Varsinkin kolme keinoa alentaa sähkön hintaa on nyt esillä – näin asiantuntijat ovat niitä arvioineet

Korkeat sähkön hinnat aiheuttavat ongelmia, mutta keinot tilanteesta kärsivien auttamiseksi ovat vielä mietinnässä, ja moniin niistä liittyy ongelmia.

Sähkölinja
Osalla suomalaisista sähkölaskut uhkaavat nousta todella korkeiksi tulevana talvena. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Timo-Pekka Heima

Hallitus pyrkii budjettineuvotteluissa löytämään keinoja, joilla voitaisiin auttaa korkeista sähkön hinnoista kärsiviä suomalaisia.

Sähkön hinnat ovat nousseet korkealle, koska fossiilisten polttoaineiden hinnat ovat nousseet, Venäjä katkaisi sähkön tuonnin Suomeen keväällä, Olkiluodon uuden ydinreaktorin käynnistys on ollut takkuisaa ja päästökauppakin näkyy.

Lisäksi Loviisan ydinvoimalan reaktoreissa on useiden viikkojen huoltokatkot elo-lokakuun aikana, mikä vähentää osaltaan sähköntuotantoa Suomessa.

Korkeista hinnoista syntyvien ongelmien lieventämiseen on ollut esillä useita keinoja, joissa on kuitenkin myös ongelmia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tuoreen raportin mukaan parhaita ehdotettuja keinoja olisivat kohdennettu ja määräaikainen tuki haavoittuvimmassa asemassa oleville ja kannusteiden luominen kaikille kotitalouksille sähkön säästämiseen.

Etlan arvion mukaan sähkön tarjontaa tulisi lisätä jo ensi talveksi niin paljon kuin mahdollista. Markkinamekanismiin puuttuminen voi Etlan mukaan sen sijaan aiheuttaa nykytilanteessa lisää epävarmuutta ja tulla siten kalliiksi.

Kävimme läpi esillä olleita keinoja sähkön hintatilanteen helpottamiseen.

Sähkölaskujen hyvittäminen verovähennyksellä tai suoralla tuella

Ainakin Helsingin Sanomat kertoi budjettineuvotteluissa esillä olevasta mallista, jossa sähkölaskuja voitaisiin hyvittää verovähennyksellä. Pienituloisille talouksille, joita verovähennys ei hyödytä, hyvitys olisi haettavissa todennäköisesti Kelasta.

Tuki voitaisiin ainakin yrittää kohdentaa heille, jotka sitä eniten tarvitsevat. MTV:n tietojen mukaan verovähennysmalli muistuttaisi kotitalousvähennystä.

Hyvityksen ongelmana on, että sen maksamisen vaatimien järjestelmien kehittäminen nopeasti on hankalaa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi asiaa viime viikolla todeten, että jos tukijärjestelyt vaativat uusien ohjelmistojen tekemistä, voi niiden valmistuminen venyä kevääseen.

Keskiviikkona hallituksen neuvotteluissa jäätiin odottamaan muun muassa valtiovarainministeriöltä tarkempia laskelmia kotitalouksien tukemiseksi tehtävien pakettien vaikutuksista. Tukiin liittyy vaikeita yksityiskohtia niiden kohdentamisesta ja käytännön toteuttamisesta.

Pienituloisille kohdennettu tuki on ollut kuitenkin esimerkiksi Ylen aiemmin haastattelemien asiantuntijoiden eniten kannattama keino.

– Kohdennettu tulonsiirto on suoraviivaisin, sillä se ei vääristäisi hintainformaatiota käyttäjiltä eikä tuottajilta. Se voisi siksi tehokkaammin johtaa jatkossa tarvittaviin investointeihin energiatehokkuuteen sekä uuden kapasiteetin rakentamiseen, kommentoi Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela Etlan muistiossa.

Sähkön arvonlisäveron alentaminen

Sähkön arvonlisäveron alentaminen 24 prosentista todennäköisesti 10:een prosenttiin on ollut yksi eniten esillä olleista keinoista pienentää sähkölaskuja. Elinkeinoministeri Lintilä on kommentoinut tämän olevan "yksinkertaisin ja vaikuttavin keino helpottaa sähkön hinnannousua ensi talvena".

Asiantuntijat ovat olleet eri mieltä, koska arvonlisäveron alennus kohdistuu myös heille, joilla on esimerkiksi pitkäaikainen, edullinen sähkösopimus.

Etlan muistion mukaan "esillä ollut ALV-kannan alennus kohdistuu heikosti eniten apua tarvitseville, vaikka se varmasti alentaisikin määräaikaisten sopimusten piirissä olevien kotitalouksien sähkön hintaa."

Etla katsoo, että ALV-alennuksella olisi toisaalta hintojen vaihtelua hillitsevä vaikutus, koska 24 prosentin ALV-kanta nostaa 50 euron megawattihintaa hintaa 12 euroa ja 200 euron hintaa 48 euroa.

– Valitettavasti verokannan lasku voi vaikuttaa sähkömarkkinoihin hintaa nostavasti, mikä syö ALV-kannan laskusta saatavaa hyötyä, Etlan muistossa katsotaan.

Lintilä on arvioinut, että arvonlisäveron alennus ei lisäisi sähkön kulutusta. Ylen aamun lähetyksessä eilen vierailleet EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitivät arvonlisäveron alennusta perusteltuna, vaikkakin kalliina toimenpiteenä.

EK:n ja SAK:n johtajat puoltavat tukia nouseviin energiakuluihin

Talouselämä-lehden mukaan kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti vasta suurten energiatukipakettien seurauksista. IMF:n mukaan energian hinnat ovat pysyneet paketeista huolimatta korkealla, mutta samalla paketit ovat vieneet valtioiden kassasta huomattavia summia rahaa.

Sähkölle asetettava hintakatto

Yhtenä keinona hintojen hillintään on ollut sähkölle asetettava hintakatto.

Asiantuntijat ovat suhtautuneet siihen nihkeästi, koska se voisi johtaa sähkön virtaamiseen ulos Suomesta. Sähkömarkkinat toimivat niin, että Euroopassa on eri hinta-alueita ja sähkö siirtyy pääsääntöisesti halvemmalta hinta-alueelta kalliimmalle.

Etlan mukaan hintakaton tulisi kattaa laajempi markkina-alue.

− Sähkömarkkinoihin puuttuminen esimerkiksi hintakaton avulla sotkee markkinamekanismin, ja siitä seuraavat sähkönsäännöstelytoimet tulevat myös luultavasti kalliiksi, Etlan Kuusela katsoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 1.9. kello 23:een saakka.

Lue myös

Ilmastotoimiin ei pidä kajota sähkön hinnan laskemiseksi, varoittavat asiantuntijat – päästökaupan heikentäminen voisi jopa pahentaa kriisiä

Hallitus valmistelee kolmea tukipakettia: Tukea sähkölaskun maksajille, lapsiperheille ja Itä-Suomelle – seuraa näitä asioita budjettiriihessä

Jo kymmenet suomalaisyritykset ovat siirtämässä tuotantonsa yöaikaan, koska sähkö on päivällä niin kallista

"Tämän jälkeen sähkön hinta alkaa todellakin tulla alas" – asiantuntijat kertovat, miten sähkön hinta voi kehittyä pidemmällä aikavälillä

Näin asiantuntijat vastasivat Ylen chatissa kysymyksiin sähkön säästämisestä ja hinnoista

Suosittelemme