Direct naar artikelinhoud
Zorg

Overbelaste huisartsen vragen hulp overheid

Artsen hebben een derde meer werk dan in andere jaren, zeggen ze.Beeld videostill

September is traditioneel een drukke maand voor huisartsen. Daar komt nu het coronavirus bij. Huisartsenvereniging Domus Medica meldt minstens een derde extra werk tegenover vorig jaar en dringt bij de overheid aan op een parallel circuit waar mensen terechtkunnen met vragen en de opvolging van hun test.

Vorige week woensdag was het kantelpunt, toen werd het in de wachtzalen plots bijzonder druk. Roel Van Giel van Domus Medica: “Huisartsen zien vooral mensen met een infectiepathologie: hoesten, snotteren, keelpijn en koorts. Bij jongeren, maar ook overgeslagen op ouderen. Daarnaast heb je mensen die terugkeren uit risicogebieden en mensen met hoogrisicocontacten die via de contacttracing naar de arts werden gestuurd.”

Door de combinatie met de reguliere zorg hebben huisartsen het momenteel razend druk. Jos Vanhoof van het Vlaams Artsensyndicaat: “Door telefonische consultaties en extra administratief werk is er een derde werk bijgekomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. En het infectieseizoen moet nog beginnen.” Huisarts Franky D’Argent uit Komen wijt de drukte aan “hysterische telefoons”. “Ik krijg zeer eisende telefoons van mensen wier kind in contact is geweest met een kind wiens vriendinnetje in de klas zit van een juf die is besmet. Dat hele gezin wil dan in quarantaine.”

Van Giel legt de vinger op de wonde: “Al twee maanden worden asymptomatische mensen naar testcentra gestuurd. Maar iedereen die getest wordt, moet ook individueel uitleg krijgen over quarantainevoorschriften en over een eventuele tweede test die hen vier dagen eerder uit quarantaine kan laten gaan. Daarvoor komen ze opnieuw naar de huisarts. Wij pleiten voor een parallel circuit voor de opvolging na het testen.”

Bottleneck

Deze week voert Domus Medica samen met de artsenkringen en het artsensyndicaat overleg met de overheid en de virologen om zo’n parallel circuit op te zetten. Als volgende week het aantal infectiezieken toeneemt, vreest Vanhoof voor een bottleneck bij de eerstelijnszorg. “Tijdens de eerste golf hadden we het over de overbelasting van de afdelingen intensieve zorg, nu moeten we het hebben over het plafond van de eerstelijnszorg. Het probleem is dat er geen overheidsdienst is die zich ontfermt over de asymptomatische gevallen en hun opvolging. 

“Over de syndicaten en kringen heen werken we aan oplossingen: hoe kan je intelligent omgaan met het extra administratief werk van de arts? Tijdens de eerste golf hebben we snel oplossingen aan de overheid geboden voor bijvoorbeeld de falende contactopvolging. Hopelijk laat de overheid ons nu niet in de kou staan. Momenteel zijn er honderden protocols die we moeten volgen, met bijvoorbeeld verschillen voor lagere- en middelbareschoolstudenten. Er moet dringend een uniform en eenvoudig protocol komen, voor zowel de arts als de burger.”