Brief van minister Weyts brengt faciliteitengemeente niet op andere gedachten: taalregister blijft bestaan

Bruno Stoffels (Engagement 1640) wil af van de van taalregisters.  ©  SSJ, I.PUT

Sint-Genesius-Rode -

De gemeente Sint-Genesius-Rode blijft gebruikmaken van een taalregister waardoor inwoners nog altijd kunnen aangeven in welke taal ze hun gemeentelijke documenten willen ontvangen. Een brief van minister Ben Weyts (N-VA) om van dat systeem af te stappen, verandert daar momenteel niets aan.

Jelle Schepers

Inwoners van faciliteitengemeenten kunnen aangeven dat ze hun gemeentelijke documenten voor een periode van vier jaar in het Frans willen ontvangen. De gemeentebesturen houden die taalvoorkeur bij in een taalregister. De Vlaamse regering is allesbehalve voorstander van die regeling, al heeft de Raad van State al in enkele arresten bevestigd dat die werkwijze toegestaan is.

Toch schreef Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor de Vlaamse Rand, de gemeentebesturen aan met de oproep om de taalregisters niet langer te gebruiken. Uit juridisch advies bleek dat het bijhouden van een taalregister een inmenging is met het privéleven is en dus mogelijk onwettig is.

Rodens oppositieraadslid Bruno Stoffels (Engagement 1640) vroeg zich af of het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode gehoor heeft gegeven aan die oproep. Uit het antwoord van schepen Nicolas Kuczynski (IC-GB), bevoegd voor Burgerlijke Stand en Bevolking, blijkt dat dat niet het geval is.

Geen omzendbrief

“We hebben inderdaad een brief en advies van de minister gekregen. Toch is de situatie duidelijk voor ons. In de verschillende arresten van de Raad van State staat dat er geen probleem is met het bijhouden van de taalregisters. De minister heeft ons een standpunt meegedeeld, maar het is geen omzendbrief. We zullen de inhoud analyseren om te bekijken of we in orde zijn met de GDPR-regels. Indien nodig zullen we de nodige aanpassingen doen. We zullen alles doen om de wetgeving te respecteren, zoals we trouwens altijd gedaan hebben. Het standpunt van de gemeente is altijd bevestigd geweest door de Raad van State.”

Met de visie van de schepen lijkt oppositieraadslid Stoffels geen genoegen te nemen. “In de brief heeft de minister van de Vlaamse Rand een duidelijke opdracht gegeven: in de toekomst geen gebruikmaken van taalregisters. Het klopt dat het geen omzendbrief is. Maar het is wel een brief vanuit de Vlaamse regering naar het schepencollege, en ik dacht dat het schepencollege daarnaar moest handelen. Maar kennelijk is dat niet het geval, want de taalregisters worden nog volop gebruikt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus