Hopp til innhold

Setter foten ned for innleie av arbeidskraft til byggebransjen i flere fylker

Regjeringen vil forby innleie fra bemanningsselskaper på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. En rekke andre innstramminger er også på trappene.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) mener det er på høy tid å skjerpe reglene. Her i samtale med murmester Rune Borgersen ved Fjeldheim og Knudsen på byggeplassen ved Radiumhospitalet.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) mener det er på høy tid å skjerpe reglene. Her i samtale med murmester Rune Borgersen ved Fjeldheim og Knudsen på byggeplassen ved Radiumhospitalet.

Foto: Mats Rønning / NRK

Arbeiderpartiet gikk til valg med løftet om å «forby innleie som fortrenger faste ansettelser».

Men hvordan løftet fra hundredagsplanen konkret skulle følges opp, har vært uklart. Helt til nå.

For samme uke som regjeringen når hundredagersmerket, kommer arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) med konklusjonen:

Regeringen vil forby innleie av arbeidskraft fra bemanningsselskaper - men kun innen byggebransjen og bare i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.

– Det er fordi dette området regnes som ett arbeidsmarked, sier Tajik til NRK.

Hun sier omfanget av innleie i byggebransjen er nesten dobbelt så stort i Oslo-området som i resten av landet.

– Derfor ser vi behovet for å avgrense dette geografisk, men vi vil følge nøye med på hvordan omfanget av innleie utvikler seg også ellers i landet, sier hun.

– Frykter følgene

Selve høringsforslaget blir lagt fram onsdag, men NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom liker ikke det hun hører.

Hun sier flere bedrifter vil måtte si nei til oppdrag på grunn av mangel på arbeidskraft, noe som kan sette flere planlagte byggeprosjekter i fare.

Koronavirus covid-19

Forbud mot innleie fra bemanningsselskaper vil kunne føre til at bedrifter må si nei til oppdrag, ifølge NHO.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Bedriftene våre er veldig bekymret. De mener regjeringen her går altfor langt, sier hun og fortsetter:

– Vi ønsker også faste ansettelser, men bedriftene må ha en viss form for fleksibilitet. Man kan ikke ansette utifra hva som er arbeidstoppen. Da vil man sitte med mange ansatte på reservebenken, og det vil være veldig lite lønnsomt.

Bekymret

Daglig leder Bjørn-Fredrik Johanssen ved taktekker- og blikkenslagerfirmaet Nortekk på Skedsmokorset deler NHO-toppens bekymring.

Det er en stor utfordring å få tak i norske håndverkere. Vi kunne ha ansatt mange nye mennesker i dag, hvis det hadde vært tilgang på personell, sa Johanssen da NRK besøkte den familieeide bedriften før jul.

Daglig leder Bjørn-Fredrik Johanssen ved Nortekk.

Daglig leder Bjørn-Fredrik Johanssen ved Nortekk på Skedsmokorset frykter følgene av innstrammingene.

Foto: William Jobling / NRK

Han sier bemanningsselskapene er en stor kilde til rekruttering av fast ansatte i byggebransjen.

30-40 prosent av våre fast ansatte startet som innleide, sier han.

Men arbeidsministeren deler ikke Johanssens bekymring.

– Det blir ikke flere arbeidsfolk i bransken ved at man har en løsere tilknytning til den. Dette vil også gjøre det lettere å rekruttere flere av våre egne ungdommer til disse fagene, fordi trygge jobber er mer attraktive, sier Tajik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er på samme linje.

Uten det regjeringen nå legger fram, er jeg redd for at det store underskuddet av fagutdannede håndverkere bare vil fortsette å øke, sier Følsvik.

Flere steder har innleie blitt regelen heller enn unntaket, som i byggebransjen i og rundt Oslo. De innleide arbeiderne, som ofte har utenlandsk bakgrunn er spesielt utsatte for sosial dumping, hevder LO-lederen.

Flere innstramminger

På spørsmål om regjeringen med de nye reglene i praksis innfører et virksomhetsforbud for bemanningsbransjen i Oslo-området, svarer Tajik avvisende.

– Byggenæringen i Oslo kan ikke lenger vil kunne leie inn fra bemanningsforetak. Men det vil fortsatt være mulig å leie inn mellom produksjonsbedrifter. Andre bransjer vil eksempelvis også kunne leie inn - ved reelle vikariatet eller etter avtaler med fagforeninger med innstillingsrett, sier hun.

Høringsforslaget inneholder en rekke forslag og mulige innstramminger, i tillegg til det geografiske forbudet som rammer byggebransjen.

– Blir straffet

Innleiereglene mellom produksjonsbedriftene i industrien forblir som før, men Tajik understreker at innleie som hovedregel kun skal avgrenses til rene vikariater.

Unntak gjelder virksomheter som er bundet av tariffavtaler på høyt nivå og som gjør egne avtaler med tillitsvalgte.

Bildet viser Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, som sitter i en hvit lenestol i en stue.

NHOs Nina Melsom sier regjeringen går altfor langt.

Foto: Moment Studio NHO / Moment Studio

NHO mener denne innstrammingen vil ramme små og mellomstore bedrifter som ikke har tariffavtale.

– Det finnes ansatte som ikke ser seg tjent med å kreve tariffavtale. Og da vil jo bedriften nå bli straffet fordi ansatte vegrer seg mot å organisere seg, sier NHOs Nina Melsom.

– Tajik, er dette et grep for å sikre LO flere medlemmer?

– Vi håper å bidra til et mer organisert arbeidsliv, som er førstelinjeforsvaret mot useriøse virksomheter. Det er en fordel om organisasjonsgraden går opp, fordi det vil øke produktiviteten produktiviteten til landet vårt og bidra til å holde ned konfliktnivået nede, sier Tajik.

Fjernet adgang

Som statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet i et intervju med NRK i oktober, har regjeringen allerede fjernet den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.

Nytt er det at rettighetene til innleide arbeidstakere også skal styrkes. Det skal blant annet skje ved å utvide retten til å få fast ansettelse etter en viss tid som innleid. Tidsrammen skal kortes ned fra dagens tre eller fire år til to år. Rettigheten skal omfatte flere tilfeller enn i dag.

AKTUELT NÅ