Tässä ovat Suomen kalleimmat Kela-korvattavat lääkkeet – katso kymmenen lääkkeen lista

Kela-korvattavuusmenettely voi kestää jopa 180 päivää. Päätöksen tekee lääkkeiden hintalautakunta lääkeyritysten hakemuksesta. Kallein Kela-korvattava lääke maksaa yli puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Syyhyn tarkoitettuja lääkkeitä apteekin pöydällä.
Syyhyyn käytettävien lääkkeiden ja voiteiden hinta on yllättävän korkea. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Jopa hyvin arkiset lääkkeet, kuten syyhylääkkeet voivat olla yllättävän kalliita.

Yle julkaisi lokakuussa jutun, jossa asiakkaat kertoivat jopa tuhanteen euroon nousseista syyhylääkkeiden kustannuksista. Jutun yhteydessä monet kansalaiset tuskailivat, miksi syyhylääkkeelle ei voi saada Kela-korvattavuutta.

Kela-korvattavat lääkkeet ovat hintasäänneltyjä. Kela-korvattavuudesta päättää lääkkeiden hintalautakunta, joka toimii sosiaali- ja terveysministeriössä sosiaaliturva- ja vakuutusosaston yhteydessä.

Lääkkeiden hintalautakunta saa säännöllisesti kysymyksiä kansalaisilta lääkkeiden Kela-korvattavuudesta varsinkin silloin, kun markkinoille tulee jokin uusi lääke tai lääkkeen hinta aiheuttaa keskustelua.

Lääkeyritykset saavat hinnoitella valmisteidensa hinnan vapaasti, kun kyseessä ovat ei-korvattavat lääkkeet. Hinnoitteluvapaus näissä tilanteissa koskee vain tukkuhintaa – ei vähittäishintaa.

Hintalautakunnan johtaja Lauri Pelkonen kertoo, ettei esimerkiksi syyhy-lääkkeiden korvattavuuden edellytyksiä eikä niiden tukkuhinnan kohtuullisuutta ole arvioitu hintalautakunnassa. Lääkeyritykset eivät ole hakeneet korvattavuutta valmisteillensa.

Lääkeyritys päättää, hakeeko se valmisteelleen korvattavuutta vai ei. Lääkkeiden hintalautakunta arvioi asiaa kunkin lääkkeen osalta hakemuksen saatuaan.

Listasimme kymmenen kalleinta Kela-korvattavaa lääkettä ja niiden käyttötarkoitukset. Kustannukset on ilmoitettu vuositasolla.

Kalleimmat Kela-korvattavat lääkkeet – TOP 10

Nimi ja käyttötarkoitusSaajiaKustannukset €Kustannukset / saaja €
Atalureeni (Duchennen lihasdystrofia)63 376 765562 794
Lanadelumabi (perinnöllinen angioedeema)268 754 546336 713
Burosumabi (X-kromosomaalinen hypofosfatemia)72 002 186286 027
Asfotaasi alfa (hypofosfatasia)2550 988275 494
Von Willebrand -tekijä (von Willebrandin tauti)1245 199245 199
Eliglustaatti (Gaucherin tauti)51 196 255239 251
Agalsidaasi alfa (Fabryn tauti)51 137 072227 414
Velagluseraasi alfa (Gaucherin tauti)4883 434220 858
Agalsidaasi beeta (Fabryn tauti)347 279 349214 099
Imigluseraasi (Gaucherin tauti)3564 367188 122
Lähde: Kela

Arvio voi kestää jopa 180 päivää

Hintalautakunnan arvio on kaksiosainen ja arviointi voi kestää lain mukaan korkeintaan 180 päivää. Aluksi hintalautakunta arvioi lääkkeen korvattavuuden edellytyksiä.

– Selvitämme, onko lääkkeen hoidollinen arvo vähäistä suurempi. Sitten arvioimme lääkkeen tukkuhintaa eli otamme huomioon muun muassa, mitä saman sairauden hoitoon käytettävät lääkkeet Suomessa ja muissa EU-maissa maksavat, sekä mitkä ovat lääkkeen käytöstä aiheutuvat kustannukset suhteessa saavutettaviin terveyshyötyihin, kertoo Pelkonen.

Arvio on kokonaisvaltainen, mutta siihen ei ole matemaattista kaavaa. Hintalautakunta arvioi eri tekijöiden pohjalta, onko hinta kohtuullinen.

Mikäli valmiste kuuluu ylempään erityiskorvausluokkaan ja lääkkeen käyttäjälle on myönnetty erityiskorvausoikeus, hän maksaa kalleimmastakin lääkkeestä kertaomavastuun 4,50 euroa/lääke/ostokerta.

Voiko mikä tahansa lääke saada Kela-korvattavuuden?

Lääkkeen mahdollista Kela-korvattavuutta voidaan arvioida minkä tahansa lääkkeen osalta. Johtaja Lauri Pelkonen painottaa, että kyse ei ole edes siitä, onko kyseessä kansansairaus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kansantaudit ovat sairauksia, joilla on suuri merkitys koko väestön terveydentilalle eli kansanterveydelle. Ne ovat myös yleisiä kuolleisuuden aiheuttajia.

Johtaja Pelkonen kertoo, että Kela-korvattavuutta arvioitaessa lääkkeen käyttötarkoitus täytyy olla sairauden hoito.

– Kela-korvattavuus merkitsee sitä, että lääke tulee viranomaisen hintasääntelyn piiriin. Jos se ei ole, yritys voi vapaasti päättää lääkkeen tukkuhinnan, joten siihen ei ole hintalautakunnalla vaikutusmahdolliosuuksia, kertoo Pelkonen.

Videolla Hans-Peter Schütt kertoo taistelustaan syyhyn kanssa ja lääkityksestään. Video: Jussi Lindroos / Yle

Otsikkoa on muutettu 28.11.2023 kello 14:18. Aiemmin otsikossa puhuttiin kalleimmista sairauksista, mutta jutussa käsitellään kalleimpia Kela-korvattavia lääkkeitä.

Suosittelemme