Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tietomurron kohteeksi joutunut psykoterapiakeskus Vastaamo on haettu konkurssiin – selvitysmies jatkajasta: "Kiinnostuneita tahoja oli monta"

Vastaamon liiketoiminta myydään Vervelle, jossa Vastaamon nykyiset asiakkaat voivat jatkaa terapiaansa.

Psykoterapiakeskus Vastaamon logo.
Vastaamon asiakkaita kehotetaan keskustelemaan terapeuttinsa tai psykiatrinsa kanssa terapiasuhteen jatkamisesta Vervessä. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Nina Svahn,
Tiina Karppi

Psykoterapiakeskus Vastaamo on haettu konkurssiin. 

Yhtiö asetettiin aiemmin selvitystilamenettelyyn. Tilannetta arvioinut selvitysmies Lassi Nyyssönen Asianajotoimisto Fennolta on tehnyt päätöksen, ettei selvitystilamenettelyn läpivieminen ole mahdollista. 

– Hyvin nopeasti tuli esille, että yrityksen selvät ja riidattomat velat tulevat ylittämään yrityksen varallisuuden määrän. Sen lisäksi tietysti puuttuu mahdollisia vahingonkorvauksia, mitä tietomurrosta aiheutuukaan maksettavaksi, Nyyssönen kertoo.

Selvitysmies on saattanut vireille yhtiön konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen tänään. Hakemuksen mukaan yhtiön varojen kokonaismäärä on runsaat 2,2 miljoonaa euroa. Velkoja sen sijaan on yli 5,9 miljoonaa. 

Selvitysmies on myös tehnyt esisopimuksen yhtiön liiketoiminnan myymisestä Vervelle. Kauppa vaatii konkurssipesän pesänhoitajan ja velkojien hyväksynnän. 

Nyyssösen mukaan jatkajan löytäminen Vastaamolle on ollut työteliästä kaikille osapuolille.

– Kiinnostuneita tahoja oli hyvinkin monta, mutta Verve oli tässä yhteydessä omassa luokassaan tarjouksensa kattavuuden ja ehtojensa näkökulmasta. Ja ennen kaikkea siinä, että kaikille [Vastaamon nykyisille] työntekijöille pystytään tarjoamaan työpaikka.

Selvitysmiehen käsityksen mukaan Vastaamon työntekijät ovat valtaosin tyytyväisiä syntyneeseen ratkaisuun. 

– He ovat olleet erittäin pitkään vaikeassa ja hyvin stressaavassa tilanteessa. Negatiivinen julkisuus oman työnantajan ympärillä ei ole yhtään edesauttanut työviihtyvyyttä.

Asiakas- ja potilastiedot eivät siirry yrityskaupassa

Tavoitteena on, että Vastaamon konkurssiinasettamispäätös tulisi Helsingin käräjäoikeudesta ensi maanantaina. 

Mikäli näin tapahtuu, pesänhoitaja irtisanoo työntekijät, joilla on 14 vuorokauden irtisanomisaika. 

Nykyisen suunnitelman mukaan liiketoiminnan hallinnanluovutus tapahtuisi 1.3. kello 23.59, jolloin työntekijöiden työsuhteet Vervellä alkaisivat 2.3.2021.

Verve kertoo omilla verkkosivuillaan, että sen omistajayhtiö on KK-Verve Oy. Yhtiön omistavat Kuntoutuskeskus Kankaanpää ja Punkaharjulla sijaitseva Kruunupuisto. Niiden taustalla ovat kotimaiset omistajat Kuntoutussairaalasäätiö Kankaanpää ja Punkaharjun kuntoutussairaalasäätiö.

Vastaamo kehottaa asiakkaitaan keskustelemaan oman terapeuttinsa tai psykiatrinsa kanssa terapiasuhteen jatkamisesta Vervessä. Hoitoa pyritään yhtiön mukaan jatkamaan mahdollisimman keskeytyksettä.

– Asiakkaat jatkavat edelleen hoitosuhdetta oman psykoterapeuttinsa kanssa. Jos heillä on mieltä askarruttavia kysymyksiä, niin he ovat suoraan yhteydessä omaan psykoterapeuttiinsa, selvitysmies Lassi Nyyssönen vahvistaa.

Vastaamon mukaan yrityskaupan kohteena ei ole mitään tietojärjestelmiin tai asiakastietoihin liittyvää. 

Asiakas- ja potilastietoja ei luovuteta ostajalle kaupassa, vaan asiakkuus aloitetaan Vervessä puhtaalta pöydältä.

Vastaamon järjestelmiin kirjatut potilastiedot eivät siirry terapeutin mukana, vaan jäävät yrityksen potilas­rekisteriin lain edellyttämällä tavalla.

Psykoterapiakeskus Vastaamo jatkaa tiedottamista yrityskaupan järjestelyistä verkkosivuillaan. Yritys sanoo myös toimittavansa asiakkailleen ohjeita heidän hoitonsa varmistamiseksi.

Vastaamo asetettiin selvitystilaan tammikuussa

Lokakuussa tietomurron kohteeksi joutunut psykoterapiakeskus Vastaamo asetettiin selvitystilaan 29. tammikuuta eli noin kaksi viikkoa sitten.

Selvitystila on menettely, jolla osakeyhtiö voidaan purkaa vaikka se ei olisi konkurssikypsä.

Tavoitteena oli löytää Vastaamon toiminnalle ostaja, yksi tai useampia. Samalla pyrittiin varmistamaan, että mahdollisimman monen asiakkaan terapia jatkuisi ja työntekijöiden työsuhteita säilyisi.

Vastaamosta potkut saanut entinen toimitusjohtaja Ville Tapio kertoi Ylelle, ettei hän ollut mukana yhtiökokouksessa, jossa päätettiin Vastaamon asettamisesta selvitystilaan.

11.2.2021 kello 15.45 Juttua täydennetty selvitysmies Lassi Nyyssösen kommenteilla.

Lue seuraavaksi:

Ehkä jopa 32 000 Vastaamon potilaan tiedot ilmestyivät viime yönä Tor-verkkoon – poliisi: "Emme tiedä, monenko käsissä tietokanta on"

Vastaamon selvitystila tai konkurssikaan ei vapauta korvausvastuusta – uhreilla useita mahdollisia väyliä saada korvauksia

Kela purkaa sopimuksia Vastaamon kanssa – osa terapeuteista ei täyttänyt asetettuja vaatimuksia, joissain sopimuksissa ollut puutteita alusta alkaen

Suosittelemme