Ilmastotoimet ovat vastatuulessa Euroopassa – ”Olosuhteet ovat ehdottomasti muuttuneet”, sanoo EU:n ympäristökomissaari

Kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden muuttaminen konkreettisiksi toimiksi on kohdannut vastustusta useissa Euroopan maissa.

Poliiseja ja mielenosoittajia marmorisen riemukaaren ympärillä.
Lontoon poliisi puuttui Extinction Rebellion-aktivistien istumaprotestiin 16. huhtikuuta 2022. Kuva: Bjanka Kadic / AOP
Sara Vainio

Ilmaston ja ympäristön suojeluun tähtäävät lait ovat vastatuulessa useissa Euroopan maissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Samalla ilmastoaktivistien tempauksiin puututaan yhä kovemmalla kädellä.

Euroopan unioni on yhä edellä muuta maailmaa sekä ilmastotavoitteissaan että niiden muuttamisessa konkreettiseksi lainsäädännöksi. Viime aikoina useissa Euroopan maissa on kuitenkin nähty ilmastotoimia vastustavien puolueiden nousua ja kiivaita poliittisia vääntöjä jo päätetyistä päästövähennyksistä.

Päästövähennyksiin tähtäävät toimet ovat vastatuulessa niin Italiassa, Britanniassa, Hollannissa, Puolassa kuin Saksassakin.

Saksan hallitus melkein kaatui yrittäessään edistää öljy- ja kaasulämmityksen alasajoa. Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustajan Nina Scheerin mukaan nyt on erityisen tärkeää pitää huolta siitä, että vihreä siirtymä toteutetaan oikeudenmukaisesti, eikä vihreä lainsäädäntö jätä ketään pulaan.

– Muuten kansalaisista voi alkaa tuntua siltä, että ilmastolainsäädäntö on aina taloudellisesti kestämätöntä ja pahaa, ja populistit pääsevät käyttämään tuota tunnetta hyväkseen, hän sanoo Reutersille.

Hollannissa typpilannotteiden rajoittamista vastustava maanviljelijöiden protestipuolue oli vaalien suurin nousija. Puola taas on haastanut EU:n oikeuteen ilmastotoimista.

– Haluaako EU tehdä autoritaarisia päätöksiä siitä, millaisilla ajoneuvoilla puolalaiset ajavat? kysyi Puolan ympäristöministeri Anna Moskwa viime kuussa.

Kuusikaistainen tie jolla liikkuu paljon autoja.
Ruuhka A3-valtatiellä Oberhausenissa Saksassa 6. huhtikuuta. Kuva: mauritius images GmbH / Alamy/All Over Press

Aktivistien valvontaa on tiukennettu

Samaan aikaan ilmastoaktivistien toimintaa rajoittavia lakeja on viety läpi useissa Euroopan maissa, Reuters kertoo.

Ympäristöaktivistit ovat tulleet viime vuosina tunnetuiksi näyttävistä tempauksista ympäri Eurooppaa: Saksassa protestit ovat keskeyttäneet öljykuljetuksia. Berliinissä aktivistit pysäyttivät liikenteen ja liimasivat kätensä katuun. Raskassa ilmastoaktivistit ja poliisi ovat ottaneet rajusti yhteen mielenosoituksissa.

Ja kukapa unohtaisi Just Stop Oil -ryhmän tempauksen, jossa kaksi aktivistia heitti purkin Heinzin tomaattikeittoa päin Vincent Van Goghin auringonkukkamaalausta Lontoon kansallisgalleriassa.

Esimerkiksi Saksan ja Ranskan viranomaiset ovat vastanneet kiristämällä ilmastoaktivistien valvontaa. Aktivistiryhmiä on valvottu menetelmillä, joita yleensä käytetään järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, Reuters kertoo syyttäjien ja poliisin haastattelujen perusteella.

Britannia kielsi toukokuussa itsensä liimaamisen kiinni kiinteistöihin ja jopa liimaamiseen valmistautumisen.

Ranska otti heinäkuussa käyttöön uusia lakeja, jotka mahdollistavat aktivistien tiukemman valvonnan ja laajentavat oikeutta aktivistien pidättämiseen.

Ilmastovastaisuus noussee tulevissa eurovaaleissa

Reutersin haastattelemat asiantuntijat varoittavat, että seuraavien vuosien aikana vaaleissa voi korostua populistinen ilmastovastainen puhe niin paikallisesti kuin EU-tasolla. Vihreitä uudistuksia on alettu yhä useammin syyttää arjen kallistumisesta.

– Ensi vuoden eurovaaleista tulee tulevaisuuden kannalta merkittävät, koska keskustaoikeisto suhtautuu vihreään lainsäädäntöön aiempaa kileteisemmin, kommentoi ajatustautomo ECFR:n asiantuntija Mats Engström.

Reutersin haastattelemien EU-virkamiesten mukaan vihreää lainsäädäntöä on aiempaa vaikeampaa saada vietyä läpi. Osa EU-maiden hallituksista vastustaa autojen päästörajoja, toiset haluavat eroon maatilojen päästöjen valvonnasta. Myös rakennusten energiatehokkuutta koskeva säädös on useiden jäsenmaiden mielestä liian kallis.

Italialaisen ajatuspajan Istituto Affari Internazionalin johtajan Nathalie Toccin mukaan EU:n luonnonsuojelutoimet ovat vielä pahemmassa pinteessä maatalouden voimakkaiden eturyhmien lobbauksen takia.

– Olosuhteet ovat ehdottomasti muuttuneet sitten vuoden 2019, kun meillä oli täysi tuki ja poliittista tahtoa toimia koko puoluekentällä, kommentoi EU:n ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius Reutersille.

Euroopan parlamentissa vihreällä siirtymällä on kokonaisuutena yhä vakaa enemmistö takanaan, Sinkevičius sanoo, mutta nykyisellä poliittisella keskustelulla on jo selvä vaikutus yksittäisiin lakihankkeisiin.

Suosittelemme