Kind en jeugd

Als ouder, leerkracht of pedagogisch professional wil je er alles aan doen om kinderen veilig te houden. Online is dat nog best een uitdaging: de ontwikkelingen gaan razendsnel en dat is vaak lastig bij te benen. In dit dossier bespreken we manieren om kinderen bescherming te bieden, terwijl ze gebruikmaken van het internet.

Basis internetkennis voor ouders

Communicatie is een groot onderdeel van het ouderschap, ook als het op online veiligheid aankomt. Als je op een goede manier met jouw kind kunt praten, gaat de rest haast automatisch. Natuurlijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zo moet je in eerste instantie zelf weten hoe het allemaal werkt. Ook kunnen kinderen en jongeren ontzettend eigenzinnig zijn en ondervinden ze alles liever zelf dan dat ze jouw woord voor lief nemen.

In ons dossier ‘Veilig internet’ vind je een hoop informatie over de risico’s van het internet en hoe je jezelf en je kroost hiertegen beschermt. De artikelen hieronder geven je daarbij extra inzicht in hoe je jouw kinderen online veilig houdt.

Populair onder de jeugd: weet waar je kind actief is

Zelf heb je misschien een Facebook-account, maar kinderen gebruiken tegenwoordig hele andere social mediaplatformen. Misschien ben je geneigd je kind te verbieden om hier gebruik van te maken, maar dat kan averechts werken. Als alle vriendjes en vriendinnetjes op TikTok zitten, kan het immers tot uitsluiting in de klas leiden als jouw kind geen account heeft.

Wat je altijd kunt doen is je verdiepen in de interesses van je kind. Als jij weet hoe de favoriete platformen en spellen werken, dan kun je je kind pas echt goed beschermen. Misschien vind je ze zelf ook leuk genoeg om te gaan gebruiken en bouwen jij en je kind binnenkort samen een Minecraft-wereld.

De gevaren van het internet

Het internet heeft veel goeds te bieden: van informatie voor een werkstuk tot herkenning tijdens het puberen. Helaas heeft het internet ook een keerzijde. Zo liggen er internetcriminelen op de loer en kun je per ongeluk malware downloaden.

Kinderen lopen daarnaast tegen verschillende andere obstakels aan online. Denk aan grooming, wat niet alleen voorkomt op datingplatformen. Ook online challenges zijn iets om voor uit te kijken.

Tips, tools en best practices voor ouders

Misschien krijg je op je werk om de zoveel tijd oefeningen in cybersecurity. Het is echter niet alleen belangrijk om bedrijfsgegevens te beschermen; cybersecurity is ook in de thuissfeer niet weg te denken. Wat kun je als ouder doen om je kind én jezelf beter te beschermen? Is het verstandig om babykiekjes te delen bijvoorbeeld? Moet je apps voor ouderlijk toezicht downloaden om je kind in de gaten te houden, of je kinds privacy respecteren?

De artikelen in deze sectie geven antwoord op deze vragen. Je leest er verschillende tips en tricks evenals handige tools die je kunt gebruiken bij de online bescherming van je kind.

Waar kun je terecht? Experts aan het woord

Als jij of je kind te maken krijgt met online criminaliteit, kun je dit natuurlijk altijd melden bij de politie (www.politie.nl). Ook is het mogelijk om anoniem melding te maken van een misdrijf. Maar waar ga je heen als je kind online gepest wordt?

Misschien ben je benieuwd wat pedagogische experts te zeggen over het internetgebruik onder kinderen. We hebben bij het maken van dit dossier daarom de hulp ingeroepen van verschillende experts, waaronder Justine Pardoen. Met haar hebben we bovendien een uitgebreid interview gehouden.

Dit dossier is tot stand gekomen met medewerking van verschillende professionals op het gebied van cybersecurity, online privacy, pedagogiek en mediawijsheid. Speciale dank gaat uit naar:

  • Justine Pardoen – Bureau Jeugd en Media
  • Nikki Lee Janssen – Helpwanted
  • Simone Belt – Helpwanted
  • Saskia Kuijl – Netwerk Mediawijsheid
  • Geert Reynders – Stichting Tegen Internet Misstanden
  • Anita Reynders – Stichting Tegen Internet Misstanden