Impasse van hongerstakers blijft duren: bemiddelaar wordt met teleurstelling onthaald bij sans-papiers

 © Kristof Vadino

Speciaal gezant Dirk Van den Bulck, aangesteld als een soort brugfiguur door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), kon niet op veel enthousiasme rekenen van de sans-papiers. Dat meldt Dokters van de Wereld, de organisatie die de actievoerders begeleidt.

Peter De Lobel, Kubra Mayda, Karlien Beckers

Speciaal gezant Dirk Van den Bulck bezocht vandaag de hongerstakers, maar werd daar met ontgoocheling onthaald. Dat meldt Dokters van de Wereld in een persbericht. Van de Bulck was eerder vandaag aangesteld door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om als een soort bemiddelaar de hongerstakers naar de bestaande procedures voor regularisatie te leiden.

‘Er werd teleurgesteld gereageerd, onder meer omdat de man blijkbaar niet met nieuwe elementen kwam’, zegt Michel Genet van Dokters van de Wereld. Sinds 23 mei houden meer dan 400 mensen zonder papieren een hongerstaking als laatste strohalm op een collectieve regularisatie.

Het dossier van de hongerstakende mensen zonder papieren leidt tot hoogspanning in de regering-De Croo. PS en Ecolo lieten eerder vandaag weten uit de regering te stappen als een van de hongerstakers sterft.

‘Als een van de hongerstakers overlijdt, nemen alle PS-ministers en de staatssecretaris ontslag’, liet vicepremier Dermagne optekenen. Dat zou het einde betekenen van de Vivaldi-regering van Alexander De Croo (Open VLD). Behalve Dermagne gaat het bij PS ook om ministers Karine Lalieux (Pensioenen) en Ludivine Dedonder (Defensie) en staatssecretaris Thomas Dermine (Relance).

Bij Ecolo gaat het om vicepremier Georges Gilkinet, die ook minister voor Mobiliteit en NMBS is, Zakia Khattabi (Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling) en staatssecretaris Sara Schlitz (Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit).

Speciaal gezant

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi liet weten dat ‘elke mogelijke actie om de hongerstaking te beëindigen wordt genomen.’ Concreet stelde Mahdi Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het onafhankelijk Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen, als speciaal gezant aan.

Het is de bedoeling dat de hongerstakers op die manier individueel hun dossier kunnen bespreken in de zogenaamde ‘neutrale zone’ die de regering inrichtte, vlak bij de Begijnhofkerk, waar een deel van de hongerstakers zich bevindt. Mahdi weigert tot nu toe een collectieve regularisatie, premier Alexander De Croo (Open VLD) steunt Mahdi daarin. Dat liet hij vandaag nog eens optekenen. Op de vraag van PS, Groen en Ecolo om het dossier naar zich toe te trekken, reageerde De Croo stellig dat hij ‘het volste vertrouwen heeft’ in Mahdi.

Voor de beste luisterervaring en meer podcasts: download gratis onze podcast-app

Als bemiddelaar heeft Van den Bulck geen gemakkelijke taak. Genet liet weten dat de hongerstakers teleurgesteld zijn: ‘Blijkbaar heeft de man geen nieuwe elementen aangereikt. Het is nog maar de vraag of dit geen gemiste kans is en of dit de situatie niet nog verergerd heeft. Intussen zit het dossier nu blijkbaar ook geblokkeerd op het niveau van de regering. We blijven dus zeer ongerust want de toestand van deze mensen gaat er alleen maar op achteruit’, zegt Genet.

Dorststaking

De fysieke en mentale gezondheidstoestand van de hongerstakers in de Begijnhofkerk en op de VUB- en ULB-campussen gaat ondertussen pijlsnel achteruit, meldt Dokters van de Wereld.

Er zijn de voorbije dagen verschillende ­suïcidepogingen geweest, en bij enkele ­actievoerders die ook een dorst­staking ­begonnen zijn, beginnen de nieren het te begeven. ‘Maar ze weigeren op te geven voor er een oplossing is voor iedereen’, klinkt het. Zeker 22 van de hongerstakers bij de VUB meldden dat ze zich vandaag aansluiten bij de dorststaking.

Een aantal hongerstakers die er zeer erg aan toe waren, hebben er vandaag wel mee ingestemd om overgebracht te worden naar een ziekenhuis, meldt de woordvoerder van Dokters van de Wereld nog: “Het gaat om een viertal mensen uit de ULB en een viertal mensen uit de Begijnhofkerk’, zegt Genet.

Gisterenavond werd er nog collectief geweigerd in de ziekenwagens die door de regering werden gestuurd te stappen. Genet: ‘Dat er zich vandaag toch weer mensen hebben laten opnemen, is positief. Dat betekent dat er binnen de groep toch een vorm van zelfregulering is, en dat ze zelf het initiatief nemen om een ziekenwagen te bellen als het moet’.