Yrittäjä  Tony Brander.

Sata tuntia hommia

Koronapandemian aiheuttama työntekijäpula ja elintarvikkeiden hintojen hintojen nousu on ravisuttanut ravintola-alaa. Tilanne aiheuttaa haasteita myös ravintolayrittäjille.

Rosa Lehtokari

Ravintola-alalle ei riitä työntekijöitä. Kerroimme aiemmin, että S-ryhmään kuuluva HOK-Elanto sulkee kymmenkunta ravintolaa pääkaupunkiseudulla työntekijäpulan ja kannattavuuden vuoksi.

Suurkonsernien lisäksi myös yksittäisillä ravintolayrittäjillä on haasteita saada työntekijöitä koronapandemian jäljiltä.

Ravintoloitsija Tony Brander vastaa puhelimeen Helsingin Triplasta Burgers & Wine -ravintolan hälinän keskeltä. Hän palvelee asiakkaita ja ohjeistaa uutta työntekijää samalla, kun antaa haastattelun.

– Työntekijäpulahan on aivan infernaalinen. Ensin korona ravisutti alaa ja nyt seuraava pommi on sodan aiheuttama hintojen nousu. Koronan aiheuttama työntekijäpula näkyy joka paikassa, puhutaan tuhansista työntekijöistä.

Branderin mukaan töitä riittää kellon ympäri. Hän tekee 12 tunnin työpäiviä ensin ravintoloissaan, minkä jälkeen toimistotyöt saattavat venyä jopa kolmeen asti yöllä.

– Itse vedän sellaista satatuntista työviikkoa. Se on aika kuormittavaa.

Yrittäjä  Tony Brander.
Tony Brander toivoo asiakkailta ymmmärrystä ravintolayrittäjien hankalaan tilanteeseen. Kuva: Matti Myller / Yle

Brander on kovan luokan yrittäjä – hänellä on kaksi ravintolaa ja autokauppa. Aukioloaikoja hän on joutunut monien muiden ravintoloiden tavoin rajoittamaan, sillä työntekijöitä ei alalle riitä.

Kauppakeskukset kuitenkin määrittävät liikkeilleen tietyt aukioloajat, joihin on sitouduttava. Myös tämä aiheuttaa vaikeuksia ravintoloitsijoille, vaikka pientä joustoakin on Branderin mukaan järjestynyt.

Haastatteluun tulee pieni tauko, kun Brander palvelee välissä asiakastaan. Puhelimesta kuuluu, kuinka kiireinen ravintoloitsija kertoo asiakkaalleen, että ruokailun voi aloittaa salaatista.

– Täällä on hieman kiire, on lounasaika, Brander sanoo.

"Teemme täällä kaikkemme ja painamme pitkää päivää"

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestön Maran arvion mukaan 10 000–20 000 ravintola-alan työntekijää on siirtynyt koronapandemian aikana pois alalta.

Tony Branderin mukaan moni työntekijä on siirtynyt esimerkiksi kaupan alalle, sillä työ on siellä helpompaa ja työntekijät saavat hyvät lisät iltaisin. Lisäksi työntekijäpulan myötä ravintoloiden jäljellä olevien työntekijöiden kuormitus on kasvanut.

Brander kertoo, että suurimmat sysäykset työvoimakatoon tulivat koronapandemian aiheuttamien sulkutilojen myötä.

– Kolmesta koronasulusta erityisesti viimeinen oli sellainen selkärangan rikkoutuminen. Silloin alalta lähti todella paljon ihmisiä, Brander sanoo.

Yrittäjä  Tony Brander työskentelee Burgers & wine -ravintolan tiskillä.
Tony Branderin mukaan ravintola-alalle palaa jonkin verran väkeä, mutta palkkapyynnöt voivat olla hurjiakin. "Eräs kokki pyysi kirkkain silmin neljää tonnia. Kuulin myös, että Levillä pizzakokki pyysi kuutta tonnia", hän kertoo. Kuva: Matti Myller / Yle

Työntekijöiden houkuttelu takaisin alalle vaatisi muun muassa rahaa. Sitä myös Brander on tarjonnut jopa pelkästä työsopimuksien allekirjoittamisesta, jotta saisi ravintoloihinsa työvoimaa.

Palkkojen korottaminen kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka kannattavaa yrittäminen on.

– Keinot ovat auttaneet työntekijäpulaan vähän, mutta kun alalla on muutenkin kovat kustannukset niin totta kai se lisää paineita, Brander kertoo.

Kustannuksia ravintolayrittäjälle on tullut raaka-aineista, joiden hinta on Branderin mukaan noussut räjähdysmäisesti. Ruoan hinta ei ole noussut juuri koskaan yhtä nopeasti, kuin nyt.

Brander toivoo asiakkailta ymmärrystä vaikeaan tilanteeseen.

– Teemme täällä kaikkemme ja painamme pitkää päivää. Olisi kiva saada työntekijät myös takaisin töihin.

Onko työntekijäpula mielestäsi näkynyt ravintoloissa? Oletko itse lähtenyt pois alalta? Kerro kommenteissa kokemuksistasi! Voit keskustella aiheesta torstaihin 16.6. kello 23:een saakka.

Lue myös: