Opinie

‘Demonstreer in vol academisch ornaat tegen fossiele subsidies’

11 sep 2023

OPINIE – Het college van bestuur en decanen van de Radboud Universiteit weigerde om wetenschappers op te roepen om in toga of labjas deel te nemen aan de klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion in Den Haag. Jammer, vindt Spinozaprijswinnaar Klaas Landsman. ‘Met een toga vertegenwoordig je niet je universiteit, maar de wetenschap.’

In verband met de – op dat moment – naderende demonstratie van Extinction Rebellion (XR) in Den Haag op 9 september tegen fossiele subsidies verzochten verschillende partijen om een expliciete oproep van het college van bestuur en decanen om daaraan deel te nemen, en wel in toga of witte labjas, zoals typisch gedragen door aanhangers van Scientist Rebellion (SR). Die oproep kwam onder andere van SR Nijmegen, leden van de Ondernemingsraad van de Radboud Universiteit, en individuele medewerkers.

Vierdaagse

Het CvB deed een dergelijke oproep niet. Wél liet het weten dat het door een hoogleraar demonstreren in toga (en, hoewel niet expliciet genoemd, naar ik aanneem ook in labjas met het logo van de Radboud Universiteit of het Radboudumc) weliswaar diens eigen keuze en verantwoordelijkheid is, maar in feite om de volgende drie redenen afgekeurd wordt:

  1. In toga matig je je een autoriteit aan op een gebied waarop je die niet automatisch hebt (en in ieder geval niet meer dan degenen naast je zonder toga).
  2. In toga vertegenwoordig je de universiteit, hetgeen op de A12 niet het geval is.
  3. Toga’s worden alleen gedragen tijdens universitaire plechtigheden.

Met het derde argument zijn we snel klaar: onze collegevoorzitter liep dit jaar de Vierdaagse in toga uit. In 2018 gingen bijna honderd hoogleraren op de fiets in toga bij basisscholen langs voor een gastles. In 2011 leidde de toenmalige rector Bas Kortmann een mars in Den Haag van hoogleraren in toga om tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs te demonstreren.

IPCC-rapporten

Spinozaprijswinnaars Thea Hilhorst (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Klaas Landsman.
Spinozaprijswinnaars Thea Hilhorst (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Klaas Landsman op een eerdere demonstratie.

De gedragscode van de Radboud Universiteit zegt niets over toga’s (wel over moed als kernwaarde van de universiteit) en er is ook geen gewoonterecht inzake. Aan middeleeuwse universiteiten droegen academici (en dus lang niet alleen hoogleraren, als typisch Nederlands verschijnsel) hun toga’s de hele dag, en misschien zelfs ’s nachts.

Wat het tweede argument betreft herkent vrijwel niemand van demonstranten, politie, of pers welke toga bij welke universiteit hoort. Het doel van het dragen van een toga of labjas bij een XR-demonstratie is dan ook niet om je universiteit te vertegenwoordigen, maar de wetenschap. Zo benadruk je dat de acties van XR een wetenschappelijke basis hebben, met name de IPCC-rapporten. Maar ook dat de acties gelden als als het gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid als versterking van de democratie, in tegenstelling tot ondermijning ervan (zie bijvoorbeeld dit opiniestuk, of deze tweede opinie).

Rijksbegroting

Ten slotte kan, wat het eerste punt betreft, iedereen met een academische graad de IPCC-rapporten lezen en beoordelen. Als het beoordelen van de rijksbegroting te ingewikkeld voor ons wordt geacht (de XR-demonstraties op de A12 zijn immers tegen bepaalde fiscale constructies gericht), wil ik erop wijzen dat bezuinigingen op het hoger onderwijs eveneens een zaak van de Rijksbegroting zijn en het beoordelen daarvan in 2011 kennelijk niet te moeilijk voor hoogleraren was.

Ik roep alle medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc dan ook op om, burgerlijk ongehoorzaam tegen zowel de Staat der Nederlanden als universiteit en Radboudumc, in vol academisch ornaat tegen fossiele subsidies en andere temperatuur verhogende constructies te demonstreren.

Klaas Landsman is hoogleraar Mathematische fysica en winnaar van de Spinozaprijs in 2022.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

7 reacties

  1. Merel schreef op 11 september 2023 om 19:05

    Campagnes met een aardbol die verbrand en schildpadden in het afval. You have a part to play, je bent nodig!

    De reactie van het CvB toont weer mooi aan dat bovenstaande niet meer was dan een publiciteitsstunt. Jammer.

  2. Merel schreef op 11 september 2023 om 19:09

  3. David van Leeuwen schreef op 11 september 2023 om 22:21

  4. gerritsen. Theo schreef op 12 september 2023 om 10:53

    Beetje simpel. Dit soort vraagstukken dien je in gezamenlijk EU verband aan te pakken.
    Duitsland geeft een subsidie van 1,5 miljard om het staal bedrijf te vergroenen.
    Wij kletsen veel en doe niets. Industrie moet blijkbaar weg net als auto en vliegtuig.
    Wat een simpele mensonwaardige bedoening. denk in oplossingen en innovaties en niet in middeleeuws aandoende reacties.

  5. Marieke van Oorschot schreef op 12 september 2023 om 17:57

    Beste Theo. Beetje simpel. Van Extinction Rebellion hoeft de auto en de industrie niet weg. Zelfs het vliegtuig niet. Lees je eerst in voor je een reactie plaatst. De actie A12 is tegen de 37,5 miljard euro subsidie die de overheid geeft aan de fossiele industrie Dat is meer dan alle gemeenten in Nederland krijgen om algemene kosten en bijstandsuitkeringen te betalen en dat beloont diezelfde industrie om NIET te innoveren. De kerosine voor vliegtuigen wordt bijna niet belast. Daardoor kun je zo goedkoop vliegen. Ook daar moet een eerlijke prijs voor worden betaald.
    Wat een simpele mensonwaardige en domme reactie.

  6. Jan Peet schreef op 17 september 2023 om 14:23

    Ik lees op de website van Extinction Rebellion, dat het Parlement zijn bevoegdheden inzake het klimaatbeleid moet afgeven aan een niet gekozen ‘burgerberaad’, dat onder leiding van experts het beleid zal vaststellen. Het Parlement kan dat beleid dan formeel bekrachtigen “zonder vrees voor een politieke afstraffing bij de eerstvolgende verkiezingen”.
    Wil Klaas Landsman uitleggen, hoe dat een ‘versterking van de democratie’ is?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!