Oman talouden budjetointi tuo paitsi varmuutta, myös vapautta rahankäyttöön – alkuun riittää kynä ja paperia

Budjetti kannattaa tehdä erityisesti talouden isoissa muutostilanteissa. Talous- ja velkaneuvoja antaa vinkit alkuun pääsemiseksi.

Elinkustannusten karsimisen voi aloittaa vaikka tarkastelemalla, voiko olemassa olevia sopimuksia lopettaa tai niiden summia pienentää. Video: Helmi Holopainen / Yle
Pasi Punkari

Moni pitää budjetointia vain yritysten välineenä firman rahavirtojen selvittämiseen. Kuluttajahintojen ollessa nousukiidossa, kannustaa talous- ja velkaneuvonta kuitenkin ottamaan budjetoinnin käyttöön myös omassa taloudessa.

– Budjetointi antaa varmuutta ja toisaalta myös vapautta jokapäiväiseen rahan käyttöön. Sen avulla selviää, mihin on varaa, kertoo Pirkanmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja sekä budjettityöpajan järjestäjä Maija Nykänen.

Oman talouden budjetointiin ei välttämättä tarvita monimutkaista ohjelmistoa, vaan yksinkertaisimmillaan pärjää kynällä ja paperilla.

Aluksi kartoitetaan tietenkin talouden tulot ja menot. Menojen osalta mietitään, millaisia sopimuksia on esimerkiksi sähkön, puhelimen tai vakuutusten osalta. Paperille lasketaan mukaan myös joka kuukausi toistuvat kiinteät menot, kuten vuokra tai lainanlyhennys.

Velkaneuvoja Helena Kreivi tekee laskelmia työhuoneessaan
Oman talouden hallinta ei välttämättä vaadi monimutkaisia ohjelmistoja. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tavoitteena vuosibudjetti

Vuosibudjetin tekeminen kuulostaa työläältä, mutta se auttaa pitkän tähtäimen suunnittelussa. Maija Nykänen ottaa esimerkiksi noin neljän kuukauden päässä olevan joulun. Mitä se vaatii rahankäytöltä?

Ylimääräisiin menoihin valmistautumisen kannattaisi aloittaa jo nyt.

– Sillä voi jopa vähentää rahasta aiheutuvaa stressiä, Nykänen sanoo.

Nykänen kehottaa miettimään asiaa vaikka yhden euron tasolla. Jos esimerkiksi säästää joka päivä kuukaudessa euron, kertyy kuukaudessa säästöjä 30 euroa.

Bild på en datorskärm som visar tabeller i olika färger.
Mahdollisimman pitkän ajan budjetointi auttaa talouden hallinnassa. Kuva: Wilma Lassfolk

Vuosibudjetin tekeminen onnistuu puolestaan merkitsemällä tiedossa olevat kiinteät kulut valmiiksi vuosikalenteriin. Se auttaa hahmottamaan millaisia menoja on minäkin kuukautena etukäteen tiedossa.

Budjetointi on järkevä työväline erityisesti muutostilanteissa. Jos menot nousevat, mutta tulot eivät, täytyy ymmärtää, mistä kulutusta voisi vähentää.

Budjetin voi tehdä haluamallaan tarkkuudella

Paperille tarkkaan lasketuista luvuista ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos niitä ei noudata käytännössä. Maija Nykänen kehottaakin miettimään, mikä on itselle sopiva tapa tehdä budjetti ja millä tarkkuudella sen menopuolella haluaa tehdä. Haluaako esimerkiksi tehdä vain ruokabudjetin vai laajemman laskelman elämäni eri menoista.

– Itse pitää aluksi päättää, millä tasolla menot lajittelee. Kun sen päätöksen on tehnyt, täytyy sitä valittua rahaosuutta myös seurata. Eli paljonko on käyttänyt ja paljonko budjetoinut, Nykänen kertoo.

Kassamyyjä laskee asikkaan vaihtorahoja.
Rahan käytössä tärkeintä on pysyä laatimassaan budjetissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tiukassa taloustilanteessa kannattaa käydä läpi kaikki lompakkoa keventävät sopimukset. Ovatko ne välttämättömiä vai voiko niitä irtisanoa tai pienentää summiltaan? Samoin kannattaa miettiä myös valinnainen kulutus, eli paljonko haluaa käyttää rahaa ruokaan tai harrastuksiin.

Pirkanmaalla oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan yksikkö järjestää tulevan syksyn aikana tavallisille ihmisille räätälöityjä budjettityöpajoja. Vastaavaa toimintaa ei ainakaan vielä löydy muualta Suomesta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 30.8. kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnukset.

Lue myös:

Kuivuus sekoittaa koko Euroopan taloutta – myös osa Suomesta on varoitustilassa: Katso, miltä näyttää Lohjan kuivalla pellolla

Ohjauskorko nousee ja euribor heilahtelee – asiantuntijat rauhoittelevat velallisia: "Taloudenhallinta ei ole rakettitiedettä"

24-vuotias Tiina Pajukari oppi vaikeuksien kautta miten opinnot ja toimeentulo yhdistetään – tammikuussa opintolainan nostoissa tehtiin ennätys

Teinitytön äidillä oli salaisuus, joka kertoikin liki 400 000 suomalaisen tarinan – kirjailijalle tulvii palautetta: "Karoliina pettää eniten itseään"

Suosittelemme