Synelnychenko Dmytro

Regering bereikt loonakkoord: premie tot 500 euro netto mogelijk in bedrijven die goed presteerden

De topministers van de federale regering hebben vannacht een loonakkoord bereikt. De loonmarge van 0,4 procent wordt vastgelegd. Daarbovenop kunnen in ondernemingen die goede resultaten boekten het afgelopen coronajaar  werknemers een premie tot 500 euro netto krijgen, in de vorm van een consumptiecheque. "Maar in bedrijven waar bonden zwak staan, komt die premie er niet vanzelf", benadrukt wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Volgens vicepremier Van Peteghem (CD&V) is dit een "evenwichtig akkoord".

Na maandenlang moeilijk - en uiteindelijk afgesprongen - overleg tussen werknemers en werkgevers is er dan eindelijk witte rook over de lonen voor de komende twee jaar binnen de privésector. 

De regering trok het loonoverleg naar zich toe en raakte er rond halfdrie vannacht uit: de loonmarge van 0,4 procent loonopslag wordt vastgelegd. Daarbovenop komt er voor bedrijven die het afgelopen coronajaar goed boerden de mogelijkheid om de werknemers een premie te geven, tot 500 euro netto. De premie zou de vorm aannemen van een consumptiecheque. De werkgeversorganisaties en vakbonden - maar ook de politiek - reageren verdeeld op het akkoord.

Het gaat over meer bedrijven dan enkel die met 30 procent meer omzet

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

Wie krijgt die premie nu?

De regering zat zelf verveeld met het bepalen van het loonakkoord voor de ruim drie miljoen werknemers in de privésector, omdat het de ideologische verschillen tussen socialisten en liberalen binnen de coalitie onder hoogspanning bracht. "De regering staat onder druk, zowel van links als rechts" analyseert wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1. 

De topministers zijn er nu dus toch uit en scheppen de mogelijkheid voor werkgevers om een premie te geven aan hun personeel, tot 500 euro netto. "Dat het netto is, wilden vooral de socialisten, het is duidelijk dat links het hier gehaald heeft (...) Voor de werkgevers vallen die premies hoger uit, want ze moeten er nog sociale lasten op betalen, links wilde dat om de sociale zekerheidskas te spijzen", vat wetstraatjournalist Johny Vansevenant samen in "De ochtend" op Radio 1.

Maar in welke bedrijven de eenmalige premies zullen komen, is nog niet vastgelegd. Tijdens het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers was er sprake van een premie van enkele honderden euro's, in bedrijven die vorig jaar meer dan 30 procent gedraaid hadden dan het jaar daarvoor. Maar voor vakbonden was die premie niet hoog en breed genoeg. De regering legde geen winst- of omzetvoorwaarden vast, maar "het is duidelijk dat de regering hier doelt op meer bedrijven dan in het voorstel van de werkgevers met de grens van 30 procent", aldus Vansevenant. 

Maar ook rechts haalt een slag binnen, redeneert Vansevenant. De vakbonden wilden namelijk dat die premies per sector werden vastgelegd, maar dat is niet gebeurd. De regering schept nu de mogelijkheid op bedrijfsniveau. Of u als werknemer die premie zal krijgen, zal dus afhangen van het bedrijf waar u werkt. De vakbonden moeten nu op bedrijfsniveau gaan onderhandelen of ze die premies kunnen krijgen. In sommige bedrijven waar vakbonden sterk staan kan dat makkelijk gaan, "maar in bedrijven waar de vakbonden zwak staan komt die premie er dus ook niet vanzelf", aldus Vansevenant.

Beluister hier het gesprek met Johny Vansevenant in "De ochtend" (en lees eronder verder):

We gaan sociale partners ondersteunen met lastenverlagingen in discussie over minimumlonen

Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

Het is dan ook niet uitgesloten dat er in sommige ondernemingen protestacties of stakingen zullen komen om die premies te bekomen. De vakbondcentrales hadden eerder deze week al laten verstaan mocht de regering het houden op een "opgesmukte 0,4 procent met een premietje erbij", ze zich zouden beraden over mogelijke stakingen of acties. Als alle bedrijven binnen een bepaalde sector overeenkomen over die premies is er nog altijd de mogelijkheid dat op dat sectorale niveau een akkoord gemaakt wordt.

Minimumloon

De federale regering vindt ook dat er een verhoging van het minimumloon moet komen. "De regering vraagt de sociale partners een traject uit te tekenen voor de verhoging van de minimumlonen, maar het mag in verschillende interprofessionele akkoorden gebeuren. Zo'n akkoord geldt voor twee jaar, dus dat traject mag op zijn minst worden uitgetekend worden op vier jaar", aldus Vansevenant. "We willen dat de sociale partners daar uitkomen, maar we gaan hen wel ondersteunen in de vorm van lastenverlagingen", vult vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) later aan in "De ochtend".

Beluister hier het gesprek met Van Peteghem (CD&V) in "De ochtend" (en lees daaronder verder):

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal:

Videospeler inladen...

De vakbonden en de werkgeversorganisaties moeten nu verder onderhandelen over die minimumlonen, "maar ook over eindeloopbaan en overuren, of over de aanvullende pensioenen, ook die discussies zitten daar in", aldus Van Peteghem. Maar wat als ook dat overleg tussen de sociale partners mislukt, trekt de regering dan ook die dossiers naar zich toe? "Het is nu aan de sociale partners, ik denk dat dat mogelijk moet zijn binnen het kader dat we nu gemaakt hebben (...) het is een evenwichtig akkoord", aldus de vicepremier.

Meest gelezen