ZONES DE CONTACTE
ENTRE-LLOCS DE LES ARTS VIVES I L'EDUCACIÓ
LA RECERCA
LA COMUNITAT
POLIFONIES 20-21
POLIFONIES 19-20
PUBLICACIONS
Zones de contacte es proposa com un espai de col·laboració i diàleg, un espai de trobada on posar en joc qüestionaments, pràctiques, matèries, eines i formes de fer pròpies de les pedagogies i les arts en viu. El propòsit d'aquest espai és generar comunitats d'experiència i aprenentatge on es posin en contacte les gramàtiques i els modes concrets de fer art i educació.

David Pérez i Esther Blázquez
Una colònia Drag
"Una colònia Drag" és un recull de correspondències mantingudes per Xavier Manubens i David Pérez al voltant del projecte "House of the Seas" desenvolupat a les escoles Seat i Bàrkeno del barri de la Marina. A partir d'un format epistolar "Una colònia Drag" obre un camp de reflexió-acció sobre els cossos, la fantasia i la diversitat als "entre-llocs" que esdevenen entre la pràctica Drag i les pedagogies de l'emancipació.
[llegeix la correspondència...]
Xavier Manubens i David Pérez
"Funambulismes" és una entrevista realitzada per l'Ariadna Miquel a Artefactum on s'aborden les relacions entre les arts vives i les pedagogies. Des de la qüestió liminal dels entre-llocs a la potencialitat de les pràctiques corporals, fins a les premisses de la polifonia i la creació dialògica, l'entrevista dibuixa un itinerari que revisa l'experiència de la mediació a Zones de Contacte
[llegeix l'entrevista...]
Funambulismes
Ariadna Miquel, Esther Blázquez i David Pérez
Apunts per assajar una llengua per la conversa
Pedagogies i pràctiques artístiques a l'aula
Imma Solé i Esther Blàzquez
El cos com a esdeveniment
Bea Feernández
Relacions entre estructures educatives i culturals
Imma Solé i Ariadna Miquel
Arts vives i pedagogies de l'emancipació
Apunts per assajar una llengua per la conversa
Esther Blázquez i David Pérez
Zones de contacte es proposa com un espai de col·laboració i diàleg, un espai de trobada on posar en joc qüestionaments, pràctiques, matèries, eines i formes de fer pròpies de les pedagogies i les arts en viu. El propòsit d'aquest espai medial -per tant fronterer/frontissa- és generar comunitats d'experiència i aprenentatge basades en processos de conversació oberts, múltiples i polifònics on ressonin totes les veus que composen els espais de formació i aprenentatge, i es posin en contacte les gramàtiques i els modes concrets de fer art i educació. És un espai per qüestionar col·lectivament allò que fem (com a mestres i artistes) i com ho fem. Pensar els gestos concrets que obren una relació pedagògica i estètica amb el món. Tornar a posar les matèries al centre de les pràctiques estètiques i educatives per revisar els nostres compromisos amb els mons que volem fer viure i les formes concretes de fer-los viure. I elaborar els sentits de tot plegat per albirar els horitzons que ens (con)mouen i confrontar els discursos dominants des de la potència de les pràctiques vives i situades. Quins són els gestos, els propòsits i les matèries que articulen els nostres compromisos amb el món i amb els altres? Per què és importat fer escola amb les arts vives? Quins sentits podem elaborar a partir de les temptatives i experiències situades que desenvolupem? Com podem compartir públicament les vivències, els dubtes, les posicions i els qüestionaments que ens interpel·len i ens fan viure amb passió, paciència i esperança els rituals i les pràctiques quotidianes de l'ofici?

Qualsevol investigació neix d'una inquietud vers al món, d'un llampec que fa tremolar el nostre cos segons la fórmula del sapere aude (atreveix-te a saber) i ens convida a fer-nos preguntes sobre les realitats que ens envolta. Si fem una aposta per la investigació no és pas per l'ambició d'instituir comunitats de producció de coneixement, sinó pel desig de transformar-nos i la convicció de què potser, el que ens cal, són espais i temps per pensar plegades els sentits d'allò que fem, o volem fer viure. I el primer repte que se'ns presenta en un "entre-lloc" com Zones de Contacte és potser, trobar una llengua per la conversa entre les arts i les pedagogies.

Aquesta llengua per la conversa que proposem és un "entre-mons": l'interstici obert entre dos mons que no poden seguir encisats en els seus respectius llenguatges sense entomar plegats els reptes i compromisos d'una realitat que els vol oblidar i els fa enrere. Dir que necessitem una llengua per la conversa implica llavors assumir el repte d'inventar una llengua sense propietàries, que deixi enrere les retòriques i els jocs d'autoritat que ens ofeguen, per donar-nos l'educació i l'art que necessitem i volem viure.

Amb aquesta voluntat d'iniciar una llengua per la conversació, a tombs vacil·lant, potser encara naixent, i de bon segur fronterera i mestissa, us presentem tres línies d'investigació que ens conviden a encetar un diàleg on fer ballar (i lluir) els "entre-llocs" de les arts i les pedagogies.



Trobades entre Mestres i Artistes. Artefactum
POLIFONIES: RELATS I NARRATIVES ENTRE L'ART I L'EDUCACIÓ

INICI
EL PROGRAMA
[llegeix l'article complert...]
Esther Blázquez i David Pérez
Una paraula prohibida
«Una paraula prohibida» proposa una reflexió sobre l’escola com a dispositiu estètic de (re)presentació del món. A través d’un recorregut pels itineraris de la comunitat de «Zones de contacte», l’article fa una reflexió sobre la gestualitat, la mediació i la performativitat de la pedagogia.
[llegeix l'article complert...]
Esther Blázquez i David Pérez
«El cos com a esdeveniment» proposa una reflexió sobre el moviment a l’aula d’infantil a partir dels tallers duts a terme per Bea Fernández a les escoles El Polvorí i Enric Granados, i a les escoles bressol Collserola, Niu d’Infants i El Cotxet del barri de la Marina.
[llegeix l'article complert...]
Circa
CIRCA és un recull de correspondències mantingudes per Alba Rihe i Imma Solé al voltant del projecte «Comunitat Interactiva Rara Corporal i Activadora», desenvolupat a l’Institut Montjuïc del barri de la Marina dins de l’assignatura d’arts vives. A partir d’aquest recull d’e-mails, Alba i Imma ens conviden reflexionar sobre la gamificació dels aprenentatges i l’adopció d’estratègies corporals dins dels dispositius pedagògics de l’aula.
[llegeix l'article complert...]
Alba Rihe i Imma Solé
Arquitectures de les Zones de Contacte
Línies de Conversa

______ Atenció, percepció i movimient a l’infancia

______ Cossos, fantasia i diversitat a l'educació

______ Ritualitats i estratègies de gamificació a l’aula