Uit onderzoek blijkt dat 5,5% van de 65+’ers ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling.
Jaarlijks gaat dat om 2,1% van de thuiswonende ouderen. Kwetsbare ouderen die slachtoffer worden van ontspoorde zorg of ouderenmisbruik zijn niet per definitie ouderen met ernstige problematiek. Wel komt uit onderzoek naar voren dat slachtoffers van ontspoorde zorg of ouderenmisbruik vaak te kampen hebben met financiële problemen, eenzaamheid of een chronisch gezondheidsprobleem zoals dementie.

De gemeente Nijkerk wil het taboe op ontspoorde zorg en ouderenmishandeling doorbreken, voorkomen en aanpakken door verspreiding van kennis over deze vorm van mishandeling. Lees hier voor de folder ‘Stop ouderenmishandeling’. Kijk voor meer uitleg over ontspoorde zorg op de website Mantelzorg.nl(externe link).

Heeft u een niet-pluis gevoel of een vermoeden van ouderenmishandeling? Ga dan nooit zomaar plompverloren in gesprek. Overleg eerst met anderen over de eventuele signalen. Bespreek ook of u het gesprek met het mogelijke slachtoffer alleen zult aangaan of met een collega of een vertrouwenspersoon.

Bent u een vrijwilliger?

Bespreek dan uw vermoedens met de vrijwilligerscoördinator. Bespreek met elkaar wat de volgende stappen zullen zijn. Een gesprek over ouderenmishandeling is iets dat u in de meeste gevallen beter aan de coördinator, de aandachtsfunctionaris of de maatschappelijk werker over kunt laten. Natuurlijk hoeft u uw betrokkenheid bij ‘de zaak’ niet los te laten.

Bent u een professional en heeft u signalen opgevangen via vrijwilligers?

Bespreek de signalen dan in ieder geval met hen én met de vrijwilligerscoördinator. Houd beide partijen op de hoogte van de gang van zaken. In alle gevallen is het belangrijk om altijd te overleggen met uw coördinator, aandachtsfunctionaris of maatschappelijk werker of er een gesprek wordt gevoerd met de oudere en zo ja, wie dit gaat/gaan doen. Een gesprek over ouderenmishandeling kan lastig zijn.

Schakel hulp in!

Sociaal Team

De medewerkers van het Sociaal Team kunnen u voorzien van informatie, advies en ondersteuning bij vermoedens van ontspoorde zorg of ouderenmisbruik. U kunt met uw vragen terecht op telefoonnummer (033) 247 22 22 of stuur een e-mail naar aanmelden@nijkerk.eu.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis geeft informatie, advies en ondersteuning. Weet u niet zeker of een oudere persoon slachtoffer is van ontspoorde zorg of ouderenmisbruik? Maar denkt u het wel? Ook dan kunt u Veilig Thuis bellen op telefoonnummer (0800) 2000.

Moviera

Moviera geeft advies en informatie, biedt hulp en begeleiding en geeft indien nodig onderdak bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Moviera helpt slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld om het te stoppen. U kunt Moviera bellen op telefoonnummer (088) 3744 744. Zij luisteren naar uw verhaal en kunnen u verder helpen.