62 Sessió Web ‘Transparentem la digitalització o no juguem‘. Síntesi i materials

Jaime Gómez-Obregón, enginyer, programador i activista informàtic. Autor d’eines digitals per monitorar les institucions i transparentar l’acció de les administracions públiques, a partir de la ciència, la intel·ligència i l’obertura de dades.

Podcast de la sessió

https://administraciodigital.blog.gencat.cat/wp-content/uploads/2022/05/Audio-62-SW.wav

En aquesta 62 Sessió Web, Jaime Gómez-Obregón ens ha parlat de la necessitat de transparentar la digitalització a les administracions públiques.

La ponència ha donat lloc a unes reflexions punyents i interessants que tot seguit us compartim:

«L’Administració és la gran fàbrica de dades públiques. Però sense llicència oberta per reutilitzar-les i reconstruir-les són un valor captiu. I allà fora sempre hi ha algú amb idees i capacitat d’esprémer-les de forma innovadora».
«Les dades mercantils formen part d’un registre clau per lluitar contra la corrupció i el frau. Són dades públiques, però no es publiquen. A més, es deixa perdre l’oportunitat que tots els actors puguin generar valor amb aquestes dades».
«Actualment hi ha 7,9 milions de resolucions de tribunals que es redacten i tracten amb fons públics. No tenen propietat intel·lectual i són públiques. Però es publiquen amb limitacions perquè les comercialitza la institució mateixa».
«El llenguatge jurídic és una barrera artificial entre l’Administració i l’administrat. Caldria adreçar-se a la ciutadania com a humans. I donar les referències legals i els tecnicismes en annexos o desplegables per a qui els necessiti».
«Un servei públic digital és un diàleg amb la ciutadania. Quan està mal dissenyat provoca una transició emocional en el ciutadà, que no canalitzarà la seva frustració cursant una instància, sinó amb comentaris a les xarxes socials».
«Els manuals d’usuari: tirallongues PDF que ningú no llegeix. El manual d’un servei públic digital és la constatació d’un fracàs. S’ofereix un servei mal dissenyat i  es pretén que aprenguem a utilitzar-lo. On és el manual de Wallapop?».
«Un telèfon de suport no és un plus al ciutadà: és la constatació del fracàs del canal digital. El Centre d’Atenció a l’Usuari és un símptoma clar que el servei està mal dissenyat, que és excessivament complex».
«Utilitzaria algú la banca digital si per firmar les operacions calgués superar la gimcana dels certificats digitals, la versió Java i els seus corresponents manuals d’usuari?».
«La digitalització dels serveis públics és reflex de la complexitat de les estructures internes de l’estat. És la llei de Conway. Un país administrativament complex reflecteix aquesta complexitat en les seves interfícies amb la ciutadania».
«Intraprenedors a l’Administració. En aquesta dècada, la desafecció de la ciutadania amb les institucions dependrà de la qualitat dels serveis digitals. Cal donar el timó als qui volen canviar les coses des de dins i amb visions noves».
«La bretxa digital d’avui separa la qualitat dels serveis digitals que fem servir cada dia de la dels serveis equivalents de les administracions públiques. La desafecció de la ciutadania cap a les institucions dependrà d’aquesta bretxa».

Vídeo de la Sessió Web

Vídeo de la 62 Sessió Web (05.05.2022)
Vídeo de la 62 Sessió Web publicat al canal Youtube de l’EAPC (18.05.2022)

Fes un comentariCancel·la les respostes