Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Nokia investoi isosti Ouluun ja rakentaa uudet tilat 2 300 työntekijälle – kahdeksan hypermarketin kokoinen alue maksaa yli kuusi miljoonaa

Oulun kaupunki myy uusia tiloja varten tarvittavan tontin Nokialle noin kuudella miljoonalla eurolla.

Kartta Nokian uusien toimitilojen sijainnista
Nokian päätös rakentaa uudet tuotekehitys- ja tuotantotilat Linnanmaalle 2 300 työntekijälle luo vahvaa uskoa Ouluun yrityksen sijaintipaikkana. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen neljänneksi suurimman yrityksen Nokian hanke rakentaa uudet tuotekehitys- ja tuotantotilat Oulun yliopiston ja teknologiakylän väliin on etenemässä.

Nokia työllistää Suomessa noin 6 000 ihmistä, heistä 2 300 Oulussa.

Nokian uusia toimitiloja varten tehtävä asemakaavan muutos ilmestyi tänään perjantaina Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnan ensi viikon asialistalle. Torstaina se ei vielä siellä ollut.

Kaavamuutosehdotus on ollut nähtävillä 23.3–22.4.2021.

Valitusten jättöaika kaavaehdotuksesta päättyi eilen.

Ensi viikolla kokoontuva yhdyskuntalautakunta esittää päätösesityksen mukaan kaupunginhallitukselle, että kaupunki myy Nokia Solutions and Networks Asset Management Oy:lle tai sen osoittamalle taholle Linnanmaan kaupunginosasta tontin Oulun yliopiston ja Teknologiakylän välistä. Kauppahinta on 6 030 400 euroa.

Kartta Nokian uudesta sijainnista Oulussa
Nokian siirtyminen Ruskosta Linnanmaalle mahdollistaa 150–200 miljoonan euron investoinnin. Ruskossa Nokian tiloissa työskentelee tällä hetkellä 2 300 ihmistä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kahdeksan hypermarketin kokoinen investointi

Suunnittelualue on osa Oulun Linnanmaan kampusta, joka on Oulun merkittävin työpaikka-, tutkimus- ja koulutuskeskittymä. Siellä sijaitsee muun muassa yliopisto, ammattikorkeakoulu, teknologiakylä, VTT ja paljon opiskelija-asuntoja.

Pinta-alaa kaavamuutosalueella on yhteensä yli 90 000 neliömetriä. Rakennusoikeutta toimitiloille on kaavamuutoksessa osoitettu yhteensä lähes 73 000 kerrosneliömetriä, mikä vastaa noin kahdeksaa hypermarkettia.

Kauppakirja allekirjoitetaan esisopimuksena. Lopullinen kauppa allekirjoitetaan, kun asemakaavan muutos on tullut voimaan ja asemakaavan osoittama Ritaharjuntien siirto korttelialueen itäpuolelle on toteutettu.

Ritaharjuntien linjausta ja korttelialueiden muotoa muutetaan siten, että alue soveltuu muodoltaan ja kooltaan nykyistä paremmin paljon tilaa vaativien toimisto-, tuotekehitys- ja tuotantotilojen rakentamiseen. Tämä maksaa kaupungille arviolta 5 miljoonaa euroa.

Nokian mobiiliverkkojen globaaleista toimitusketjuista vastaava johtaja Erja Sankarin mukaan Linnanmaan tontti vaikuttaa tällä hetkellä parhaiten yhtiön tarpeisiin soveltuvalta.

– Esisopimuksen myötä kaupunki voi edetä kaavoitusprosessissa koskien Ritaharjuntien linjauksen osittaista muuttamista ja toisaalta Nokia sitoutuisi kehittämään aluetta edelleen valittujen yhteistyökumppaneiden ja sijoittajien kanssa, sanoo Sankari.

Lopullisen sopimuksen edellytyksenä on Nokian mukaan hyväksytty kaavamuutos ja se, että Ritaharjuntien linjaus on toteutettu suunnitelmien mukaisesti, jotta Nokia voi edetä mahdollisten uusien toimitilojen rakentamishankkeen kanssa.

– Odotamme voivamme tehdä lopullisen päätöksen kesällä 2021, sanoo Sankari.

Oulun kaupunki näkee asiassa vain myönteisiä puolia

Oulun kaupunki arvioi, että investoinnilla on positiivinen vaikutus alueen elinkeinoelämään ja paikalliseen yritysekosysteemiin, ja se tuo mukanaan sekä työpaikkoja että asuntoinvestointeja.

Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan 150–200 miljoonan euron investointi. Nokian hankkeen arvioidaan tuovan kokonaisuudessaan jopa 5 000–7 500 korkean osaamisen työpaikkaa.

– Tämä on suuri ilon päivä Oululle ja koko Pohjois-Suomelle,. sanoo Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Laajala iloitsee siitä, että tämä vahvistaa Nokian pysymisen Oulussa pitkälle tulevaisuuteen.

Oulun kaupungille investointi tuo myös lisää kiinteistöverotuloja. Nokia julkaisi ison säästöohjelman keväällä.

Oulun Teknologiakylän ja siitä kasvaneen kiinteistöyhtiö Technopoliksen pitkäaikaisen johtajan Pertti Huuskosen mielestä Nokian päätös rakentaa uudet tuotekehitys- ja tuotantotilat Linnanmaalle tarkoittaa vahvaa uskoa Ouluun yrityksen sijaintipaikkana.

Nokian mahdollinen uusi toimipaikka on noin puolen kilometrin päässä alalle työvoimaa kouluttavasta Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta.

Läheisyys on Huuskosen mukaan hyvä asia, sillä yli 80 prosenttia Oulun tieto- ja sähkötekniikan opiskelijoista tekee harjoitustyönsä joko Nokialla tai Oulun teknologiakylässä.

– Tämähän on kerta kaikkiaan fantastinen uutinen sekä Oulun että Linnanmaan kannalta, sanoo Technopoliksen entinen toimitusjohtaja Huuskonen.

Huuskosen ja Laajalan lisäksi Oulun kaupungin omistaman Business Oulu -liikelaitoksen johtaja Juha Ala-Mursula pitää Nokian suunnitelmaa merkittävänä, ei pelkästää Oulun ja Suomen, vaan myös Euroopan tasolla.

– Oulussa ryhdytään suunnittelun ohella tuottamaan elektroniikkatuotteita, joita sitten tuotetaan ympäri maailmaa.

Ala-Mursula arvioi, että Nokian hanke on iso asia Suomen elektroniikkateollisuudelle, koska tehtaasta tulee Ala-Mursulan mukaan todennäköisesti isoin tuotteita tuottava laitos.

Keskustelu on auki 24. huhtikuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme