Hopp til innhold

Kaprer norske skip med nye metoder

Pirater som angriper norske skip, pønsker ut nye metoder og blir stadig mer avansert. Angrepene har økt de siste ukene.

Utkikk fra "Star Istind"

I kikkert fra 'Star Istind' ser mannskapet et annet norsk skip og somaliske pirater forkledd som en taubåt.

Pirater har herjet havområdene utenfor Somalia siden tidlig på 1990-tallet, men de siste ukene har angrepene økt kraftig.

De angriper i raske båter med stor motorkraft, og er bevæpnet med granater og automatgevær og GPS-sendere.

Hva mener du kan gjøres for å stoppe piratene? Delta i debatten nederst i saken.

Video nsps_upload_2008_9_28_17_30_14_26.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Et spansk fly overvåker havområdene utenfor Somalia.

Uhyggelige opplevelser

I full fart kjører de opp på siden av skip for å prøve å borde. Skipene som har lav høyde fra vannflaten til båtdekket, såkalt fribord, er de letteste ofrene for piratene.

Piratene har nok av skip å velge mellom. Havområdet utenfor Somalia er som en sterkt trafikkert motorvei. Skip som skal inn og ut Suez kanalen må gå her, og flere norske rederier forteller om uhyggelige opplevelser, blant dem bergensrederiet Grieg Shipping.

De eier ”Star Istind” som nylig ble vitne til at somaliske pirater gikk til angrep. I rapporten skriver kapteinen at piratene opererer fra et moderskip, en taubåt. Skip i nærheten som anropte taubåten og ba den identifisere seg, fikk til svar at den var en del av den internasjonale styrken som er i området for å bekjempe sjørøveriet.

Fra taubåten ble så nødkanalen blokkert, slik at det var vanskelig for skipene som var under angrep å tilkalle hjelp fra andre skip i nærheten. Deretter ble de raske og lette motorbåtene satt på vannet og angrepet var i gang.

Lukrativ geskjeft

”Star Istind” har høyt fribord noe som gjorde det vanskelig for piratene, og etter flere angrep ga de opp.

Les den svært dramatiske historien fra kapteinens loggbok her

Hver dag blir skip angrepet, og i dag er et dusin skip og 300 besetningsmedlemmer i piratenes hender. Målet deres er å kreve penger for å slippe besetning og skip fri. Et av stedene der skip holdes i piratenes varetekt, er kystbyen Eyl på nordøstkysten av Somalia.

Det er en lukrativ geskjeft og ifølge nyhetsbyrået Reuters betaler rederiene ofte opptil 10.000 dollar, eller 50 - 60.000 kroner, for å få frigitt skip og mannskap.

Måtte sette piratene fri

En av piratene sier til nyhetsbyrået at "vi tilhører ikke noe politisk parti eller noe lignende. Vi er heller som lag, som jobber sammen. Du vet, som Chelsea eller Arsenal”.

Den internasjonale flåtestyrken ”Task Force 150” har tatt på seg oppgaven med å bekjempe sjørøveriet, og det er det danske krigsskipet "Absalon" som leder operasjonen. Flere ganger har det nye danske krigsskipet avverget angrep fra pirater.

I forrige uke tok det danske skipet til fange ti personer, mistenkt for å drive piratvirksomhet. Men det er ikke mulig å staffeforfølge dem i Somalia, fordi det ikke er noen fungerende regjering, og Danmark ønsker heller ikke å straffeforfølge dem i Danmark. Derfor ble de ti rett og slett satt fri igjen.

Som den danske tidligere utenriksministeren skriver i en kronikk i Berlingske Tidende, "Hvem har lyst til at tage imod sådan en bande?".

Det betyr at pirater kan holde på relativt uforstyrret, så lenge ingen er i stand til å straffeforfølge dem.

Rederiforbunder fortviler om maktesløsheten overfor piratene, og mener de i dag får signalet "Fortsett som før. Det er helt risikofritt"

SISTE NYTT

Siste nytt