•  
    Het effect van Strava op trainingsload en het ontstaan van hardloopblessures bij hardlopers

    Geachte heer/mevrouw,

    Op deze pagina wordt u gevraagd mee te doen aan dit onderzoek. U wordt gevraagd om mee te doen, omdat u hardlopen als hoofdsport heeft. Meedoen is vrijwillig. U beslist dus zelf of u mee wilt doen of niet.
    Om een goede beslissing te kunnen nemen, moet u eerst meer weten over het onderzoek. Op deze pagina krijgt u daarom informatie over wat het onderzoek inhoudt. Ook staat er uitgelegd wat meedoen betekent voor u.
    Lees deze pagina rustig door. U hoeft niet meteen te beslissen of u meedoet of niet. Besluit u om mee te doen? Dan leest u de informatie door en vinkt u het vakje aan op de volgende pagina.

    U kunt alleen deelnemen aan het onderzoek, als u voor het hardlopen gebruik maakt van de app Strava of als u uw hardloopgegevens niet met anderen deelt. Indien u een andere app dan Strava gebruikt, kunt u niet deelnemen.
    Verder kunt u alleen deelnemen aan het onderzoek als:
    - Uw leeftijd op dit moment tussen 18 en 65 jaar is.
    - Hardlopen uw hoofdsport is.
    - U voldoende beheersing heeft van de Nederlandse taal.
    - U geen onderliggende aandoeningen heeft die invloed hebben op hardlopen, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen of longaandoeningen.
    - U in het verleden geen operatie aan de benen of onderrug heeft gehad.
    Indien u niet aan alle bovenstaande onderdelen kan voldoen, kunt u niet deelnemen aan dit onderzoek. U kunt de pagina sluiten en hoeft niet verder te lezen.

    Waarom dit onderzoek?
    Strava is een app om onder andere hardloopgegevens te delen met vrienden en bekenden. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van de app. Zo is het onbekend of de trainingsload, de hoeveelheid training, toeneemt door het gebruik van de app. Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of het gebruik van Strava leidt tot een toename van de trainingsload. Strava-gebruikers zullen worden vergeleken met niet-Strava-gebruikers. Daarnaast zal er onderzocht worden of de toename van trainingsload ook leidt tot meer hardloopblessures. De onderzoeksvraag van dit onderzoek is: “Wat is het effect van het gebruik van Strava op de trainingsload en het ontstaan van hardloopblessures bij hardlopers?”.

    Wat moet u doen als u meedoet?
    Indien u aan dit onderzoek wilt deelnemen, zal er van u verwacht worden dat u een vragenlijst invult. Deze vragenlijst zal, net als deze informatiebrief, online zijn. Wanneer u de gehele informatiebrief heeft gelezen en akkoord gaat met de voorwaarden, kunt u op “volgende” klikken. Hierna start de vragenlijst. Er zit geen tijdslimiet aan het invullen van de vragenlijst. De verwachte duur voor het invullen van de vragenlijst bedraagt ongeveer tien minuten.

    Wat zijn de voordelen en nadelen voor u?
    Uw voordeel voor deelname aan dit onderzoek is het kunnen ontvangen van de onderzoeksresultaten. Dit zou u kunnen helpen met uw hardlooptrainingen. Het nadeel zal zijn dat u vijf tot tien minuten van uw tijd kwijt bent om de vragenlijst in te vullen.

    Wat als u niet mee wilt doen of wilt stoppen?
    U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek. Als u niet wilt meedoen, dan hoeft u verder niets te doen. U hoeft niet te vertellen waarom u niet mee wilt doen. U hoeft ook niets te tekenen.
    U kunt altijd stoppen met het onderzoek. U hoeft dan niet te vertellen waarom u wilt stoppen. Bent u nog niet begonnen met de vragenlijst, dan kunt u de browser afsluiten en zullen uw gegevens niet worden opgeslagen.
    Stopt u terwijl u bezig bent met het invullen van de vragenlijst? De gegevens die tot dan toe zijn verzameld, zullen niet gebruikt worden in het onderzoek.

    Wat gebeurt er met de verzamelde gegevens?
    Voor dit onderzoek worden geen persoonsgegevens van u gevraagd. Dit betekent dat niet kan worden achterhaald welke gegevens van u zijn. Wel worden onderzoeksgegevens verzameld. Dat zijn de gegevens die nodig zijn om de vragen van het onderzoek te beantwoorden. Het gaat hier onder andere om leeftijd, geslacht, hardloopfrequentie en hardloopblessures.
    De onderzoeksdata wordt bewaard conform de door de ethische commissie van de HAN opgestelde termijnen. Alleen de hoofdonderzoeker kan bij deze gegevens komen. Na de bewaartermijn van tien jaar worden de gegevens vernietigd.

    Bij wie kunt u terecht met vragen?
    Het onderzoek wordt uitgevoerd door Esther Komrij van de master Musculoskeletale Revalidatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
    Heeft u vragen over het onderzoek? Die kunt u altijd stellen aan de onderzoeker. Hieronder vindt u de contactgegevens:

    Esther Komrij
    e.komrij@student.han.nl

    Goed om te weten
    Heeft u klachten over de manier waarop de onderzoeker met u of met uw gegevens omgaat? U kunt dit met de onderzoeker zelf bespreken. Wilt u dit niet of helpt dit niet, dan kunt u bij klachten over het gedrag van de onderzoeker contact opnemen met de vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit van de HAN: dr. Koos Wagensveld. Bij klachten over de manier waarop de onderzoeker met uw privacy omgaat, kunt u contact opnemen met de functionaris gegevensbescherming van de HAN (E: privacy@han.nl).

    Hoe nu verder?
    Hopelijk heeft u na het lezen van deze informatie genoeg informatie gekregen over het onderzoek. Als u wilt meedoen, wilt u dan het vinkje van de toestemmingsverklaring aanvinken? Deze is te vinden op de volgende pagina.
  •  
    Toestemming deelname onderzoek

    Het effect van Strava op trainingsload en het ontstaan van hardloopblessures bij hardlopers

    Ik geef toestemming voor deelname aan dit onderzoek.
    ✔ Ik heb de informatiebrief gelezen. Ik begrijp waar het onderzoek over gaat. Ik
    weet ook wat ik voor het onderzoek moet doen. Ik begrijp wat de voordelen en nadelen zijn van het meedoen en wat die voor mij betekenen.
    ✔ Ik kon vragen stellen aan de onderzoeker en mijn vragen zijn voldoende beantwoord. Ook had ik genoeg tijd om te beslissen of ik meedoe.
    ✔ Ik weet dat ik met dit onderzoek kan stoppen wanneer ik wil. Ik hoef dan niet uit te leggen waarom ik stop.
    ✔ Ik kies er zelf voor om mee te doen met dit onderzoek.
    ✔ Ik weet welke gegevens van mij worden verzameld. Het is mij duidelijk hoe de
    onderzoeker hier op een veilige manier mee omgaat. Ik weet ook hoelang mijn gegevens worden bewaard.
    ✔ Ik weet dat de onderzoeker mijn naam niet zal noemen in rapporten of gesprekken over het onderzoek.
    ✔ Ik weet dat onderzoekers mijn anonieme onderzoeksgegevens kunnen hergebruiken voor verder (wetenschappelijk) onderzoek.

    Indien u over de uitkomst van dit onderzoek op de hoogte gehouden wil worden, kunt u een mail sturen naar het contactadres. Uw emailadres zal nergens worden opgeslagen.

    Indien u bovenstaande informatie heeft gelezen en toestemming geeft om deel te nemen aan dit onderzoek, vink dan het akkoord aan en vul de datum in.



    Het is vandaag