dinsdag 22 augustus 2023
22 augustus 2023

Nieuwe fictiereeks op VRT 1: De club (waar je niet wil bij horen)

Dinsdag 22 augustus 2023 - Een kindje krijgen: het lijkt vanzelfsprekend, kinderspel. Maar dat is het voor vele mensen toch niet. Ook zo voor Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, en Ellen en Ellen uit De club. Een authentiek en warm verhaal over iets waar vele Vlamingen mee te maken krijgen, maar weinigen graag over praten. 

De cast van De club © VRT

Deze tragikomische fictiereeks volgt de drie koppels, die vrienden worden in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. De club is een taboedoorbrekend verhaal over zes mensen die een toekomst met kinderen al uitgestippeld hadden maar er plots een nieuwe moeten maken.

De club brengt een authentiek en warm verhaal over iets waar vele Vlamingen mee te maken krijgen, maar weinigen graag over praten. 1 op 6 Belgische koppels heeft medische begeleiding nodig om zwanger te geraken. Steeds meer mensen worden dus plots lid van een club waar ze nooit deel van wilden uitmaken. Hun intiem, romantische kinderwens wordt een medische IVF-procedure. Ook makers Leander Verdievel en Zita Theunynck behoren tot die club en schreven de reeks vanuit hun eigen ervaringen, ondersteund door coscenaristen Hilde en Sara. De reeks benadert het moeilijke, maatschappelijke thema openhartig, zonder taboes en met humor. 

In De club schittert een Vlaams-Nederlandse cast met in de hoofdrollen Janne Desmet, Dominique Van Malder, Evelien Bosmans, Jade Olieberg, Roos Dickmann, Achraf Koutet en Lies Visschedijk. De achtdelige reeks werd geschreven door het Vlaams-Nederlandse schrijfteam Leander Verdievel, Sara Theunynck, Zita Theunynck, Hilde Pallen en de Nederlandse Astrid Van Keulen. De regie was in handen van Toon Slembrouck.  

Op VRT MAX komt er een extra videoreeks rond De club. In Welkom bij de club gaan acteur Dominique Van Malder en programmamaker Leander Verdievel in gesprek met zes diverse koppels over hun moeilijke kinderwens. De koppels willen hun verhaal niet meer achter de gordijnen wegmoffelen en vertellen spontaan, open en eerlijk over het proces dat bij hen op dit moment aan de gang is. Dompi stelt vragen vanuit het hart, Leander vanuit eigen ervaringen die herkenbaar zijn voor andere koppels en veel verhalen losweken. Een moeilijke kinderwens is meer dan miserie alleen: Welkom bij de club gaat over de rauwe realiteit maar ook humoristische absurditeit.

Op VRT MAX komt er ook een Radio2-podcast rond het thema van De club. Nele Ameloot en haar vriend kwamen in een fertiliteitstraject terecht en ze ontdekten door erover te praten dat ze niet alleen zijn. Nele gaat in de podcast Project baby in gesprek met lotgenoten over de soms heel lachwekkende situaties waarin ze terecht kwamen, maar ook over de hoop en gevoelens die zo’n traject met zich meebrengt. Onder anderen Karolien Debecker, Tijs Vanneste en Mathieu Engels (Mathieu & Guillaume) praten open over hun ervaringen.

De club: vanaf 6 september elke woensdag om 20.35 uur op VRT 1. De reeks is vanaf 6 september volledig te bekijken op VRT MAX, net als Welkom bij de club. De podcast Project babyis vanaf 12 september beschikbaar op VRT MAX.

De reeks is ook te zien met audiodescriptie op VRT MAX en op het kanaal van Ketnet, telkens op dezelfde dag als de uitzending op VRT 1 om 21.00 uur.

De club is een coproductie van VRT 1, Amazon Prime Video en Les Gens en kwam tot stand dankzij de Tax Shelter-maatregel van de Federale Overheid (via Gallop Tax Shelter). 

© VRT
Jo VOETS

Korte inhoud

Daar zitten ze dan, beschaamd voor zich uit te staren in de kille wachtzaal van de dienst fertiliteit. Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, en Ellen en Ellen. Drie koppels die nooit gedacht hadden dat ze terecht zouden komen bij de afstandelijk academische en wat vreemde fertiliteitsarts Eva Deseure. Een kindje krijgen zou makkelijk moeten zijn, toch?  

Ze hadden ook nooit verwacht dat ze een hechte vriendschap zouden sluiten met elkaar. Maar toch gebeurt het. Omdat ze elkaar begrijpen en samen vluchten voor de vaak botte en onverschillige buitenwereld die hen helemaal niet begrijpt. Zo worden de drie koppels ‘De club waar ze eigenlijk nooit bij wilden horen’. Maar hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Zijn ze echt vrienden of vluchten ze gewoon van de bittere realiteit? Overleeft hun vriendschap én hun relatie de beproeving die IVF is?  

Uit het leven gegrepen

Voor De club putten sommige makers uit eigen ervaring: 

Bedenker en scenarist Leander Verdievel (41) werd onvruchtbaar na een slopende kankerbehandeling. Toen hij nadien met zijn vrouw een kindje wou, wist hij dat het via IVF moest gebeuren met zijn ingevroren zaadcellen. 17 (!) mislukte IVF-pogingen later waren ze terug bij af. Leander en zijn vrouw werden uiteindelijk na een lange, moeilijke adoptieprocedure en in totaal tien jaar wachten ouders van twee kinderen.   

“Ik had altijd gedacht dat we outsiders waren, uitzonderingen. Want bij iedereen van onze vrienden lukte het zonder problemen om kindjes te krijgen. Zo vaak hoorde ik: ‘Ik moest er maar naar kijken en ze was al zwanger’. Even vaak keek ik beschaamd weg. En plots zit je in een nokvolle, muisstille wachtzaal. Vol koppels met hetzelfde probleem. Daar zit je dan, om kwart na zes ’s ochtends: te staren naar melige foto’s van baby’s in bloemkolen en een muur vol geboortekaartjes van zij die het wel haalden. Net daarom wil ik dit verhaal vertellen. Om het surrealisme van een kinderwens te beschrijven maar ook om hopelijk een eind te maken aan de omerta der onvruchtbaren.” 

Scenariste Zita Theunynck (32) wilde samen met haar lief graag een kindje en stopte met de pil. Maar na 1,5 jaar had ze nog altijd geen eisprong. Dus volgde de fertiliteitskliniek met spuiten vol hormonen en kunstmatige inseminatie. Net na het schrijven van De club werd Zita mama van een tweeling.  

“Het is fijn én therapeutisch om je eigen ervaringen en gevoelens van je af te kunnen schrijven in een reeks. Wat de personages meemaken en voelen is écht, dat was ook het doel. Behalve dan het aantal keer dat er gehuild wordt in de reeks. Dat is niet gebaseerd op eigen ervaringen. Want blijkbaar is er in fictie een grens aan het aantal keer dat personages kunnen huilen. En die grens ligt ontiegelijk veel lager dan de mate waarin ik huil, zo blijkt. Verder héél tevreden met het resultaat.” 

Net als Gevoel voor tumor, dat ook door Leander Verdievel geschreven werd op basis van zijn eigen ervaringen, is De club een tragikomische reeks. Niets wordt verbloemd en De club toont de harde realiteit van IVF: de pijnlijke puncties, de verwoestende impact op relaties, de eenzaamheid van iets wat je samen doet … Maar tegelijkertijd toont de reeks ook de absurditeit en humor van die situaties. Een onvervulde kinderwens is meer dan kommer en kwel. Ook bij IVF en andere behandelingen is er een dunne grens tussen humor en verdriet. De club is dan ook een tragikomisch verhaal over humor, hoop en op de proef gestelde liefde in periodes van puncties en gierende hormonen.