Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sana on vapaa ja kansalaiset keskiössä – eurooppalaiset kutsutaan keskustelemaan unionin tulevaisuudesta "uudessa somessa"

Keskustelu edellyttää käyttäjätilin luomista ja keskustelua moderoidaan.

Kuvassa liehuu Euroopan unionin lippu.
EU-kansalaisia kutsutaan keskusteluun unionin tulevaisuudesta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Paula Tapiola

Eurooppalaisille on avattu uusi keskustelualusta, joka toimii EU:n kaikilla 24 kielellä. Uudeksi "someksi" kuvatulla alustalla EU-kansalaiset voivat keskustella unionin tulevaisuudesta.

– Tämä on historiallinen hetki, Dubravka Šuica, komission demokratiasta ja väestökehityksestä vastaava varapuheenjohtaja sanoi lehdistötilaisuudessa maanantai-iltapäivänä.

Digitaalisen alustan avaus liittyy Euroopan tulevaisuuskonferenssiin. Kansalaiset eri puolilta Eurooppaa voivat osallistua konferenssiin ja kertoa mielipiteensä mistä tahansa aiheesta, jota he pitävät tärkeänä EU:n tulevaisuuden kannalta.

– Kunnianhimoisen konferenssin tavoitteena on vahvistaa edustuksellista demokratiaa. Se vastaa kansalaisten tarpeisiin päästämällä heidät EU:n päätöksenteon ytimeen, Šuica sanoi.

Sana on melkein vapaa. Keskustelu edellyttää käyttäjätilin luomista ja keskustelua moderoidaan. Näin halutaan estää EU:n ulkopuolisten vaikuttajatahojen ja ääriryhmien osallistumista.

– Pyydämme teitä kaikkia osallistumaan ja hahmottamaan Euroopan tulevaisuutta. Tulevaisuus on teidän, ja se on teidän käsissänne, Šuica sanoi.

Konferenssin määrä alkaa toukokuussa

EU toivoo keskustelua erityisesti yhdeksästä aiheesta. Joukossa ovat muiden muassa ilmastonmuutos, maahanmuutto, terveys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, työ ja digitalisaatio. Muitakin aiheita voi ottaa esille.

Kansalaiset voivat myös tuoda esiin ideoitaan, kommentoida muiden ideoita, luoda tapahtumia ja osallistua niihin. Alusta on ensimmäinen ylikansallinen keskustelualusta.

Sen on määrä olla konferenssin keskipiste, joka kokoaa yhteen konferenssia varten luodun sisällön ja jossa sisältöä voidaan jakaa.

Konferenssista vastaavat Euroopan parlamentti, komissio ja neuvosto, mutta mukana ovat myös kansalliset parlamentit sekä alue- ja paikallisviranomaiset. Konferenssin aloittamisseremonioita on suunniteltu Eurooppa-päiväksi 9. toukokuuta.

EU:n alustan löytää täältä.

Suosittelemme