Direct naar artikelinhoud
Politie

Brusselse politie: ‘Dat links meer mag dan rechts? Da’s hier al jaren een ongeschreven wet’

De politie ontruimde zaterdag het Koningsplein omdat activisten de tramsporen bezetten.Beeld Baert Marc

Politievakbond VSOA vindt dat de betogers van Extinction Rebellion een voorkeursbehandeling hebben gekregen van het Brusselse stadsbestuur. ‘Links mag altijd meer dan rechts’, zegt permanent afgevaardigde Patrick Roijens. Het Brussels stadsbestuur ontkent.

“Urenlang moesten agenten die manifestatie tolereren in de neutrale zone. Dat gebied is voor betogingen strikt verboden. Heel wat agenten vragen zich af: hadden rechtse betogers ook zo lang in de neutrale zone mogen blijven?” Volgens vakbondsman Patrick Roijens is het antwoord op die vraag een duidelijke nee. “Dat is toch het signaal dat wij krijgen van de mensen op het terrein. Een rechtse betoging wordt snel verboden, terwijl linkse initiatieven meer ruimte krijgen.”

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) ontkent dat. “Een betoging wordt nooit beoordeeld op de inhoud”, zegt zijn woordvoerster. “De burgemeester is daarin altijd neutraal. Hij beoordeelt op basis van het risico voor de burgers, de stad of de politie.”

Nooit gekregen

De vakbond heeft die risicoanalyse nooit gekregen, zegt Roijens. “Die krijgen we wel vaker niet. Nochtans is dat verplicht. De vakbonden moeten het risico voor het personeel bekijken en controleren of er bijvoorbeeld genoeg helmen en schilden voor iedereen zijn. We hebben de analyse nu opgevraagd.”

“Het was hoog tijd dat iemand dit eens hardop durfde te zeggen”, zegt een Brusselse politiebron. “Het al jaren een ongeschreven wet. Het is fout om te denken dat enkel extreemrechtse betogers gewelddadig kunnen zijn. Wij hebben ook al veel extreemlinks geweld meegemaakt. Ik ben er zeker van dat we rechtse manifestanten in de neutrale zone meteen hadden moeten arresteren.”

Close liet het Koningsplein ontruimen toen betogers de tramsporen bezetten. “De politie heeft herhaaldelijk gevraagd om de sporen vrij te maken. Omdat ze dat weigerden heeft de politie ingegrepen.”

Aan hun lot overgelaten 

Die tussenkomst van de politie kreeg kritiek omdat er beelden opdoken van agenten die pepperspray in het gezicht van manifestanten spoten terwijl ze op de grond lagen. “Dat wil ik zeker niet goedpraten”, zegt Roijens. “Die beelden blijven natuurlijk een momentopname en onderzoek zal uitwijzen wat ervoor en erna is gebeurd. Tegelijk is het belangrijk om te zeggen dat agenten zich in het veld aan hun lot overgelaten voelen door onduidelijke instructies van het commando. En dat is finaal de burgemeester. Hij beslist wanneer en op welke manier de politie moet ingrijpen. De lijn over betogingen in de neutrale zone is duidelijk: het mag niet. Toch moet je eerst tolereren en later plots ingrijpen. Als je dan geen duidelijke instructies hebt, dan komen daar problemen van.” 

De vakbond wil in gesprek met het stadsbestuur om te bespreken wat in de toekomst beter kan.