askeland.