Om ikke lenge er søknadsfristen til høyere utdanning. Onsdag har Steinkjer videregående skole karrieredag der elever får møte rollemodeller fra ulike yrker i Steinkjer for å bli kjent med det lokale arbeids- og næringslivet i Steinkjer.

Vi har på forhånd spurt disse rollemodellene om følgende:

1. Hva er det du jobber med?

2. Hva må man gjøre for å få jobben du har?

3. Hvorfor bør man bli det du er?

Læreren: – Du kan gjøre stor forskjell for elevene

Margrethe Hanssen Vang:

1. Jeg er rådgiver og sosiallærer på Egge ungdomsskole. Er utdannet allmennfaglærer i bunnen, og har jobbet som kontaktlærer og faglærer i ti år før jeg startet som rådgiver. Min rolle på karrieredagen er «grunnskolelærer»

2. For å bli grunnskolelærer går du grunnskolelærer 1-7 eller 5-10 som er et fem-årig masterløp.

3. Du bør bli grunnskolelærer fordi du får en variert arbeidsdag, du kan utgjøre en stor forskjell for elevene, du lærer de å lære, og legger til rette for at elevene blomstrer i mestringssituasjoner. Du er med på å forme fremtidens generasjoner.

Barnehagelæreren: – Et av de viktigste yrkene vi har

Aina J. Svepstad:

1. Jeg er utdannet barnehagelærer og jobber som avdelingsleder og pedagogisk leder i Lerkehaug barnehage på en mellombarns-avdeling med barn fra to-fire år.

2. For å jobbe med det jeg gjør må man ta en barnehagelærerutdanning

3. Barnehagelæreryrke er et av de viktigste yrkene man har; barn tilbringer mer av sin våkne tid i barnehagen enn de gjør hjemme og det sier hvor viktige vi er en del av barns utvikling og vekst. Barn skal utvikle seg til å bli den beste utgaven av seg selv og her skal vi i samarbeid med barnets hjem bidra med trygge og utviklende rammer og gode rollemodeller.

Medieprodusenten: – Det er veldig allsidig

Patrik Grønli:

1. Jeg jobber som teknisk leder i Camerat. Det betyr at jeg har ansvaret for utstyrsparken vår og ofte den tekniske gjennomføringen av produksjoner.

2. For å få den jobben jeg har må man ha en interesse for faget, man må være nysgjerrig og god på problemløsing. Det kan være greit å studere noe innen medieproduksjon, helst med en del praksis slik at man får hands on erfaring og blir kjent med folk innen miljøet.

3. Det å jobbe innen media er veldig allsidig. Jeg har en veldig variert arbeidshverdag med mange spennende nye utfordringer hele tiden. Alt fra møter og konferanser til konserter og show

Legen: – Det er en gave

Foto: Håvard Finnseth

Christine Agdestein:

1. Jeg jobber som fastlege, er spesialist i allmennmedisin og daglig leder ved Sjøsia legekontor. Jeg har 1050 pasienter som jeg følger opp, i alle aldere, fra 0 til 100 år. Jeg jobber også med forskning ved NTNU, på hvordan vi fastleger best mulig kan følge opp gravide.

2. Det er behov for mange leger i fremtida, særlig fastleger og psykiatere. For å bli lege må du jobbe bra på videregående og få spesiell studiekompetanse med matte, fysikk og kjemi. Studiet er 6 år. Du må være villig til å legge ned arbeid og innsats, så får du en flott studietid og du lærer masse spennende.

3. Å være lege er en fantastisk jobb med mange forskjellige mulige arbeidsoppgaver og arbeidsplasser. Du får brukt dine evner, kunnskaper og din personlighet. Det å få jobbe med mennesker, og få være med på å støtte og følge folk gjennom oppturer og nedturer i livet er en gave. Håper at mange Steinkjerungdommer tar utfordringa og satser på legestudiet. Velkommen tilbake hit etter at dere har vært ute og utforsket verden! Du blir garantert ikke arbeidsledig.

Ingeniøren: – Det gir uante muligheter

Simen Nygaard:

1.Ingeniør i Steinkjer kommune som nå er konstituert som enhetsleder ved enhet byggesak og oppmåling. Driver med lov- og kartforvaltning.

2.Gjennomføre høyere utdanning, gjerne som ingeniør eller jurist.

3.Ingeniøryrket gir uante muligheter for ulike arbeidsoppgaver. Kommunen er en glimrende arbeidsplass, og det er veldig givende å bidra i samfunnsutviklingen og arbeide for fellesskapets interesser.

Kriminalomsorgen: – En spennende etat

Bente Toldnes Vatn:

1. Jeg jobber som førstekonsulent ved Trøndelag friomsorgskontor. Jeg er utdannet fengselsbetjent fra Kriminalomsorgens utdanningssenter. Jeg jobber med straffedømte som gjennomfører straff utenfor fengsel.

2. For å få denne jobben må man være sosialfaglig/helsefaglig utdannet eller ha annen relevant utdanning opp i mot kriminalomsorg.

3. Kriminalomsorgen er en spennende etat å jobbe i dersom man ønsker å jobbe for et trygt samfunn og med mennesker i en sårbar situasjon hvor trygghet, omsorg, grensesetting og endring er viktige begrep. Vi ønsker å tilrettelegge for en straff som endrer.

Tannlegen: – Det er mange gode grunnet til å bli dette

Elisabeth Sæther:

1. Jeg jobber klinisk som tannlege ved Steinkjer tannklinikk og er i tillegg overtannlege for Innherred og Fosen tannhelsedistrikt med personalansvaret for til sammen 50 ansatte ved klinikkene i Steinkjer, Inderøy, Verdal, Rissa og Åfjord.

2. Man må ha master i odontologi, altså tannlegestudiet. Utdanningssteder i Norge som har denne utdannelsen er Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø

3. Det er mange gode grunner til det: Det er lett å få jobb etter endt utdannelse, vi jobber med alle typer mennesker; ingen dag er lik. Man bør ha en indre motivasjon for å ville hjelpe mennesker. Noen synes det er greit å gå til tannbehandling, noen er mer skeptisk og da må man hele tiden tilpasse gjennomføringen av behandlingene til situasjonen. Detr erfin arbeidstid og grei lønn, både offentlig og privat

Bankmannen: – Ingen dager er like

Ove Holmen:

1. Jeg jobber som finansrådgiver i Sparebank1 SMN på Steinkjer. Her gir jeg råd til bankens kunder om finansiering, sparing, forsikring og andre privatøkonomiske henvendelser som kundene måtte ha.

2. Man bør skaffe seg en økonomiutdannelse, en bachelor- eller mastergrad, for å ha forutsetninger for å kunne bli vurdert til denne typen stillinger. Selv har jeg fullført siviløkonomstudiet på NTNU Handelshøyskolen.

3. Å jobbe som finansrådgiver i SpareBank1 SMN på Steinkjer er utrolig spennende og lærerikt. I hverdagen møter man mange forskjellige utfordringer, og jeg har enda ikke opplevd at noen dager er like. Man blir del av et fantastisk arbeidsmiljø og i tillegg har finanshuset en sterk faglig kompetanse som legger til rette for at man selv kan utvikle seg. I tillegg er det å kunne hjelpe privatpersoner med å realisere sine drømmer på en trygg og økonomisk forsvarlig måte også en meget viktig og meningsfull jobb.

Politistudentene: – Det er et spennende yrke

Lars David og Angelika:

1. Vi begge to er studenter ved Politihøgskolen i Bodø. Vi går andre året der vi er ett helt skoleår i praksis. Vi er stasjonert ved Steinkjer politistasjon. Her jobber vi på patrulje, som er den operative patruljen som blant annet er ute, og med etterforskning der vi etterforsker saker.

2. For å jobbe som politi må man gå tre år på Politihøgskolen. Det første året er bare skole, andre året er man i praksis og det siste året er man tilbake på skolebenken. Skolen er lagt opp med mye teori samt mye praktisk som for eksempel hele andre året i praksis.

3. Det er veldig individuelt hvorfor man har lyst til å bli politi. For vår del handler det om at det er et spennende yrke, varierende hverdag og givende. Det gir oss veldig mye det å kunne hjelpe andre mennesker. Det er helt klart en fordel å like å jobbe med mennesker. Det finnes også mange veier man kan gå etter endt skolegang ved politihøgskolen. Man kan gå den mer operative veien, eller man kan jobbe mer inne på kontor som for eksempel etterforskning.

Eiendomsmegleren: – Jeg gir meg aldri

Øyvind Krogstad:

1. Daglig leder og eiendomsmegler for Boli Eiendomsmegling AS. Som daglig leder har jeg ansvaret for driften i selskapet og ansvaret for de ansatte i bedriften. De viktigste oppgavene er å være salgsleder, markedsføring av bedriften samt å sørge for forsvarlig drift. Det er en fordel at inntektene er høyere enn kostnadene.

Som megler jobber jeg med å få inn salgsoppdrag på brukte boliger og nye prosjekter som skal selges. Være salgsleder å bistå den enkelte medarbeider med «å selge mer». Gjennomføre styremøter og rapportere til styret om selskapets drift.

2. Man må være utdannet eiendomsmegler, jurist eller advokat for å kunne søke om bevilling hos finanstilsynet.

3. Dersom du ønsker å jobbe som megler, må du være genuint interessert i eiendom og salg, være villig til å stå tidlig opp om morgenen og å gå sent hjem fra jobb. Det er viktig å være løsningsorientert, strukturert, ha stor arbeidskapasitet og ha «stå-på-vilje». Jeg gir meg aldri!

Kommunikasjonsrådgiveren: – Ypperlig om du liker å bruke de kreative sidene

Kari-Anne Susegg Kvarving:

1. Jeg driver mitt eget firma og jobber som innleid kommunikasjonsrådgiver hos private og offentlige aktører. De fleste kundene mine holder til på Innherred, men jeg samarbeider også med oslobaserte PR-byråer om nasjonale kunder. Jeg skriver mye: Både innhold til nettsider, bloggsaker og kronikker for kunder. I tillegg setter jeg opp og koordinerer små og store markedskampanjer i sosiale medier og i tradisjonelle medier, og holder både kurs og medietrening.

2. Tørre å hoppe i det og være trygg på at du har noe å komme med! Jeg har gått medielinja i Volda og har jobbet med kommunikasjon i mange år og er trygg på at jeg kan det jeg jobber med. Det er også en fordel å være nysgjerrig på folk, uredd nok til å invitere deg på en kopp kaffe og holde deg oppdatert på hva som skjer i faget.

3. Kommunikasjonsfaget er ypperlig hvis du er glad i å skrive, liker å bruke de kreative sidene dine og trigges av å hjelpe bedrifter å få frem budskapet sitt best mulig. Dagens mediehverdag profesjonaliseres stadig mer, og det kan være krevende for mange å vite hvordan de skal nå gjennom eteren.

Journalisten: – Du møter mennesker du ellers ikke ville møtt

Even Hvalen Thodesen:

1. Jeg jobber som journalist i Steinkjer24, noe jeg har gjort siden oppstarten av nettavisen høsten 2020. Som lokalavisjournalist skriver jeg om både stort og smått som rører seg i nærmiljøet.

2. Med nysgjerrighet og interesse for det som skjer rundt oss har man gode forutsetninger. Personlig har jeg også journalistutdanning, men det er langt fra noe krav. Det meste handler om å få beinet innenfor en plass og vise hva man er god for, noe de fleste aviser gir gode muligheter til. En ting man må være villig til er å jobbe både kvelder, helger og helligdager. Verden står ikke stille selv om de fleste er hjemme fra arbeid, og da gjør heller ikke journalistikken det.

3. Journalistikken er en yrkesvei med utallige muligheter, hvor en dag sjelden er lik den neste. Hvor enn du ønsker å bo, er sannsynligheten stor for at det finnes en potensiell arbeidsplass. Har du et spesielt emne du brenner for finnes det massevis av nisjeaviser og fagblader innenfor det meste man kan forestille seg. Du får muligheten til å møte mennesker som du ellers ikke ville møtt, enten det er noen i en maktposisjon eller noen som har falt gjennom i samfunnet. Som journalist kan du stille spørsmålene ingen andre kan, enten du jakter sannheten om kritikkverdige forhold, forteller om menneskeskjebner eller skriver om en liten kuriositet fra nabolaget.

Revisoren: – Deg gir deg faglige utfordringer

Lars Andreas Grut:

1. Jobber som senior revisormedarbeider i BDO på Steinkjer. Jobber med revisjon av foretak som i hovedsak er lokalisert på Innherred

2. De fleste som jobber innen revisjon har økonomiutdanning på bachelor eller masternivå. For å blir statsautorisert revisor kreves en mastergrad innen revisjon og regnskap.

3. Har du interesse for økonomi og har lyst til å jobbe både med faglige problemstillinger i praksis er revisor et meget godt valg. Som revisor for du en variert hverdag og får mulighet til å jobbe med et bredt spekter av kunder i mange ulike bransjer. En jobb som revisor gir deg faglige utfordringer og gir det mulighet til å bli godt kjent med lokalt næringsliv. I tillegg må jeg fremheve et godt arbeidsmiljø som gjør at jeg ser frem til å komme på jobb hver dag.